用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 846

小朋友一返幼稚園就成日病

複式洋房

國民生產總值:274

個仔今年讀K1,一讀書幾乎一個月睇一次醫生...
最近係咁咳,食藥都唔見效,結果換第二個醫生睇睇有無好轉....
你地d小朋友有無成日病?

王國熱話
仲有4日
又係默書
買股票輸左 $2000
今日我生日

回覆 lala_ly 的帖子

Hello lala_ly,都明白小朋友成日病,做媽媽既係會有所擔心! 媽媽嘗試係增強仔仔抵抗力方面做多D功夫啦! 平時俾多元化食物小朋友食,尤其一D含豐富維他命C既食材,如柑橘類水果(柑、橙、西柚、檸檬)、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄、綠葉蔬菜等等 都可以增強抵抗力架。另外,確保仔仔有良好睡眠質素,有適量的活動都會有幫助,亦要教小朋友注意個人衛生,勤洗手,班上面有同學生病就要幫佢帶番口罩。其實有唔舒服亦都係好多剛返學既小朋友會經歷既過程,增強留小朋友抵抗力情況會好D 架!

別墅

國民生產總值:772

我女女28個月,返N班
第一個月(9月)初初係學校食野,就肚瀉
第二個月(10月)有少少咳少少痰少少鼻水

複式洋房

國民生產總值:312

返學一定易病,多菌。唯有自己做好防禦工作。我自己有用天然療法預防,早晚查腳底去保健同增加抵抗力。就算病都唔會太嚴重,可以自己打仗。食得多藥都唔好啦

大宅

國民生產總值:1972

完全明白樓主
我女九月到依家感冒左三次,共睇左十次醫生
我都比個女傳染左兩次,因為每晚一齊瞓,我戴左口罩都中招
依家連兩個月大嘅妹妹都被傳染左又咳又鼻水見兩個小朋友咁辛苦好想喊

禁止訪問

國民生產總值:1695

洋房

國民生產總值:65

lala_ly 發表於 16-10-19 16:50
個仔今年讀K1,一讀書幾乎一個月睇一次醫生...
最近係咁咳,食藥都唔見效,結果換第二個醫生睇睇有無好轉.. ...

我女返學2個月病既次數已經係3年黎既總和。我覺得本身學校多菌,小朋友衛生意識未太高,又開冷氣。返多幾個月就會好d。如果每次病都好清晒先返學,會好少少。

別墅

國民生產總值:639

回覆樓主:

樓主試下俾小朋友帶EA Mask襟章呀~可以防1米內既細菌,我小朋友都有帶~特別係室內地方

大宅

國民生產總值:1131

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
chanlouisa 發表於 16-11-9 22:54
樓主試下俾小朋友帶EA Mask襟章呀~可以防1米內既細菌,我小朋友都有帶~特別係室內地方
...

請問邊度買?

珍珠宮

國民生產總值:36845

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
基本上好番..番學幾日,又黎過,
一個月一次, 已經係基本..

別墅

國民生產總值:639

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
sharlang 發表於 16-11-29 18:01
請問邊度買?

我在fb買
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎