用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

爸爸專區 今日: 9|主題: 15488

請求.單反相機推介

複式洋房

國民生產總值:384

話說.我個BB準備出世打算買部相機幫BB影下相
但我對相機又唔熟悉..
希望大家可以指導一下
有咩單反相機合適初學者?
同埋價錢又如何的?
仲要買二手又好唔好呢?

王國熱話
你會和小朋友一齊玩Pokemon Go嗎?
由哪位幫BB命名?
你喜歡香港的「冰點」氣溫嗎?
最鍾意食邊款賀年糕?

子爵府

國民生產總值:11639

Gerry1314 發表於 16-10-19 12:48
話說.我個BB準備出世打算買部相機幫BB影下相
但我對相機又唔熟悉..
希望大家可以指導一下
你出個POST太濶,不而你出個價錢,比大家..............,新手就唔好買二手喇,有無問題表面睇唔到,你又唔會試得出係咪?

複式洋房

引用:Quote:Gerry1314 發表於 16-10-19 12:48 話

原帖由 20150618bb 於 16-10-19 發表
你出個POST太濶,不而你出個價錢,比大家..............,新手就唔好買二手喇,有無問題表面睇唔到,你又唔會試 ...
如果3000蚊有無可能呢?

子爵府

國民生產總值:11639

Gerry1314 發表於 16-10-19 18:52
如果3000蚊有無可能呢?
甘呀,不而用手機影咪得.

別墅

國民生產總值:952

回覆 Gerry1314 的帖子

3000連入門級單反body都未必買到,仲有鏡頭呢?
考慮吓無反啦,細部啲又平啲。。。

大宅

國民生產總值:3584

回覆 Gerry1314 的帖子

買無反啦,
細部o的有需要時又可以換鏡頭,
速度唔會比單反低好多,
最重要係將來BB出街好多野帶,
相機細部o的負擔細好多

別墅

國民生產總值:801

首先你要知咩叫單反、無反、傻瓜機...等等。然後係牌子,如canon、nikon、om、pentax、sony...等等。
再決定買咩機、咩鏡。
$3000筆直就太小了,多小小買一機一鏡 (二手)。可以玩好耐。
二手可以去dcfever / dchome 留意下

大宅

國民生產總值:1639

單反要有好鏡先見到威力。三千連半支似樣啲既鏡頭都買唔到。不如用黎Upgrade去 iphone 7s 算啦。

大宅

國民生產總值:4095

回覆 Dauntlessff 的帖子

7s 未出啊

別墅

國民生產總值:689

回覆樓主:

用手機最好,尤其你初學,小朋友又郁來郁去無時停
利申:當我個仔出世前有諗過買部靚機,結果都係用手機多

男爵府

國民生產總值:7518

引用:用手機最好,尤其你初學,小朋友又郁來郁去

原帖由 海仔媽 於 16-11-02 發表
用手機最好,尤其你初學,小朋友又郁來郁去無時停
利申:當我個仔出世前有諗過買部靚機,結果都係用手機多
...
你部手機影到郁來郁去嘅小朋友嗎?

別墅

國民生產總值:689

wendybruce 發表於 16-11-13 08:38
你部手機影到郁來郁去嘅小朋友嗎?

一來我用連拍function,一次過拍十張,總有一兩張得。二來手機一定跟身多過相機

加上單反又要較光圈快門,小朋友好難坐定俾你搞(除非佢瞓覺)

男爵府

國民生產總值:7518

引用:Quote:wendybruce 發表於 16-11-13 08:38

原帖由 海仔媽 於 16-11-13 發表
一來我用連拍function,一次過拍十張,總有一兩張得。二來手機一定跟身多過相機
...
明白。吾該晒!

大宅

國民生產總值:4867

新機舊貨入門單反就Nikon D5300, 減左價宜家四千頭有body 連鏡,不過唔知仲有冇貨……

大宅

國民生產總值:2802

Canon 1300D 官價3980 加支50mm 1.8約1000元夠玩映到好多手机映唔到的相。

玩3,5個月唔怕煩,唔怕搬,無轉主力手機映先考慮好D的鏡。

複式洋房

引用:Canon 1300D 官價3980 加支50mm 1.8約1000

原帖由 iodine 於 16-11-14 發表
Canon 1300D 官價3980 加支50mm 1.8約1000元夠玩映到好多手机映唔到的相。

玩3,5個月唔怕煩,唔怕搬,無轉 ...
呢個可以考慮喔

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎