用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.69%

義工

婦女醫護 今日: 46|主題: 30091

乳房抽針

男爵府

國民生產總值:6772

BKXmas勳章

乳房抽針抽出水, 係咪ㄧ定係水囊?
抽針化驗冇事, 還必須照埋Ultrasound和造影?

王國熱話
請問有無住鑽石山媽媽?
住慈正邨羊B媽,吾知有沒有住附近的小朋...
黃大仙救恩幼稚園有冇校巴?
黃大仙救恩同金卿幼稚園收到OFFER

別墅

國民生產總值:588

BKXmas勳章

TTJTMaMa 發表於 16-10-19 21:35
乳房抽針抽出水, 係咪ㄧ定係水囊?
抽針化驗冇事, 還必須照埋Ultrasound和造影?
...

嘜唔係照ultrsound 和造影後,有懷疑才抽針?

男爵府

BKXmas勳章

yslysl 發表於 16-10-19 22:30
嘜唔係照ultrsound 和造影後,有懷疑才抽針?

有認知都係! 但唔知点解ㄧ見到医生, 佢就立刻抽針, 所以感到奇怪, 但照ultrasound 又要等到2018. 咁我應該自行去照嗎?

複式洋房

國民生產總值:464

BKXmas勳章

無照超聲波就抽?唔係照時見到有懷疑先抽?
咁幫你做的醫生係摸到你個胸有硬塊所以抽?
但你抽針結果無事 應該唔駛擔心既

男爵府

BKXmas勳章

esssss 發表於 16-10-20 21:13
無照超聲波就抽?唔係照時見到有懷疑先抽?
咁幫你做的醫生係摸到你個胸有硬塊所以抽?
但你抽針結果無事 ...

是我工人姐姐, 她在布簾內, 有ㄧ部机在她乳房硬塊位碌兩下, 確定size 就抽針, 我在外面唔知係mud 嘢机,聴倒医生叫她比兩分鐘她抽針, 唔好動就可以, 其實只用了十秒, 医生就坐回坐位, 好快又唔痛, 但在簾內不停叫痛和好驚, 真比佢激死! 14日內就有結果!

複式洋房

BKXmas勳章

TTJTMaMa 發表於 16-10-20 21:32
是我工人姐姐, 她在布簾內, 有ㄧ部机在她乳房硬塊位碌兩下, 確定size 就抽針, 我在外面唔知係mud 嘢机 ...

果部機咪就係超聲波囉
抽左就知有無事
不過點解要14日咁耐
正常兩三日就有報告架喇

男爵府

BKXmas勳章

esssss 發表於 16-10-20 21:42

果部機咪就係超聲波囉

政府専科門診通常係咁回應, 14日內有result. 有事盡快通知你, 收唔倒電話即係冇事。 抽完針跟住去排覆診和ultrasound

男爵府

BKXmas勳章

esssss 發表於 16-10-20 21:42

果部機咪就係超聲波囉

超聲波 = ultrasound?
造影係mud?
医生話要快可以去私家照, 之後帶報告回医院覆診, 医院可能排到2018 年

複式洋房

BKXmas勳章

TTJTMaMa 發表於 16-10-20 21:56
超聲波 = ultrasound?
造影係mud?
医生話要快可以去私家照, 之後帶報告回医院覆診, 医院可能排到2018 年 ...

超聲波=ultrasound
乳房造影檢查=mammogram

如果緊張當然睇私家快啲
不過如果抽針報告話無事就唔駛太擔心
Keep住每年做以上檢查睇有無變化就得
希望幫到你

男爵府

BKXmas勳章

esssss 發表於 16-10-20 22:07
超聲波=ultrasound
乳房造影檢查=mammogram

多謝分析!
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎