婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

緊係自己keep返,你點解唔問佢拿返?

大宅

引用:我同老公結婚一年,一直同99一齊住,相處都

原帖由 tammy1991 於 16-10-19 發表
我同老公結婚一年,一直同99一齊住,相處都算ok啦。就係有件事一直困擾住我。
一年前,我地結婚噶 ...
唔等啦!!我會即刻叫C6三口六面問佢拎番晒所有金器!!仲要C6加句,D金係要嚟留俾我下一代嘅。。。

wcpcelia    發表於 16-10-20 16:59

侯爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 14:23
99已經將金器放系佢銀行保險箱度了……

你奶奶醒到冇人有。咁直接D,奶奶我已有保險箱,我同你去保險箱攞返我D金器放自己度得啦,唔該晒麻煩你咁耐

伯爵府

你而家冇機會問佢嘅喇,根本佢就唔想俾翻你。叫C6自己同佢媽傾掂佢啦……

子爵府

唔好煩我 發表於 16-10-19 14:49
話已經開左可以嗎

d金未到人地手前就得~~~~到左人地既保險箱就真係唔知啦~~~~

當年我結婚未有保險箱~~結完婚先去申請~~~

我奶奶係我婚禮後幾日~~~就黎問我d金放係邊~~~~我明明放左係床下底~~~我都答佢放左入銀行保險箱~~~

我奶奶仲話~~乜你有保險箱既咩~~~~我答有~~~~佢就冇出聲~~~~

別墅

美菲絲 發表於 16-10-19 16:03
d金未到人地手前就得~~~~到左人地既保險箱就真係唔知啦~~~~

當年我結婚未有保險箱~~結完婚先去申請~~~

你好醒啊!!

水晶宮

梗係自己keep金器啦.
你搵個藉口,問99攞返D金啦.
例如,你有親戚結婚,你想係D金器中揀一件送比果位親戚.
又或者,想影相留念做記錄之類.
如果99唔比,反面呀!

子爵府

tammy1991 發表於 16-10-19 16:07
你好醒啊!!

我唔鐘意自己既野放係人地到~~~~細個自己d錢放係呀媽到~~~

要用時~~~下下要問長問短~~~有時仲幫我決定埋用唔用得~~~~話唔好用~~直頭唔拎出黎~~~~

自己呀媽都係咁~~~更何況依家講緊係人地呀媽~~~~真係唔好玩啦~~~~

大宅

金器放保險箱之前要影相留底, 萬一銀行又黎單錯誤銷毀保險箱你都可以攞番相出黎做證據向銀行索償~

斷估你99唔會咁醒識得影相留記錄, 所以, 叫你老公借D意問你99攞番D金器相, 你99交唔出黎, 就叫你99攞番D金器出黎俾你地影相做記錄, 之後你當然唔好俾番佢KEEP啦~

子爵府

方方媽媽 發表於 16-10-19 16:09
梗係自己keep金器啦.
你搵個藉口,問99攞返D金啦.
例如,你有親戚結婚,你想係D金器中揀一件送比果位親戚.

例如,「你有親戚結婚,你想係D金器中揀一件送比果位親戚.」

依句更唔得啦~~~~死硬~~~~~家陣係佢奶奶到d金係當時男家親戚送~~~你想將男家送俾你既野~~~拎去送俾你女家d親戚~~~~即時鬧爆你都似~~~呀仔~~好在d金放係呀媽到咋~~~唔係你老婆送晒返外家~~~~

再唔係即時入樓主位~~~你親戚結婚要送金呀~~~咁你自己出去買過啦~~~之前d金留返黎送俾你老公d兄弟姐妹啦(之前樓主話奶奶仲有一仔一女)~~~

水晶宮

美菲絲 發表於 16-10-19 16:19
例如,「你有親戚結婚,你想係D金器中揀一件送比果位親戚.」
鬧爆?
D金唔係我既咩?
男家送,都係送比我架嘛!
我就係要佢呢一句話,如果99夠膽話唔比返D金我係因為係男家送,咁首先,我會叫佢攞返女家送的金比我,然後同佢反面.

子爵府

其實依家最大問題係~~~樓主老公點睇依件事~~~~

如果個老公覺得d金放係呀媽到冇問題既話~~~~講乜都冇用~~~

大宅

我結婚d金器自己keep。個時99叫我俾佢keep,話我無夾萬,我結婚前就買咗個夾萬塞住佢把口。
你女家d金器梗係自己拎翻,最多只俾翻男家金器佢。你男家金器多唔多?

別墅

認真~
快申請保險箱,之後同老公一齊同99講,想放回自己既保險箱.....
如99堅持唔肯,講一大至好癈既理由拒絕你都好,都要忍住!回佢話,到時將來留來比自己仔仔女女....係你手會方便d~
記得同99講之前,你要同老公夾好口供,一定要企係你果邊~
如果,你99死都唔肯....到時你可好大大聲同老公呻....
總之,金器一定要留係自己手,就算幾好既99,都信唔過!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

直接話開左保險箱。想自己keep返金器。請99拿返比你。
唔比反面呀!
記得重頭睇一次結婚碟。記低總共男定比左幾多金你。
到時核對返。
事前同你老公聊下先。佢要撐你先得。

子爵府

下,金器唔係自己袋,我實會問99攞返

大宅

返到屋企立即放返入房,無經過男家任何人手

美菲絲    發表於 16-10-19 21:17

珍珠宮

回覆:關於結婚金器,關於99……

一定自己keep啦~戈啲係自己嘅褔氣!
依加關係好,都已經唔知係收起左,定係幫你keep,遲啲關係差咪渣都無~
自己開番個保險箱先,跟住同老公傾,話自己嘅褔氣要自己留起~係意頭野!

子爵府

方方媽媽 發表於 16-10-19 16:23
鬧爆?
D金唔係我既咩?
男家送,都係送比我架嘛!

樓主女家送果d巳經拎返啦~~~你再睇一次樓主覆既野啦~~~~

奶奶亦可以話係送俾佢個仔結婚架~~~淨係送俾你既咩~~~佢個仔有份架~~~而且家陣佢又唔係唔俾返你~~~幫你保管姐(佢一定係咁講啦~~~)~~~都放左係佢到成年好地地~~~

你家陣咁既態度~~~即係信我唔過姐~~~定係你想賣左d金自己袋呀~~~食埋我個仔果份呀~~~你女家既咪俾返你囉~~~男家果份都想打主意~~~~你安咩心先~~~我都知你份人貪錢架啦

奶奶癲起上黎乜都講得出口~~~~老公企自己果邊都仲好d~~~可以睇清楚佢自己呀媽~~~

但如果個老公覺得呀媽收住d金冇問題既~~~~就會覺得個老婆搞到家嘈屋閉~~~好地地放左係呀媽到成年~~~冇啦啦問咩呀媽拎返d金呀~~~等呀媽唔開心啦~~~

當初我同老公講~~~奶奶實會問結婚d金既下落~~~我老公唔信架~~~點知奶奶真係問啦~~我老公仲死撐話奶奶都係普通問句姐~~~係我諗多左~~~

但到我講埋奶奶仲問個保險箱係邊個名既時候~~~我老公先唔再撐奶奶~~~

我老公算唔係親奶奶既人~~~~都撐奶奶撐到咁~~~其他媽寶老公就真係唔感想像~~~

水晶宮

美菲絲 發表於 16-10-19 21:35
樓主女家送果d巳經拎返啦~~~你再睇一次樓主覆既野啦~~~~

奶奶亦可以話係送俾佢個仔結婚架~~~淨係送俾你 ...
剛剛才睇晒。post1無講嘛。無架啦,拖左咁耐,如果C6唔撐,D金凍過水。

首頁

尾頁

跳至