用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5771|主題: 902687

有關糖尿病的疑問和胃部功能的關係

別墅

國民生產總值:811

BKXmas勳章

希望有經驗的朋友可以比啲意見。唔好意思, 好長篇。

本人三十出頭, 由細到大都是瘦的,由少年時開始胃部消化功能不好,當胃痛胃脹和生胃息肉。
去年懷孕時糖水測試有11.X(今年3月), 生完兩個月後14.X(今年9月), 但空腹是正常。我坐月後餐後都會督下手指,我食好少飯,坐月時食一平碗白米飯都7.X, 坐月後我轉食糙米飯又會去到10或9.X,好似仲嚴重左。有時食一平碗河粉都11.X。半碗麵都7.X。
於是我今個月頭去了診所看醫生,抽血驗三個月血糖值,佢話我指數好靚,5.X, 空腹4.X。我同醫生講但我飯好少澱粉質都會超晒標,所以我坐完月後明明有104磅, 現在得返99磅。我已跟營養師食,知咩會升糖快,醫生話三個月血糖值有事就不用擔心,可能有啲人消化得慢會3個鐘先消化到啲野,好少咁後生就糖尿病。叫我少食多餐。沒有血糖藥,醫生見我咁擔心比左個期後半年後再CHECK三個月血糖值。

然後,我回到公司食午飯,我煮左袋鼠低升糖米加藜麥共4份之一麥左右,不過落得太少水比較硬,之後兩小時督手竟然12.3, 食咁少野未試過咁高的,於是我再過多一小時再督就9.1,仍然高,究竟我係咪都係糖尿病呀? 我應該點做呀? 請各位指教。

伯爵府

國民生產總值:18960

BKXmas勳章

回覆:chanchanling 的帖子

唔識答,但幫推

別墅

BKXmas勳章

Princess_silver 發表於 16-10-19 17:59
唔識答,但幫推

謝謝你唷

水晶宮

國民生產總值:50086

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節

家人有無糖尿史?
早前恐怖醫學教
試吓早餐先食菜打底睇吓升糖指數會唔會低返D
同埋轉食意粉/米粉睇吓會唔會好D

別墅

BKXmas勳章

blackberry 發表於 16-10-19 18:39
家人有無糖尿史?
早前恐怖醫學教
試吓早餐先食菜打底睇吓升糖指數會唔會低返D

我家人冇,我家姐同我
我樣飲完糖水高,但佢係前期,指數未到糖尿病水平,而且平時佢食野都好少去到十,多數六點幾。
我試過食菜做早餐了,試左一星期仍然高

大宅

國民生產總值:2508

BKXmas勳章

我三十未夠
全家得我有糖尿
大肚時要打胰島素
到生完飲糖水 14.x
而家間唔中督手指
飲秋葵水 空肚由6.5-7.5 跌返落 5.8-6.5
飯改食紅米 食完步行半個鐘
飯後都唔超
另外 我返工放工改為唔搭巴士轉地鐵
改為行路去地鐵站
行多啲 當做運動

我好明白你 我初時都好唔開心
咁後生就有糖尿
但為左兩個仔 就積極面對啦
就算唔會好 至少保持唔會惡化
同埋我都成日試偏方
希望試到一隻幫到我啦

男爵府

國民生產總值:5282

BKXmas勳章

睇多三個月先再check ,因為剛生完荷爾蒙好亂好影響血糖

別墅

BKXmas勳章

elainetam 發表於 16-10-19 19:40
我三十未夠
全家得我有糖尿
大肚時要打胰島素

大家一齊努力,多謝你呀。乜火咁後生仔仔咁細,你平時會唔會約朋友或老公出街食架?我出街只食粉面半碗都超,所以慶祝都唔慶了,好似冇野可以食,除左飲茶,女女100的蛋糕我都係一啖都唔敢食。秋葵好寒我唔敢食,我飲蕃石榴茶,我己經日日塔火車有位都唔坐,每朝都行最少十五分鐘,lunch食飽唔敢坐,既落街行,今個月頭仲買左部腳塔機晚上踏三十分鐘以上出晒汗。空腹我唔驚,但就控制唔到飯後。我己經食好少我個胃又唔好一要食軟野,但糖尿病又要食硬野,但最奇怪的是我食白米飯冇食藜麥和糙米咁高,有時唔敢落咁多水煮得硬就血糖好高好奇怪。本來一心諗住要食藥,成日飯後兩小時都10呀有時仲超過12,仲要係食健康野底升糖野同份量少,我都沒有辦法了。不過醫生話三個月的指數ok就不用擔心,但我飯後又真係咁高喎,所以我唔知我可以做啲咩好,愁

別墅

BKXmas勳章

鴨鴨比 發表於 16-10-19 19:49
睇多三個月先再check ,因為剛生完荷爾蒙好亂好影響血糖

我生完都三個月了,希望改善食野和運動可以有幫助,但暫時未見成效

男爵府

BKXmas勳章

chanchanling 發表於 16-10-20 09:59
我生完都三個月了,希望改善食野和運動可以有幫助,但暫時未見成效

最好作息正常早訓早起,生完身體都好弱,吾洗咁快做劇烈運動,量力而為,其實飯後散步30mins 都可以降血糖

你覺得真係成日好暈、吾精神、好攰就要認真留意

大宅

國民生產總值:2130

BKXmas勳章

可能荷爾蒙未降返 仲同胰島素抗衝緊
要觀察多3個月

或者⋯你打晒全日三餐 點食野

大宅

國民生產總值:2854

BKXmas勳章

chanchanling 發表於 16-10-19 16:48
希望有經驗的朋友可以比啲意見。唔好意思, 好長篇。

本人三十出頭, 由細到大都是瘦的,由少年時開始胃部消 ...

主要都係睇空腹,有糖尿嘅話空腹係會高過6.5以上架,你嘅情況唔識,要問醫生,大家都要注意飲食

別墅

BKXmas勳章

工程進行中 發表於 16-10-21 17:26
可能荷爾蒙未降返 仲同胰島素抗衝緊
要觀察多3個月

最近某幾天,都係早餐冇事,中午有飯或粉少許就出事

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

BKXmas勳章

cici2001hk 發表於 16-10-21 17:47
主要都係睇空腹,有糖尿嘅話空腹係會高過6.5以上架,你嘅情況唔識,要問醫生,大家都要注意飲食
...

醫生幫唔到我,都係叫我運動,少食多餐和少食高升糖野,我己經做晒。
其實可唔可以每日都唔會食澱粉質?

別墅

BKXmas勳章

鴨鴨比 發表於 16-10-21 14:30
最好作息正常早訓早起,生完身體都好弱,吾洗咁快做劇烈運動,量力而為,其實飯後散步30mins 都可以降血糖 ...

多謝意見,我有頭暈,不過都算精神,有少許不是肚餓但手腳軟既感覺,醫生都係叫我食返足夠的澱粉質,既五匙,三匙太少了,但三匙都超,點再食

男爵府

BKXmas勳章

chanchanling 發表於 16-10-21 19:16
多謝意見,我有頭暈,不過都算精神,有少許不是肚餓但手腳軟既感覺,醫生都係叫我食返足夠的澱粉質,既五 ...

食蛋白質多d,飯真係一兩啖收手

轉藥會吾會控制好d?

別墅

BKXmas勳章

鴨鴨比 發表於 16-10-21 19:33
食蛋白質多d,飯真係一兩啖收手

轉藥會吾會控制好d?

我冇食藥呀,醫生話我平均值得五點幾,所以冇開藥比我食。但我飯後真係咁高所以好擔心。唔知有冇人都係餐前正常,餐後食好少都好高呢

大宅

國民生產總值:4776

BKXmas勳章

chanchanling 發表於 16-10-21 19:43
我冇食藥呀,醫生話我平均值得五點幾,所以冇開藥比我食。但我飯後真係咁高所以好擔心。唔知有冇人都係餐 ...

以我所知你驗果種叫糖化血紅素,唔駛空肚驗過去三個月平均數,如果5點幾算理想,呢種算係第二準確,第一準就係飲糖水,篤手指未必最準。既然你驗左糖化血紅素,就唔駛擔心,繼續食糖尿病既餐單,戒糖,但唔可以有壓力同唔夠訓,呢d都會影響血糖,每日半小時運動(包急步行)應該冇問題

別墅

BKXmas勳章

老婦仁 發表於 16-10-21 19:58
以我所知你驗果種叫糖化血紅素,唔駛空肚驗過去三個月平均數,如果5點幾算理想,呢種算係第二準確,第一準 ...

好拉,多謝鼓勵,坐月時因為同99問題同唔識湊成日喊同失眠,坐完月冇事了冇失眠就到擔心血糖高到不受控,生完這一百多天壓力真係大,真係要控制下自己情緒。積極向前看。

別墅

BKXmas勳章

chanchanling 發表於 16-10-21 20:53
好拉,多謝鼓勵,坐月時因為同99問題同唔識湊成日喊同失眠,坐完月冇事了冇失眠就到擔心血糖高到不受控, ...

啱啱又係食半碗白米飯又得5.8,點解同樣咁多飯都唔同既,希望這個係新開心
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎