婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公結婚一年,一直同99一齊住,相處都算ok啦。就係有件事一直困擾住我。
一年前,我地結婚噶時候,親戚朋友都送了唔少金器俾我,男家親戚送得多D啦,當日晚黑翻到屋企,同99一齊點算好D金之後,放系廳度,因為好累好睏,我就睡覺了,第二日起身,我發現D金全部唔見曬,後來先知道系99收起左,而她一路都冇同我講。就咁樣,D金就一直在喺佢度。我個心梗系有多少唔舒服啦,D金話曬都喺親戚送給我的,雖然男家親戚送得多D,但系至少你都同我講聲先收起啊。
宜家我就有疑問了,99收起D金,意思系D金就歸佢所有?定系佢幫我保管住先,以後再俾翻我?我又唔好意思直接開聲問佢,點辦好呢?
姐妹們你結婚時候人地送噶金器都喺在99度定系自己keep翻咖?

男爵府

當晚已由女家親戚收好比返哂我,第二日入左保險箱!其實唔明有幾難開口,有禮地問99比返金你擺自己保險箱就可以!

公爵府

應該問你C6 WO ? 起碼都要交還娘家俾你果份呀 ? 果D系你娘家俾你的祝福來GA呀 ? 點可以將父母的祝福交俾別人保管 ? 咁咪無左呢份福氣LO ? 多咀問一句:你99仲有無其他子女GA ? 如果仲有其他子女...就快速羅返自己的東西啦 ? 你知啦99最叻就系借花敬佛啦 ? 到姑仔.叔仔結婚時....99直頭邦你派晒佢(咁99自己就唔晒買LO ?)

別墅

美之選468 發表於 16-10-19 13:59
應該問你C6 WO ? 起碼都要交還娘家俾你果份呀 ? 果D系你娘家俾你的祝福來GA呀 ? 點可以將父母的祝福交俾別 ...

娘家那份我之前話翻鄉下擺酒要戴,就拿回來了。99仲有一仔一女,都未結婚。

子爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 14:05
娘家那份我之前話翻鄉下擺酒要戴,就拿回來了。99仲有一仔一女,都未結婚。
...

要拎就一次過拎返晒架啦~~~~拎d唔拎d咁得意~~~~

返鄉下擺酒淨係戴娘家果d~~~男家果d唔洗戴~~~要戴俾人睇既就更係乜都帶晒架啦~~~

連依個機會你都錯過埋~~~真係唔慌拎得返~~~仲要過左成年~~~就算佢肯俾返你~~~有冇俾少到~~到時你話佢記錯~~~佢話佢冇錯~~~都幾大鑊~~~

珍珠宮

直接問,99呀,我想開個保險箱放d金,你幾時幾時比我呀,唔該

你估你99會不會拒絕?或者扣起d?

公爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 14:05
99仲有一仔一女,都未結婚。
...
你的金器睇怕都凶多吉少LO ? ...另一個方法就系...等姑仔and叔仔結婚時.你們就不必再額外送任何金器啦 ? 一於叫99在她所保管的金器中送兩件俾新人(一定要當新人面前對99講)反正也羅不返LO ? 送個順水人情LO ? 否則就算你羅返D金器....他日你也要額外再買金器俾姑仔.叔仔(條數咪一樣LO?)

別墅

美菲絲 發表於 16-10-19 14:13
要拎就一次過拎返晒架啦~~~~拎d唔拎d咁得意~~~~

返鄉下擺酒淨係戴娘家果d~~~男家果d唔洗戴~~~ ...

當時99話唔好帶甘多翻鄉下,驚唔安全所以就帶左娘家個份。。

子爵府

唔好煩我 發表於 16-10-19 14:14
直接問,99呀,我想開個保險箱放d金,你幾時幾時比我呀,唔該

你估你99會不會拒絕?或者扣起d? ...

你講想開~~~~奶奶實叫你咪晒錢開啦~~~佢果個有位~~拎黎放埋落去得架啦~~~~到時連之前拎返女家果d都叫樓主拎返出俾佢放入去都似~~~~

侯爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 13:44
我同老公結婚一年,一直同99一齊住,相處都算ok啦。就係有件事一直困擾住我。
一年前,我地結婚噶 ...

話近年尾多劫案,朋友家中有賊入屋偷野,怕唔安全,已响銀行開左保險箱,要攞返D金器放入去

迷人pinklady    發表於 16-10-22 15:41

子爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 14:17
當時99話唔好帶甘多翻鄉下,驚唔安全所以就帶左娘家個份。。

佢咁講你又聽佢講~~~~就冇野好講啦~~~~家陣放係佢到咪最安全囉~~~安全到個物主想睇下都要問過佢~~~~

別墅

ninachu 發表於 16-10-19 14:22
話近年尾多劫案,朋友家中有賊入屋偷野,怕唔安全,已响銀行開左保險箱,要攞返D金器放入去
...

99已經將金器放系佢銀行保險箱度了……

wcpcelia    發表於 16-10-19 15:00

男爵府

你同佢講

已經喺銀行度開咗保險箱
“請”99將d金器比返你
記住要同老公事先打好個底
大家三口六面去講
仲要有禮貌去“請”99攞返比你
不論乜嘢理由都好
都要99攞返出嚟

別墅

美菲絲 發表於 16-10-19 14:22
佢咁講你又聽佢講~~~~就冇野好講啦~~~~家陣放係佢到咪最安全囉~~~安全到個物主想睇下都要問過佢~~~~:unkno ...

宜家諗翻真系好蠢豬豬

男爵府

回覆:關於結婚金器,關於99……

\"之前排緊保險箱,而家已經有啦!好多謝99之前借保險箱啲位俾我地,而家我可以自己放啦!我地聽日去銀行攞啦!\"

無論99講咩都係loop番呢句,loop到拎番為止。

子爵府

回覆樓主:

直情話想自己keep返,叫佢比返你,如果佢冇返應或行動,就一定要C6開口叫佢攞返出來,D人真系好老套

大宅

回覆樓主:

直接話:99,我想自己keep金,唔該99比番我先,佢講咩理由你都話:我要自己keep,唔該99比番我。
我果時,結完婚果晚我就keep番女家果d金,全部自己放好,男家果d我比老公攞晒去賣,d錢放左去比首期
叫老公問佢拎番啦

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果係我,一開始點完金就收理拉,仲擺係廳度
叫老公開口拿反d金,話你地自己keep

大宅

回覆樓主:

好明顯你99想據為己有啦
同C6 商量下先
直接同99講話金器想自己keep番
當係留一個紀念,D金器想留返俾你將來的孫

珍珠宮

美菲絲 發表於 16-10-19 14:20
你講想開~~~~奶奶實叫你咪晒錢開啦~~~佢果個有位~~拎黎放埋落去得架啦~~~~到時連之前拎返女家果d都叫樓主 ...
話已經開左可以嗎

首頁

尾頁

跳至