用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.72%

義工

自由講場 今日: 3223|主題: 943321

阿仔系學校玩整瘀同學隻手

子爵府

國民生產總值:14182

好媽媽勳章 BKXmas勳章

老師話認真同仔講吓,
我知阿仔顽皮,想罚佢出門口,但又惊更负面後果,
你地會點做,點講,點罰?
請指教

公爵府

國民生產總值:27557

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

ganggang 發表於 16-10-19 10:17
老師話認真同仔講吓,
首先要仔同同學仔鄭重道歉 承諾唔會再犯

如果佢誠心悔改,同學又原諒佢
我唔會罰

水晶宮

國民生產總值:61063

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

回覆:阿仔系學校玩整瘀同學隻手

寫返張道歉卡

數學是不完美事實的完美呈現

侯爵府

國民生產總值:22333

BKXmas勳章

幾多歲?

伯爵府

國民生產總值:16533

BKXmas勳章

回覆樓主:

問清楚來龍去脈,點玩法?咩時候玩?對方同佢的友誼指數去到邊,死黨?死敵?

死黨即係玩到high晒整到,咁叫佢留意力度就得,如果係死敵就教佢在學校的處理方法同佢1齊想方法解決

子爵府

國民生產總值:14182

好媽媽勳章 BKXmas勳章

iris5a 發表於 16-10-19 10:25
幾多歲?
6歲

翡翠宮

國民生產總值:99744

BKXmas勳章

引用:老師話認真同仔講吓,我知阿仔顽皮,想罚佢

原帖由 ganggang 於 16-10-19 發表
老師話認真同仔講吓,
老師出得聲同家長講,你仔應該在學校好曵下,你平時見你仔係咪都粗手粗腳易整到人,你最好一見到就即時提佢!

今次就要同佢講番嚴重性,問佢點整到人,教佢要避免再發生。罰就cut佢喜歡的事,例如平時有既零食、睇電視、玩樂時間!

複式洋房

國民生產總值:168

BKXmas勳章

回覆樓主:

無論點玩都要顧及後果,叫佢道歉,然後一齊檢討下

伯爵府

國民生產總值:19357

BKXmas勳章

ganggang 發表於 16-10-19 10:17
老師話認真同仔講吓,

我會認真帶同阿仔向對方和佢家長道歉,有需要,賠醫藥。
一定一定要阿仔明白佢闖禍係要負責任的,我家絕不講“細路係咁唔識”就帶過,傷佢唔識醫,錢佢賠唔起,陪禮立品係必要敎的,守行為咯,唔止今次罰停某項至愛玩意,下次再犯罰規都定埋。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎