用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 32|主題: 57066

[淘寶] 原來淘寶直送唔係萬能

複式洋房

國民生產總值:385

今次我用淘寶直送20KG貨,諗住平過集運,但最後都要俾差價,原來淘寶直送有條協議,如果實際體積大過收費5倍,會要補回差價

333s    發表於 16-10-20 18:03

王國熱話
急聘: 夜班 / 中班 保安員
請人-電訊業direct sales
大型電訊公司請hotline
現金出糧 - 屯門區西餐廳 聘請全職或兼職...

伯爵府

國民生產總值:17130

BK Milk勳章

kk616107 發表於 16-10-19 15:05
今次我用淘寶直送20KG貨,諗住平過集運,但最後都要俾差價,原來淘寶直送有條協議,如果實際體積大過收費5倍,會 ...

淘寶直送重量差異規則

尊敬的用戶,鑒於目前淘寶直送訂單包裹重量存在極端值、發生體積過大以及包裹拆為多個包裹發送的情況,現出台運營規則如下:

1. 若包裹到庫後的實際重量費用與下單時的運費費用差異超過5倍時,轉運商有權根據實際運費進行運費收取;
2. 同理,若買家支付運費與實際重量費用差異超過5倍,也有權向轉運商索取多收費用退還。

規則適用範圍:台灣(黑貓)直送、香港直送、新馬直送

生效日期:2016年8.8日

大宅

國民生產總值:1091

今次我用淘寶直送20KG貨,諗住平過集運,但最後都要俾差價,原來淘寶直送有條協議,如果實際體積大過收費5倍,會 ...

原本下單時收多少運費?最後要補多少?

複式洋房

國民生產總值:171

集運應該最平

大宅

國民生產總值:3859

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

可以詳細講下嗎? 包裹當時收運費多少? 差價是多少?

複式洋房

回覆樓主:

本身件貨重20kg同12kg,睇咁重咪睇下直送幾錢,一睇兩件都¥19(即¥19x2)緊係唔使講就算加多$30(即$30x2)送上門,由於合併運送會過重,所以分兩張單直送,計過私集最少要¥250,所以咪直送,由於香港段圓通搬倉,因此遲咗成個星期先收到12kg嗰件貨,但20kg嗰件無咗影,幾番查詢後先知由於20kg件貨,淘寶與集運商有協議實重多過運費(¥19)5倍,就要補回差價才運送,所以最後要補返約¥110才發貨

複式洋房

國民生產總值:366

kk616107 發表於 16-10-23 23:41
本身件貨重20kg同12kg,睇咁重咪睇下直送幾錢,一睇兩件都¥19(即¥19x2)緊係唔使講就算加多$30(即$30x2) ...

我而加情況同你一模一樣,浪費左時間不特止,最後加埋仲要貴過私集,得不償失,唉,又浪費時間查詢

大宅

國民生產總值:1091

chubelle 發表於 16-11-5 15:23
我而加情況同你一模一樣,浪費左時間不特止,最後加埋仲要貴過私集,得不償失,唉,又 ...

我都要計下先,其實直送 運費每公斤多少元?

大宅

國民生產總值:4738

我還想使用淘寶的集運啊!

第一次淘寶買,諗住官方集運穩陣D

其實我買既很多都是小物品
是這個比較大件,
淘寶集運是多件加埋計算尺寸,或是逐件計算?

單一這件會否已剛剛符合要求,我再加一件就超過了?
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.4.WwfjAP&id=536087542373

複式洋房

joelycat 發表於 16-11-5 17:41
我都要計下先,其實直送 運費每公斤多少元?

我都唔知每公斤幾錢的,因為一直都以為系統計左幾錢就係幾錢,因為用過幾次都冇事,點知今次咁,嚇死我,唉,當係一個經驗

大宅

chubelle 發表於 16-11-5 18:24
我都唔知每公斤幾錢的,因為一直都以為系統計左幾錢就係幾錢,因為用過幾次都冇事,點知今次咁,嚇死我, ...

可否告知,超重而要加運費的那件
是什麼?

複式洋房

ko3go 發表於 16-11-5 18:34
可否告知,超重而要加運費的那件
是什麼?

嗰件野真實個名唔識,因幫人買,係一個練手力嘅野,体積不大,但重,18kg,電腦系統我揀直送,當時顯示16元,咁付款後隔幾日到左倉簽收後,就收到圓通信息話叫我聯絡圓通,話係運費問題被停止轉運,我完全唔知有超重問題,我以為系統話幾錢就係幾錢,而在終於知道了,感覺幾唔實在,令人束手冇策,我如果一早知會咁,我寧願用私集,如果當初系統一早就寫係118元,咁我可以考慮用唔用麻,咁到人地用左,又話運費唔係嗰個數,要另加錢先可以再運送,實在浪費時間

大宅

chubelle 發表於 16-11-5 18:42
嗰件野真實個名唔識,因幫人買,係一個練手力嘅野,体積不大,但重,18kg,電腦系統我揀直送,當時顯示16 ...

私運唔知邊間穩陣
我剛問過那個亞克力盒既店主
佢話估算重量2.6公斤左右
郵局自取:首重$13/kg,續重$3/0.5kg

即這裡運費都要$31 (店家話大陸免運費)

官方集運感覺似穩陣d
其他集運唔知邊間好
且又要方便工作附近

我找找看其他集運
看見有間新世代xx站
唔知好唔好
(佢好似寫大陸存倉最長半年)

子爵府

國民生產總值:14110

多謝樓主分享,真是長知識了,這樣的直送簡直是騙局,即是叫人只可以直送輕巧細件的東西吧!我本想買一件20KG的貨,見直送才$37元,現在還是官集算了.真怕打死狗講價呢!

伯爵府

國民生產總值:16511

be 發表於 16-11-14 00:21
多謝樓主分享,真是長知識了,這樣的直送簡直是騙局,即是叫人只可以直送輕巧細件的東西吧!我本想買一件20KG的 ...

官集又不如私集,私集效率更高,彈性更大!

複式洋房

回覆樓主:

我俾¥19運20kg,你¥37可以賭一賭
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎