自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

對家一直未比驗窗信我地,已差唔多到成交日,請問如果無驗窗信,對我地有無咩影響?

男爵府

育兒性格勳章

對家大廈收到檢窗令?呢d你應該比律師攪。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係你自己要求驗窗信? 有冇寫喺買賣合約度? 我買樓冇要求驗窗信。

子爵府

birdisfreedom 發表於 16-10-19 11:08
對家大廈收到檢窗令?呢d你應該比律師攪。

買樓時有份文件講驗窗的。

子爵府

Wendy1017 發表於 16-10-19 11:12
係你自己要求驗窗信? 有冇寫喺買賣合約度? 我買樓冇要求驗窗信。

買樓時經紀比過份文件要我地簽 話對家會提供驗窗証明甘炸。依家對家仲未比到,而成交日快到。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

咁你就要同律師樓講下, 未有驗窗信.
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

如買時確認係上手業主負責驗窗, 您應該問一下律師如何做? 律師會聯絡對方律師, 如留下些錢等有信時再過數咁.

另外 有時驗了但政府的信係未出的. 您可以打電話直到問屋宇署, 看看是否已完成就可以了. 因為有時驗了交了信, 屋宇署有機會抽驗後再出信的.

子爵府

koko2000 發表於 16-10-19 11:29
如買時確認係上手業主負責驗窗, 您應該問一下律師如何做? 律師會聯絡對方律師, 如留下些錢等有信時再過數 ...

好的 我問問律師樓,因所有文件都齊,只差驗窗信,我再打去屋宇處睇睇。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

尋日上律師樓簽約, 只提過交吉前屋苑維修責任問題, 冇講驗窗, 我果到都over 2x年.
驗窗係咪你自己提出要求?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

days.bb 發表於 16-10-19 11:01
對家一直未比驗窗信我地,已差唔多到成交日,請問如果無驗窗信,對我地有無咩影響?
...
你意思係屋宇署已經通知你層樓要參加強制驗窗計劃
而上手業主已經驗窗但無俾個驗窗報告你?

我屋企都驗左窗,但驗窗公司直接send份驗窗報告俾屋宇署 無俾我wor

你可以試下打去問下屋宇署,你間屋submit左未

如果你係指屋宇署要求你驗窗果封信/文件
其實係唔需要既
你搵合資格人士 (驗窗公司),佢會幫你攪,直接submit個報告去屋宇署

水晶宮

成交日都未見該文件...就叫律師樓HOLD FUND啦 !!

子爵府

moonychan 發表於 16-10-19 11:44
尋日上律師樓簽約, 只提過交吉前屋苑維修責任問題, 冇講驗窗, 我果到都over 2x年.
驗窗係咪你自己提出要求 ...

經紀叫我地唔知有甘既野

子爵府

pbpk03845784 發表於 16-10-19 13:06
成交日都未見該文件...就叫律師樓HOLD FUND啦 !!

但我同先生想提早收樓
如果前業主一直都提供唔到,無驗窗份野 會點咖?

子爵府

伊芙蓮 發表於 16-10-19 11:51
你意思係屋宇署已經通知你層樓要參加強制驗窗計劃
而上手業主已經驗窗但無俾個驗窗報告你?

係咪搵人驗左一定係屋宇處check到?

水晶宮

days.bb 發表於 16-10-19 14:35
但我同先生想提早收樓
如果前業主一直都提供唔到,無驗窗份野 會點咖?
...
DAY ONE一定係收到政府通知要"強制驗窗"先要VENDOR 做啦...

總之到成交日都未見該文件...就叫律師樓HOLD FUND...如喺一個合理PERIOD, 舊VENDOR都未提交有關文件...咁妳地就用該FUNDING去做驗窗囉...咁妳地未冇SUFFER啦 !!

首頁

尾頁

跳至