用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1023|主題: 870145

求答案  

別墅

國民生產總值:836

考考大家: 这是一道可以测出一个人有没有商业头脑的数学题。

王师傅是卖鞋的,一只鞋进价45元,现亏本大甩卖,顾客给35元买了一双鞋,给了王师傅100元假钱,王师傅没零钱,于是找邻居换了100元。事后邻居存钱过程中发现钱是假的,被银行没收了,王师傅又赔了邻居100,请问王师傅一共亏了多少?

但求答案,朋友個個不同答案(轉貼)

自由自在

伯爵府

國民生產總值:15986

好媽媽勳章

suesami 發表於 16-10-19 16:17

王师傅是卖鞋的,一只鞋进价45元,现亏本大 ...

係唔係$155呀
鞋成本$45/只x2+$65(假錢$100-$35)
$100賠畀鄰居(混淆視線)

公爵府

國民生產總值:29850

回覆 suesami 的帖子

我估210?

侯爵府

國民生產總值:20696

155元?

買鞋成本兩只 90元 (35元賣出一對, 蝕左 55元)
假錢 100元 賠人

共蝕155元

騙子得到65元找回來的真錢, 另加35元的鞋 (此鞋是 店主用90元買回來的), 一共都係155元.

複式洋房

國民生產總值:366

$255

伯爵府

國民生產總值:16438

動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 2015xmas

王师傅是卖鞋的,一只鞋进价45元,现亏本大甩卖,顾客给35元买了一双鞋,给了王师傅100元假钱,王师傅没零钱,于是找邻居换了100元。事后邻居存钱过程中发现钱是假的,被银行没收了,王师傅又赔了邻居100,请问王师傅一共亏了多少?

但求答案,朋友個個不同答案(轉貼)

我的答案

虧蝕了$90 (一對鞋成本) - $100 (鄰居給錢) + $65 (找錢給顧客) + $100 (賠錢給鄰居) = $155.

簡單點, 即是蝕了那對鞋 + $65.

鄰居無賺無蝕.

個客就賺咗對鞋 + $65.

侯爵府

國民生產總值:24502

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

首先鞋蝕左$55
跟住還左$100比人

所以總數係$155
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

國民生產總值:24502

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

另外……鞋可以買1隻既咩?
有冇打錯?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

國民生產總值:13371

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章 2015xmas

複式洋房

國民生產總值:385

回覆樓主:

賣鞋蝕55+找俾客65+賠俾鄰居100

水晶宮

國民生產總值:50477

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我唔會試,怕知道自己無腦(emoji)

咬香口膠    發表於 16-10-20 11:08

男爵府

國民生產總值:5005

回覆樓主:

220?

大宅

國民生產總值:4354

係咪$175呀

伯爵府

國民生產總值:19338

200?

伯爵府

國民生產總值:19338

應該210

水晶宮

國民生產總值:69523

水晶宮

國民生產總值:51540

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:求答案

蝕咗:

對鞋 45+45

找回顧客65

賠店主100

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

國民生產總值:12055

220?
賠錢俾人100+找錢俾人65+鞋成本90-收咗35=220

子爵府

國民生產總值:11949

jackiemei 發表於 16-10-19 17:59
220?
賠錢俾人100+找錢俾人65+鞋成本90-收咗35=220

但收回來的$100是假的,所以又點會減$35呢?

水晶宮

國民生產總值:51540

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:考考大家: 这是一道可以测出一个人有没有

原帖由 catcatcati 於 16-10-19 發表

考考大家: 这是一道可以测出一个人有没有商业头脑的数 ...
係喎

你啱。

好似打牌咁計

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎