用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2329|主題: 868683

架車特登車過水,攪到成個巴士站人濕晒  

男爵府

國民生產總值:9199

頭先响巴士站等車,路邊已經水浸晒,人人都退到巴士站最入既地方企,點知有未架車,車埋去水到,攪到成個巴士站d人都濕晒,正衰人

男爵府

國民生產總值:8538

2015xmas

回覆:架車特登車過水,攪到成個巴士站人濕晒

抄低車牌,佢係不小心駕駛

複式洋房

國民生產總值:477

yusostupid 發表於 16-10-19 17:15
我唔係話司機岩,但咁樣又點叫不小心駕駛呢? 去警署報警,唔該有架車轆過水乙水,我濕晒,拉佢啦。
同埋,是對是錯,都要睇個路面情況。 落大雨,突然抽右出去,好危險的。

大宅

國民生產總值:4149

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章 2015xmas

我都試過囉

係巴士站等車

有架的士又係咁,我地係到等巴士既人全部變落湯雞

子爵府

國民生產總值:13898

yusostupid 發表於 16-10-19 17:15

無錯...

珍珠宮

國民生產總值:33887

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

ckfamily 發表於 16-10-19 17:14
頭先响巴士站等車,路邊已經水浸晒,人人都退到巴士站最入既地方企,點知有未架車,車埋去水到,攪到成個巴 ...

果時教車師傅講過,可以抄低車牌、時間、地點,同交通部投訴,有証據可俾埋(短片果類啦)!交通部會做嘢!

男爵府

國民生產總值:8538

2015xmas

引用:Quote:yusostupid+發表於+16-10-19+17:15+

原帖由 iamapapa 於 16-10-19 發表
我唔係話司機岩,但咁樣又點叫不小心駕駛呢? 去警署報警,唔該有架車轆過水乙水,我濕晒,拉佢啦。
同埋, ...
咁樣係不小心駕駛!我學車個師傅話嘅

複式洋房

師傅話 。。。。
咁個司機要點做? 停車,唔好過?

你點証明佢是專登?

大宅

國民生產總值:1410

頭先响巴士站等車,路邊已經水浸晒,人人都退到巴士站最入既地方企,點知有未架車,車埋去水到,攪到成個巴 ...

唔通佢直行緊為左唔車去水度就忽然過線咩

瑪瑙宮

國民生產總值:136254

好衰! 頭先我都中招,褲濕咗D。

珊瑚宮

國民生產總值:102774

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

keikeilok 發表於 16-10-19 17:37
唔通佢直行緊為左唔車去水度就忽然過線咩
同問, 如果無空間俾佢避, 咁佢可以點?

彩鑽殿

國民生產總值:800000

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

咁衰

別墅

國民生產總值:919

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

iamapapa 發表於 16-10-19 17:19
同埋, ...
司機的確係不小心駕駛,因為佢無辦法確保水入面會否有浮游物件同時被踐起,如果有,就會傷及途人
司機見到前方路邊有水浸情況,係應該打定死火燈,然後減慢車速過。唔使龜速,只要唔踐起太大水花就得。

子爵府

國民生產總值:12584

畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

我聽C6講可以告佢架,我早幾個月前都試左,半邊身濕晒

複式洋房

cy101 發表於 16-10-19 17:40
同問, 如果無空間俾佢避, 咁佢可以點?
根據 JM,唔可以過的,因為是不小心駕駛 CD。
根據《道路交通條例》(香港法例第374章第38條,不小心駕駛的最高刑罰是罰款5,000元及監禁6個月。法庭亦可依據同一條例第69(1)條,取消干犯不小心駕駛罪的人士的駕駛資格,由法庭決定合適的取消駕駛資格時期。一般來說,若事件沒有導致人命傷亡,法庭通常會判處罰款,而非監禁式刑罰或取消駕駛資格。

隨時要踎半年,梗係唔過

伯爵府

國民生產總值:15710

可以告佢 要告到佢罰錢

男爵府

國民生產總值:5800

真係好衰格!

男爵府

國民生產總值:6300

育兒性格勳章 2015xmas

可以點避?cut過隔離線?咁咪仲危險

子爵府

國民生產總值:11300

雖然我唔係話小事 但無必要要告呀?
而家咁大雨 真係好難避免
可能佢見到時都轉唔切右 或者慢唔切車
咁樣就告 會唔會太苛刻?
利申 我唔覺得係小事 但覺得無必要去到告佢

大宅

國民生產總值:2359

iamapapa 發表於 16-10-19 17:35
師傅話 。。。。
咁個司機要點做? 停車,唔好過?

减慢車速
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎