自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔使翻工翻學,你以為唔會有人嘈?上次no. 8 d風唔勁咪又有人嘈

台灣都大把人嘈,唔同市唔同決定

根本就係人的質素問題,永遠都多多要求

珍珠宮

畀面勳章

回覆:點解香港唔能夠好似人地台灣咁 ....

因為台灣打風係勁過香港好多好多好多

禁止發言

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

tomatoMM 發表於 16-10-19 21:04
因為台灣打風係勁過香港好多好多好多

啊!咁又係!

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:Letitgo+發表於+16-10-19+20:32+如果

原帖由 Bertie07 於 16-10-19 發表
台灣都有有錢佬啦!好心香港嗰D就放鬆d啦!
台灣都要補風假

之前有傳台北市長柯文哲
想一律有台風都要放
放左既風假係下一次休班補返

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

引用:但台灣既颱風多好多倍喎,中中親好大獲,真

原帖由 ccyin 於 16-10-19 發表
但台灣既颱風多好多倍喎,中中親好大獲,真係咁好咩?
唔中都大獲啦
次次有台風係太平洋入
南部食到正

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:台灣永遠能夠早一日話你知第日因颱風停市停

原帖由 Bertie07 於 16-10-19 發表
台灣永遠能夠早一日話你知第日因颱風停市停課,就算個風中午遠離都好,嗰日都係唔使翻工翻學!香港永遠要你 ...
佢地多農民,同埋返工同住宅隔得遠

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔使翻工翻學,你以為唔會有人嘈

原帖由 bdrescue 於 16-10-19 發表
唔使翻工翻學,你以為唔會有人嘈?上次no. 8 d風唔勁咪又有人嘈

d人又話而家d學生唔捱得,廿年前自己點樣大雨都返學。。etc

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

414928 發表於 16-10-19 06:59
咁都要比較?台灣無咩高樓吹中都好大獲,香港影響同台灣比無咁嚴重,大家地理位置環境都唔同,唔明點解要比 ...
係囉,台灣四面環海,一打風係食到正,颱風到左香港上岸後就會減弱,其實冇咩好比

珍珠宮

414928 發表於 16-10-19 20:59
咁都要比較?台灣無咩高樓吹中都好大獲,香港影響同台灣比無咁嚴重,大家地理位置環境都唔同,唔明點解要比 ...

每次台灣打風,損傷比香港大好多。咁多年,有幾多改善?
七十年代香港打風都有人財損傷,現在幾乎沒有。
我覺得現在“香港人”到底係咪香港長大?明明自己係先進的地方,偏偏去欣賞落後社制法制,常常叫人無言。

goat    發表於 16-10-20 08:51
kolher    發表於 16-10-20 08:50
Nevegas    發表於 16-10-19 21:40

水晶宮

畀面勳章

引用:Agree,香港呢方面真是差,以經濟行先,學生

原帖由 小ice 於 16-10-19 發表
Agree,香港呢方面真是差,以經濟行先,學生都好無奈,被人玩咁,明知中午左右會掛,係都要個風打到嚟先宣佈 ...
我仔上次咪係囉!橫風橫雨挨到去學校門口先俾學校『烹』番屋企。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

brindlewin 發表於 16-10-19 21:26
...
又不用咁感慨的,有這個思想的人都只係佔小部份,或來來去去都係果幾位。又不能代表「香港人」,所以睇完就算啦。

子爵府

brindlewin 發表於 16-10-19 21:26
...
他們只看到自己沒有的,卻看不到自己有的,總之要咩有咩啦

男爵府

引用:唔使翻工翻學,你以為唔會有人嘈

原帖由 bdrescue 於 16-10-19 發表

珍珠宮

414928 發表於 16-10-19 21:32
又不用咁感慨的,有這個思想的人都只係佔小部份,或來來去去都係果幾位。又不能代表「香港人」,所 ...

也是

公爵府

其實係宜家既人要求高咗定係點?以前大家都唔會要求天文台呢樣果樣,其實天文台都好慘,點做都俾人鬧

珍珠宮

bdrescue 發表於 16-10-19 21:34
他們只看到自己沒有的,卻看不到自己有的,總之要咩有咩啦

明的,任性就行。

別墅

MommyPanel勳章

Sumyeema1 發表於 16-10-19 21:02
原來要扣錢,真係唔知。

我同我老公公司都唔駛扣$喎(老公台灣人)

首頁

尾頁

跳至