論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人在30/10完通知期一個月,我問她買14/11機票比她o ng ok,完全唔覆我
佢唔覆我的話甘我點算,agent完全唔理,話30/10佢去旅行,叫我自己同時她搞惦
甘機票必須双方同意日期嗎?佢唔覆我唔買得?

子爵府

sisilady 發表於 16-10-19 21:38
工人在30/10完通知期一個月,我問她買14/11機票比她o ng ok,完全唔覆我
佢唔覆我的話甘我點算,agent完全唔 ...
工人仲係你屋企?
面對面問都唔答? 咁串?

買張可以改期的機票囉!

咁串,我就唔會俾錢益佢,寧願益航空公司

唔好指意agent, 自己搞啦!

水晶宮

回覆樓主:

以錢代机票唔係唔得. 不过僱主有風險

子爵府

Try send again: "I will buy ticket for you to fly on this date ____, Pls reply if this date is ok with you by this date ______. If I do not hear back from you by this date, I will take it as a YES answer to the flight date arrangement."

複式洋房

引用:Try send again: \"I will buy ticket for y

原帖由 PonyMom 於 16-10-19 發表
Try send again: "I will buy ticket for you to fly on this date ____, Pls reply if this date is ok wi ...
Thanks,但這樣send比她,我會有任何被告可能嗎?因為她始終没有同意

子爵府

最好面對面問!

男爵府

我估姐姐唔答你係因為佢唔想要機票,要錢

所以你要講明你只會比機票,絕對不會比錢代替,等佢死咗條心

hsbc005    發表於 16-10-21 11:28

大宅

sisilady 發表於 16-10-19 21:38
佢唔覆我的話甘我點算,agent完全唔 ...

點解要問,走時比佢簽收就算啦!

伯爵府

買張佢可留港最後一日可改期的機票

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

基本上一定係比機票,姐姐係無權揀以錢代票。係起僱主想用錢代機票,而姐姐又肯接受的情況下至係比錢代票。係D姐姐以為佢地決定要錢定票。
如果同姐姐關係好我會問下佢,但你姐姐咁串,我直情唔提,last day比張有14日改期既機票比佢,益航空公司都唔益佢一毫。

hsbc005    發表於 16-10-21 20:49

大宅

yuyueng 發表於 16-10-21 12:31
基本上一定係比機票,姐姐係無權揀以錢代票。係起僱主想用錢代機票,而姐姐又肯接受的情況下至係比錢代票。 ...

請問如要買去馬尼拉的機票,邊間可以有14日可以改期的?真係益航空公司好過益個賤人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

sese 發表於 16-10-21 15:49
請問如要買去馬尼拉的機票,邊間可以有14日可以改期的?真係益航空公司好過益個賤人。
...
馬尼拉我起網頁上買CX僱傭機票,幾百咋!

大宅

yuyueng 發表於 16-10-21 16:28

Thanks

大宅

Hi
請問在cx 網頁邊度搵?找不到。

珍珠宮

請問cx僱傭機票邊度有website? 我揾唔到

洋房

回覆樓主:

或你可問勞工處,但有樣要留意,一定要通知入境處,正常係agent幫你搞,佢唔搞你唯有自己羅張表格填完再send去入境處,可以問埋勞工處張表格叫咩名。

水晶宮

sese 發表於 16-10-21 16:54
Hi
請問在cx 網頁邊度搵?找不到。
CX網頁入面拉落D下面,然後會見到「所有最新優惠」click入去,有菲、印等等既僱傭機票賣,我次次都自己起網上買,咁我仲可以check到姐姐有無上機囉!

水晶宮

小mama 發表於 16-10-21 16:55
請問cx僱傭機票邊度有website? 我揾唔到
CX網頁入面拉落D下面,然後會見到「所有最新優惠」click入去,有菲、印等等既僱傭機票賣,我次次都自己起網上買,咁我仲可以check到姐姐有無上機囉!

大宅

yuyueng 發表於 16-10-21 17:23
CX網頁入面拉落D下面,然後會見到「所有最新優惠」click入去,有菲、印等等既僱傭機票賣,我次次都自己起網 ...

謝謝你,找到了

男爵府

yuyueng 發表於 16-10-21 17:24
CX網頁入面拉落D下面,然後會見到「所有最新優惠」click入去,有菲、印等等既僱傭機票賣,我次次都自己起網 ...
我找不到, 是否已沒有?我早2年都訂過 direct line, 但今天找極都找不到

首頁

尾頁

跳至