自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sumyeema1 發表於 16-10-20 09:16
一儀器可以check 到雷雨區,但降雨量係一路落雨,一路記錄。

樓主一直以為儀器可以預測降雨量,但應該未 ...
其實未必需要真係好準既降雨量,但好似日本咁,地區5日預報,幾多%機會落雨,微雨小雨大雨,其實已經幫助好大。
呢度有JM好似講過佢會自己睇衛星雲帶圖決定帶唔帶遮

其實呢個天氣警告本身就矛盾,警告就係想人小心,但正如樓主講,都已經黑雨,已經發生緊,經歷緊,仲駛咩警告?
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

象牙宮

2024年龍年勳章

adam112 發表於 16-10-20 09:55
其實未必需要真係好準既降雨量,但好似日本咁,地區5日預報,幾多%機會落雨,微雨小雨大雨,其實已經幫助 ...

你第一段要求果D,我的天文台apps 已經有。

紅、黑雨示警,你話冇用,但學校、户外工作人士需要。

男爵府

Sumyeema1 發表於 16-10-20 10:41
你第一段要求果D,我的天文台apps 已經有。

紅、黑雨示警,你話冇用,但學校、户外工作人士需要。
就為因為係示警,所以先矛盾。
當已經係黑雨,危險已經發生緊,示警變成只係為左免責

所以亦都試過一黑雨冇耐就停雨,因為最嚴重時刻已經過左

如果小心山崖既警告係跌左落山崖先見到,就冇意思啦
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

禁止訪問

男爵府

good_pig 發表於 16-10-19 21:12
雨。。係要落左先計既。。。唔係預測既

乜係雨都未知!
就識呱呱嘈!

每次落雨都有呢D post鬧天文台,真係井底蛙出曬嚟!天文台唔係淨係睇幼稚園幾點翻學放學做嘢㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

180 發表於 16-10-19 23:17

其實學校又唔係一定要一掛左黑雨就要即刻接走學生, 咁點解要 ...

樓主趁有陽光,已經吹乾緊套潛水衣了

首頁

尾頁

跳至