用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 45|主題: 117520

[台灣] 與爸媽遊台北,有無酒店及行程推介?

大宅

國民生產總值:2290

11月會同兩老去旅行,我們會租車,想問問大家有無酒店推介?之前住過永安棧,但西門町好似唔太適合老人家。

我搵過幾間,寒舍艾麗、大倉久和、美侖大飯店。我只要新淨企理就得。

另外,有無景點推介?我親子遊就去得多,未試過同老人家去。

謝謝!

王國熱話
DR Kong 大減價
toonsland觀塘apm特價場(分享)
CLASSROOM 課室補充及教材開倉 (2016/10月)
請問有冇人知AEON幾時會有BB用品展?

男爵府

國民生產總值:7157

新北投浸吓溫泉!

去吓夜市,最寬敞、無咁多人的,可以去樂華夜市。
建議唔好住西門町,好多人又嘈雜!

臺北車站或近捷運站好啲,方便老人家行走

大宅

肥桔 發表於 16-10-19 21:51
新北投浸吓溫泉!

謝謝你。兩老唔太喜歡溫泉,鍾意睇景多。
We live by faith, not by sight............

翡翠宮

國民生產總值:83742

pionachang 發表於 16-10-20 07:07

如果來回機場包車,淡水福容

寶石宮

國民生產總值:300264

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

你租車玩, 住邊都得, 比我唔會入台北市中心, 會周邊咁玩
因為台北搭車/的士都好方便

大宅

國民生產總值:1412

pionachang 發表於 16-10-19 19:18
11月會同兩老去旅行,我們會租車,想問問大家有無酒店推介?之前住過永安棧,但西門町好似唔太適合老人家。 ...
同老人去,飲食及睇文化及歷史嘢。

大宅

多謝大家既意見。等我再睇下台北附近有咩嘢景點先。
We live by faith, not by sight............

侯爵府

國民生產總值:20223

11月會同兩老去旅行,我們會租車,想問問大家有無酒店推介?之前住過永安棧,但西門町好似唔太適合老人家。 ...
最近住過松山意舍,好新淨,喺松山捷運站附近,你租車,交通已經唔係問題。不過附近好似唔多嘢食,要方便都係台北車站或者信義區,我自己比較鍾意信義區,企理 d,寒舍艾美同寒舍艾麗都係我經常住嘅

侯爵府

pionachang 發表於 16-10-20 07:07
鍾意睇風景可以考慮野柳,九份,十份

別墅

國民生產總值:575

肥桔 發表於 16-10-19 21:51
新北投浸吓溫泉!

親子溫暖洒店有冇推介?

大宅

mugtaitai 發表於 16-10-21 16:50
最近住過松山意舍,好新淨,喺松山捷運站附近,你租車,交通已經唔係問題。不過附近好似唔多嘢食,要方便都 ...

問過意舍無房啦。寒舍我都覺幾好。謝謝你!

侯爵府

pionachang 發表於 16-10-21 17:04
問過意舍無房啦。寒舍我都覺幾好。謝謝你!

如果你訂寒舍艾麗嘅話,不妨事先同酒店講聲你有老人家同行,因為該酒店有 d 房型嘅浴缸好高,老人家要 lam 出 lam 入,又辛苦又危險,我每次帶爸媽去,都要求酒店比間有 shower stall 嘅房我,安全好多

大宅

mugtaitai 發表於 16-10-21 16:52
鍾意睇風景可以考慮野柳,九份,十份

(emoji)(emoji)好提議,謝謝!

大宅

mugtaitai 發表於 16-10-21 17:24
如果你訂寒舍艾麗嘅話,不妨事先同酒店講聲你有老人家同行,因為該酒店有 d 房型嘅浴缸好高,老人家要 lam ...

原來可以有request,我都無諗過,未同過老人家出遠門。多謝你提醒!

侯爵府

pionachang 發表於 16-10-21 17:25
(emoji)(emoji)好提議,謝謝!
如果老人家好似我家兩老咁都鍾意睇歷史嘢,可以帶佢地去故宮博物院,另外北投有間少帥禪院,係以前張學良被軟禁期間住嘅地方,而家變左餐廳,嘢食同環境都唔錯,又可以睇下當年呢個少帥住嘅地方,我爸媽好鍾意

子爵府

國民生產總值:10518

回覆樓主:

野柳,九份,十分
陽明山,淡水,都不錯,包車會方便點。

侯爵府

pionachang 發表於 16-10-21 17:26
原來可以有request,我都無諗過,未同過老人家出遠門。多謝你提醒!
唔好客氣,最緊要老人家玩得開心同放心

大宅

mugtaitai 發表於 16-10-21 17:28
如果老人家好似我家兩老咁都鍾意睇歷史嘢,可以帶佢地去故宮博物院,另外北投有間少帥禪院,係以前張學良被 ...

Thx!

珍珠宮

國民生產總值:41125

酒店可以住天成大飯店, 近捷運。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

珍珠宮

國民生產總值:41125

酒店可以住天成大飯店, 近捷運。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎