用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 9|主題: 106905

[其他] 初試牛刀, 無油煎牛扒

別墅

國民生產總值:525

琴晚, 用新買返來的不鏽鋼鑊, 學網上所講, 唔加油, 只加鹽同黑椒, 味道唔錯

FiFiMa    發表於 16-10-19 17:48

王國熱話
如果小朋友比人爭野玩,咁點教
小學生返學恐懼?
BB見到我就成日喊,見到婆婆就好開心..我...
幼稚園謠言

男爵府

國民生產總值:9982

回覆 wkyeungcuhk 的帖子

煎得好靚

別墅

回覆 jcstai 的帖子

原來, 真係好易煎, 之前仲以為的牛扒好難處理. 撒少少鹽, 加少少黑椒, 燒熱個鑊, 煎完一邊再前煎第二邊, 原來真係唔難, 有機會, 你都試下.

男爵府

國民生產總值:5821

子爵府

國民生產總值:10578

Yummy

別墅

國民生產總值:785

ProAbsorb勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章

回覆:wkyeungcuhk 的帖子

呢塊扒你煎左幾多分鐘,我成日都控制唔到,一係太生一係太熟

別墅

回覆 khara 的帖子

燒熱個鑊後, 轉中火, 總共煎著4至5分鐘

別墅

wkyeungcuhk 發表於 16-10-19 16:06
回覆 khara 的帖子

燒熱個鑊後, 轉中火, 總共煎著4至5分鐘
都係第一次試, 所以都有先用刀切少少出來睇下得唔得. 但我相信, 下次只要煎夠5分鐘, 就應該可以出到差唔多的效果

珍珠宮

國民生產總值:37014

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 吸收力勳章 畀面勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

公爵府

國民生產總值:25979

大廚勳章

唔錯啵 ~

唔落油都煎得咁好
樓主買咗那個牌子嘅煎 pan 啊 ?
可否影吓個 pan 啊 ? 我想睇吓係哪一款啊
Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

公爵府

國民生產總值:26908

熱血金章 畀面勳章

五成熟

珍珠宮

國民生產總值:31332

我一直都無油煎,本身塊扒都有油

伯爵府

國民生產總值:17396

樂桃猴年勳章 2016夢想成真 2015xmas 畀面勳章

別墅

khman 發表於 16-10-19 17:12
唔錯啵 ~

唔落油都煎得咁好

好,今晚影俾你

別墅

喜喜天使 發表於 16-10-19 17:17
我一直都無油煎,本身塊扒都有油

都係第一次就咁用個鑊煎,初頭都怕會痴底,只係見網上咁做,抱住試的心態

公爵府

國民生產總值:29961

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

牛扒唔難煎,至重要塊肉靚
主 賜 平 安

男爵府

國民生產總值:5178

洋房

國民生產總值:99

回覆樓主:

要睇用咩鑊架,唔同鑊煎既時間都唔同,如果煎和牛,因為牛本身油份高,煎既時間缩短到每邊20秒都得

複式洋房

國民生產總值:364

回覆樓主:

我會每邊大火煎2分鍾,之後搵錫紙包住佢,still 10-20 分鐘再食

別墅

khman 發表於 16-10-19 17:12
唔錯啵 ~

唔落油都煎得咁好

個牌子叫cristel

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎