自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問下有無jm嘅小朋友各方面,如顏色、數學正常,唯讀認字係出現問題,係叫學障定讀寫陪礙?有無私型機構可以上堂改善?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

monchhichi0718 發表於 16-10-19 13:31
我想問下有無jm嘅小朋友各方面,如顏色、數學正常,唯讀認字係出現問題,係叫學障定讀寫陪礙?有無私型機構 ...

英文字母認到嗎?讀障一般係6歲後先做評估,如太擔心的話,可去拹康,博思會等自己比錢做評估

男爵府

焯男bb 發表於 16-10-19 15:15
英文字母認到嗎?讀障一般係6歲後先做評估,如太擔心的話,可去拹康,博思會等自己比錢做評估
...

認到唔記得,係字都轉頭唔記得

侯爵府

我覺得好正常

我屋企果個而家5 歲半, 最初佢都認唔到字, 對住本書有圖案咪識讀, 如果你抄返同一個字出黎無圖案就會唔識讀

之後我開始叫佢寫下生字, 英文咪串下字, 慢慢開始認到字, 英文仲變得好叻, 可以自己寫1, 2句英文, 英文單字佢而家至少識2-300 個字

中文日日同佢陪讀至少一個鐘, 最好無圖畫, 最初認得3成字, 而家讀左1個月, 日日讀, 唔同故事, 佢可以自己讀到6-7 成, 好難的字都開始認到

所以做家長真係要花心機, 我每日至少用2個鐘黎陪讀, 如果小朋友資質唔係咁好, 真係唔好EXPECT 佢可以係幼稚園到學到D 咩

男爵府

freshrose 發表於 16-10-19 16:44
我覺得好正常

我屋企果個而家5 歲半, 最初佢都認唔到字, 對住本書有圖案咪識讀, 如果你抄返同一個字出黎無 ...

我會努力

珍珠宮

monchhichi0718 發表於 16-10-19 16:35
認到唔記得,係字都轉頭唔記得

平時要多閱讀,閱讀係活學,好過硬記新字新詞。

侯爵府

monchhichi0718 發表於 16-10-19 16:54
我會努力

我覺得最好揀d 無咁多圖畫既書, 如果太多圖畫, d 小朋友的focus 會去哂圖畫到而唔係個字到

男爵府

freshrose 發表於 16-10-19 17:01
我覺得最好揀d 無咁多圖畫既書, 如果太多圖畫, d 小朋友的focus 會去哂圖畫到而唔係個字到

知道

首頁

尾頁

跳至