論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今天即炒了秘撈姐姐,賓賓
maricris baua catibax,做了11個月,最近發現她在facebook開了account 賣東西,
星期日全日約人送貨交收,每日可見10客,每件$數佰至1千;
工作表現一直欠佳,大食懶,早上又起唔到身,晚上8pm又急急入房,要叩門才出來完成未做完的家務,最近平日我上班時發現私自外出,交收物品,主要是牙套類用品,我facebook 見佢開了版面不停宣傳,經常玩電話找客,又忘記做家務。
今天拾到數簿一本,還不承認,態度囂張,還說自己要放大假。
我即炒補了一個月。
大家小心留意

複式洋房

回覆樓主:

現在找工作中,務求留在香港繼續自己賣嘢,僱主要 blacklist 她

公爵府

cmasaki 發表於 16-10-19 14:20
maricris baua catibax,做了11個月,最近發現她在facebook開了account 賣東西, ...

報入境處!

子爵府

maricris baua catibax,做了11個月,最近發現她在facebook開了account 賣東西, ...
你嗰個賣牙套啫!
我嗰個賣淫呀!

複式洋房

細姐姐 發表於 16-10-19 21:26
你嗰個賣牙套啫!
我嗰個賣淫呀!

(emoji)點樣可以blacklist 她們?防止下一個僱主受害。

子爵府

細姐姐 發表於 16-10-19 21:26
你嗰個賣牙套啫!
我嗰個賣淫呀!

我果個都係賣淫

大宅

luilui007 發表於 16-10-20 00:17
我果個都係賣淫

請問我哋係點知道?

子爵府

kristal78 發表於 16-10-20 14:47
請問我哋係點知道?

篇幅所限,寫唔得到太長,但可簡略告訴你一二,大家可留意下自己果個工人!
菲菲工主見工時村姑一名,見工前問可否放假晚上1100回家,我即時拒絕了,但佢話都想做,我見佢薯頭薯腦咁我都算數請左佢!
但1-2個月後開始360華麗轉身,第一次話家姐生日,我比佢一次1100返!兩星期後又話啊邊個生日,我拒絕了,同時發覺佢好多高跟鞋、指甲油,每假期前回家都係濃妝豔抹(雖然入門口前抹左但難掩),同時發覺佢what app頭像相好恐怖,又泳照、又濃妝夾胸事業線、又係我張床度放散頭髮影內衣照,所以我決定請第二個時就炒佢(當中仍有偷竊及極度偷懶行為也是我想炒佢的行為之二)!
在等候新工人的兩個月期間,她經常都想在外面過夜或晏返,但都比我拒絕了,高跟鞋愈買愈多,T back都有,最後我炒佢果日,我講到明會check佢的行李,最驚人係最後係我屋企掉下的垃圾袋中發現幾盒佢用膠袋袋住的全新或已開封的6盒condom!我絕相信佢出黎做囉,因為我話會搜佢行李,我覺得佢驚我在佢的行李中搵到這些,所以當垃圾掉左去算

由頭到尾個工人唔知我知佢咁多野,之後佢比我炒左佢立即搵工,佢問我可唔可以叫agency 打比我,佢agency 打黎我都無講這些事,仲話有個媽媽想請佢湊初生,我只是昐望想請佢即我下手,想請佢的人打比我,不過一直無人打來!真難為佢上手同佢可以2年完約

子爵府

請問我哋係點知道?

仲有,係我屋企著吊帶背心做家務,話完之後就著低胸T shirt, 講完之後加返件衫底,但之後就打回原形,講極都係咁!
又成日偷我日用品、扮傻地打斧頭、返假9點都仲氣衝衝趕返來,唔知佢放假攪咩

子爵府

請問我哋係點知道?
我個印印,40+,又矮,又廋,又黑,滿面班,之前,係Singapore 做過,所以識講英文
佢係我屋企好自由,之前,我番工,我同亞sir 一半時間唔係屋企

之後,我冇番工,多咗時間係屋企,留意到佢逢星期一,就晾條黑lace .T-back 出嚟,,我用過好幾個印,冇一個係咁姣,而且,佢都40幾

有一次,我weekend 冇係屋企,星期一中午,番屋企 (佢unexpected,措手不及),見到工人攤係我張貴妃椅,佢著住條one piece, 我諗佢都係剛番屋企

有日佢去咗抹車,見佢電話放係厨房charge 電,我拎起睇吓,好奇下,開相簿睇吓,見佢同d 鬼佬攬住,錫住申脷相,有一張相係工人著住黑bra, 底衭,係佢工人厠影

之後,揾機會睇佢whatsapp, 明白晒,佢约d 客wanchai meet, 問人要how many hours, 係收錢的

佢d 放假衫,都好雞樣,4吋高踭鞋,貼身,閃石,化行粧,放完假,即衝入房,換過衫,先行出嚟

子爵府

D 工人做G, 係有跡可尋,

而家個個一定唔會,佢29歲,後生好多,但唔識英文,放假我話幾時就幾時,冇一定要星期日,放假7點前就番

佢d 底底,亞婆款,橡筋鬆晒,地布咁色,都唔捨得買两條新嘅

子爵府

我張佢d whatsapp 影咗相,俾agent 睇,我想agent 知啫,唔好話我妄想,屈佢

我同agent 講唔好問工人,費事工人知道人地知佢做G,或者會覺得好醜,一陣唔知係我屋企攪乜,煩死

我知道時,佢差不多完约,我就加快揾新工人

隻G 都自己揾到僱主,係寶琳

佢牌面ok 㗎,singapore 做過識英文,香港係尖沙咀機铁站上面又做過,之後,番咗印尼,跟著嚟咗我屋企

佢叫WARTINI

複式洋房

Gmama 發表於 16-10-19 14:34
報入境處!

今天報了入境處,再send 了 email,加了些facebook 賓賓買賣找客插圖,交收貨的相,希望有人跟進。
其實,我發覺她們賓賓群組入面有很多人做傳銷或其他非法工作,還大家鬥業績,秘撈收入仲多過正職,又用平時時間偷走出去做,家務完全冇心機做好,我們做僱主的真的要留意一下,小心選擇工人,上她的facebook 了解一下她。

大宅

佢從事家傭以外工作,違約,有$補咪好SO

複式洋房

請問我哋係點知道?

姐姐秘撈,傳銷,借錢,有跡可尋,
facebook 有些群組,有資料,相片
frontrow hongkong
swap it hk
navarro maling gina
braces
buy and sell hong kong
angel corral
mc catibag

複式洋房

此人已找到僱主,希望新僱主及早發現姐姐問題,免家人受疏忽照顧,或姐姐違法惹麻烦,到時要重新聘用新姐姐,又浪费金钱。

伯爵府

BK Milk勳章

唔明點解有投訴,入境處仲咁易出Visa

複式洋房

雖然已經投訴,但此人最近已經回來香港,每日於社交平台宣傳,放滿照片,每星期六,日都約客人買賣,無牌幫人整牙,也見有很多外傭有幫襯,有些之後感到不適,甚至投訴要拆除牙套;僱主小心,也留意家中外傭有否中招。

大宅

賣淫都得....好恐怖呀

大宅

回覆 luilui007 的帖子

你好~ 可以比工人名我嗎?
我岩岩都請緊工人姊姊.
而且我又係有新生BB 要比佢照顧.
謝謝

首頁

尾頁

跳至