用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 317|主題: 49078

提提大家,做t21都要度頸皮

男爵府

國民生產總值:9072

問了醫生佢話一定要做,之後俾了case我睇,有機會係t21冇事,但頸皮厚即一定係有d問題,之後要再詳細評估。佢俾我睇既case係bb最後腎有事,同日後有自閉証,個媽媽最後冇要至bb.

因我本身打算做t21唔去度頸皮。但醫生提醒我。

複式洋房

國民生產總值:291

係肚裡面已經知道有自閉証?

男爵府

BlossomAlmond 發表於 16-10-19 17:06
係肚裡面已經知道有自閉証?

大宅

國民生產總值:3109

ivycwl 發表於 16-10-19 15:26
問了醫生佢話一定要做,之後俾了case我睇,有機會係t21冇事,但頸皮厚即一定係有d問題,之後要再詳細評估。 ...

我記得醫生話oscar 得8成,而t21係9成,唔會做完個準確的走去做個無咁準確,所以只會2簡1

大宅

國民生產總值:3777

樂桃猴年勳章

ivycwl 發表於 16-10-19 15:26
問了醫生佢話一定要做,之後俾了case我睇,有機會係t21冇事,但頸皮厚即一定係有d問題,之後要再詳細評估。 ...

連test都check唔到自閉症,你醫生話度頸皮可以check到?

男爵府

Aprilacm 發表於 16-10-19 18:43
我記得醫生話oscar 得8成,而t21係9成,唔會做完個準確的走去做個無咁準確,所以只會2簡1
...

所以醫生話兩個都要做,應該係話t21同度頸皮。血就不用抽兩次。如果發現頸皮好厚是要跟進的。

大宅

國民生產總值:1953

我一直以為頸皮只係睇有冇唐氏

男爵府

tunghjkl 發表於 16-10-19 18:56
連test都check唔到自閉症,你醫生話度頸皮可以check到?

不是度頸皮check到自閉,而是頸皮厚去再做其他test睇染色體發現到有自閉問題。天生自閉是可以睇到的。當然要用錢再check

男爵府

Christine_L 發表於 16-10-19 19:04
我一直以為頸皮只係睇有冇唐氏

頸皮厚其中一項係有機會唐氏,但亦都可能是身體其他內臟有事。

複式洋房

國民生產總值:349

同意樓主,頸皮厚也有可能和心臟有先天問題有關。

男爵府

我只是提醒大家一下,盡可能要度埋頸皮。

大宅

樂桃猴年勳章

ivycwl 發表於 16-10-19 19:06
不是度頸皮check到自閉,而是頸皮厚去再做其他test睇染色體發現到有自閉問題。天生自閉是可以睇到的。當然 ...

大宅

樂桃猴年勳章

我所知度頸皮同照構一樣,唔係個個醫生合資格做

大宅

國民生產總值:1183

Aprilacm 發表於 16-10-19 18:43
...

T21/Nifty只係驗主要三條染色體!頸皮厚除左13,18,21呢三條可能有問題外,仲有可能反映出其他染色體異常!所以就算你做左T21/Nifty報告正常,但頸皮仍然厚,醫生都會建議你再抽絨毛或羊水!

侯爵府

國民生產總值:24115

其實我都幾贊成兩個都做嘅~

複式洋房

國民生產總值:306

TATEYAMA 發表於 16-10-19 20:08
T21/Nifty只係驗主要三條染色體!頸皮厚除左13,18,21呢三條可能有問題外,仲有可能反映出其他染色體異常! ...

同意呀,T21 集中睇三條有冇問題。頸皮可宏觀地Scan 其他問題。

大宅

國民生產總值:1572

ivycwl 發表於 16-10-19 19:15
我只是提醒大家一下,盡可能要度埋頸皮。

我在私家做產檢,做了T21正常,醫生都叫我做埋Oscar, 話政府有得做當然做埋
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎