自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

啱啱發現我小朋友中左手足口病,
睇左醫生、
停學一星期留係屋企休息、
通知學校,
屋企方面叫工人每日清潔消毒所有玩具,
仲有小朋友經常碰到嘅傢俱。。。

我而家有左BB 7個月,
暫時冇發現受到傳染,
我除左勤洗手、唔好同小朋友太親近之外,
我仲有冇咩要做??

有冇人可以分享一下經驗?
好擔心自己都中埋招影響BB。。。

子爵府

回覆:手足口病

有冇人有經驗可分享?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 sg51244 的帖子

我屋企細仔先,然後到大仔,之後到老公.......我老公前日退燒,今日返工了
主要係喉嚨痛加高燒,所以無咩胃口,食D粥同軟少少的食物,佢有5-7日潛伏期,都幾難避,
不過三左右都好返好多......燒退哂後等喉嚨好返基本無咩傳染性.......

大宅

上次, 我發現大女出手足口病, 大約5-7日後, 細女受感染. 要將 2女分開隔離, 病發期間, 我2女都很辛苦, 滿口長滿口瘡, 手腳只有少量紅點.

在大女病發時, 已即時為細女清熱清毒, 所以, 細女受感染後, 無大女長咁多口瘡, 但仍很痛, 完全唔進熱食, 只飲凍品, 稀粥 (放涼進食) etc

暫時, 大家盡量清熱 (中醫話), 其實如同出痱滋, 只係大量大大粒出, 可以減輕, 有充足休息.

如你有bb, 暫時唔好接觸小朋友. 家中用品, 食具要分閞, 唔好共用.

如受感染, 通常頭2-3日會體溫較高 或微燒, 約3-4日 口出紅點, 5-7日 口出紅瘡, 手腳亦有紅點. 要等口瘡轉白及收口, 先算康復中.

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 WCY 的帖子

我兩個仔同老公都無口倉.....只係手同腳有少少粒粒,細仔有結蕉,大仔同老公連蕉都無......不過摸落去都硬硬地有少少痛

大宅

回覆樓主:

我大仔四歲嗰時中咗。嗰時細仔六個月都中埋但係冇大仔咁嚴重。 前後7-8日先好番。 最慘係之後。無啦啦甩手指甲。當時嚇餐死。 不過佢又冇哎痛。 我契女岩岩好番。 佢除咗有一般嘅症狀。。。佢手指公流血。

諗起都辛苦。 要勤密洗手。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

小朋友戴口罩

禁止訪問

大宅

回覆 judycyk 的帖子

手足口病其實係多種腸病毒出黎, 可能大家中既病毒唔同, 有唔同病徵.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自己記得戴口罩,我陀3弟時,中過,但當時陪仔一齊勁食涼野。。所以我中左都2,3日就好返。記得小朋友好返,都仲要keep一段時間小心處理佢地o既便便,因病毒仍可存活於便便一段長時間,沖廁時亦記得蓋好蓋。

大宅

回覆樓主:

每個人發病程度會不同,有D只有喉嚨,手腳冇事,有D就只有手腳有,發燒又不是個個會有

大宅

lam_jc 發表於 16-10-19 12:34
每個人發病程度會不同,有D只有喉嚨,手腳冇事,有D就只有手腳有,發燒又不是個個會有

...

原來放唔得清楚,你可上衛生署網站到睇有關手足口的病徵

子爵府

多謝大家回覆!!
我呢幾日都會戴口罩了
都叫左小朋友戴口罩

佢暫時冇發燒冇咩特別徵狀,
只係隻手有少少紅點,
希望快啲好返就好了
多謝大家嘅意見!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔兩三星期前中咗,醫生話會好容易傳染,我又係懷孕中,所以都好驚!長期戴口罩,不停清潔同換床單,D公仔就不停曬太陽消毒

大宅

請問點知佢好返未呀!

首頁

尾頁

跳至