用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3675|主題: 870070

如星期五打風......

別墅

國民生產總值:642

希望教育局早上就決定停課
因為返學期間有咩變化,對學生,家長都有好大影響
為安全,學生,家長做好預備
不想再好像之前在8時才決定停課

funfun759    發表於 16-10-20 15:14
ada0707    發表於 16-10-19 13:00

男爵府

國民生產總值:7613

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係呀!上次點先停課,真係好大鑊!
我帶咗返學,返工途中要折返!

翡翠宮

國民生產總值:87398

引用:希望教育局早上就決定停課因為返學期間有咩

原帖由 小金鳥 於 16-10-19 發表
颱風比較容易預測,好多時預告幾點上落波,唔會咁炆做決定。

上次好似係紅雨case難作預告!

寶石宮

國民生產總值:300254

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

今次個風咁近HK, 應該會早啲通知既

別墅

國民生產總值:642

木土土 發表於 16-10-19 13:10
颱風比較容易預測,好多時預告幾點上落波,唔會咁炆做決定。

上次好似係紅雨case難作預告!

說得都對,雨同颱風有分別
只希望唔好中途先決定,
真係好麻煩

伯爵府

國民生產總值:19101

好媽媽勳章

小金鳥 發表於 16-10-19 13:17
說得都對,雨同颱風有分別
只希望唔好中途先決定,
真係好麻煩

身為家長不嬲都要為任何突發事前,就要想定有什麼兩手準備。

唔通根本上未達嗰級數,只是預計,就掛八號。
如果之後有什麼變數,到最後又是一個被鬧的錯誤決定。

wcpcelia    發表於 16-10-20 10:07

象牙宮

國民生產總值:231604

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 玩具勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

我懷念以前返返下學掛八號,老師叫放學返屋企架

而家都唔興奮嘅

水晶宮

國民生產總值:65092

sasa0208 發表於 16-10-19 13:35
我懷念以前返返下學掛八號,老師叫放學返屋企架

而家都唔興奮嘅

男爵府

國民生產總值:7123

動物勳章

經過上次後, 希望佢地識做

公爵府

國民生產總值:29850

回覆 小金鳥 的帖子

唔洗擔心, 通常打風都好早講定既. 不過我都會話如果自己住果边有咩唔路就最好自己決定啦

瑪瑙宮

國民生產總值:128892

畀面勳章 2015xmas

回覆:小金鳥 的帖子

子爵府

國民生產總值:13928

動物勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

星期五 阿囡考試.....唔知到時會唔會掛8號, 就叫佢地停筆, 唔考住, 放學呢???
日本の平安を祈ります

男爵府

國民生產總值:7150

小金鳥 發表於 16-10-19 12:55

我更希望天文台佢既決定都以科學支持, 唔應該因學生或家長既任何偏好而有影響

wcpcelia    發表於 16-10-19 14:01

子爵府

國民生產總值:11092

同感, 係掛就早D通知, 橫風橫雨, 真係未返到學校全身濕晒, 轉頭就返屋企

伯爵府

國民生產總值:19101

好媽媽勳章

pumpumpurin 發表於 16-10-19 13:58
我更希望天文台佢既決定都以科學支持, 唔應該因學生或家長既任何偏好而有影響

依度好多人寧願唔科學

大宅

國民生產總值:2493

如果真係不幸要掛,我希望星期五下午才掛,上午有要事,真係唔想打風

男爵府

國民生產總值:8594

回覆 pumpumpurin 的帖子

某D家長仲擔心考唔考到試.....安全反而次要....

禁止訪問

國民生產總值:4672

大宅

國民生產總值:1926

現在打風天文台好多時候已經一早通知,如8號的話會提前兩個小時通知,你沒可能叫天文台提早半日通知吧...最多只能用一個時間段如清晨中午黃昏等等考慮掛唔掛,天文台也要有科學數據作支持才能掛,並唔係因個人感情而去掛。

至於上次的事件,那個是紅色暴雨而不是8號波。超強暴雨的形成往往是突發性的,是很難提早很多個小時就知道。所以紅色暴雨警告的定義是"本港大部份地區在過往一個小時內普偏錄得超過50亳米雨量",是一小時內而不是一小時後。亦因如此,之前有不少學者質疑暴雨停課(針對正在上課這部份)這個制度有沒有必要或改善,因為往往當掛紅雨時,本港交通基本上已經受到暴雨影響而癱瘓,這時候外出更危險及不便,倒不如留在學校算了

子爵府

國民生產總值:11310

kk80400 發表於 16-10-19 13:56
星期五 阿囡考試.....唔知到時會唔會掛8號, 就叫佢地停筆, 唔考住, 放學呢??? ...

開左考一定要考啦
如果唔係咪要再出卷
而家仲要安全情況下走呢
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎