用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 560|主題: 869974

好氣餒,仲默緊書  

公爵府

國民生產總值:25999

五年級啦。d野重複重複講都無進步。叫佢星期日要預備定下星期默書但唔叫佢就只會默前一日先記得。

食完飯先講聽日要默。做完功課都10:30。今年細仔小一我顧得細顧唔到大但佢自理無進步過。

水晶宮

國民生產總值:50150

夜啦, 比佢瞓啦, 成績差就算
永遠不要和白痴爭辯…因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗來打敗你!

珍珠宮

國民生產總值:33607

hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成12點喎?太夜啦,由佢啦

子爵府

國民生產總值:12719

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2015xmas

默書我冇所謂,佔成績表比例好少啫,反而瞓覺重要啲,如果聽日冇精神返學,更加得不償失啦

davywm    發表於 16-10-20 11:14

公爵府

carrieylaa 發表於 16-10-19 23:57
默書我冇所謂,佔成績表比例好少啫,反而瞓覺重要啲,如果聽日冇精神返學,更加得不償失啦 ...

我都唔知應該點!只知個心好沉.

男爵府

國民生產總值:8921

比佢瞓吧

複式洋房

國民生產總值:146

唔好迫得佢咁辛苦,會有反効果,
比個開心求學嘅過程比佢都好重要

侯爵府

國民生產總值:22701

動物勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

set 個時限, 溫得幾多得幾多

點都一定要睡

而家仲有幾多要溫?

wcpcelia    發表於 16-10-20 09:01

侯爵府

國民生產總值:22701

動物勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

jojoplanet 發表於 16-10-19 23:51
五年級啦。d野重複重複講都無進步。叫佢星期日要預備定下星期默書但唔叫佢就只會默前一日先記得。

食完飯 ...
小五點書範圍多唔多架?

子爵府

回覆 jojoplanet 的帖子

放開啲啦!成世流流長!小學唔得唔代表中學唔得,中學唔得,可能大學得呢!係咪?冇必要扯咁緊

大宅

國民生產總值:2734

carrieylaa 發表於 16-10-19 23:57
默書我冇所謂,佔成績表比例好少啫,反而瞓覺重要啲,如果聽日冇精神返學,更加得不償失啦 ...

公爵府

LL1999 發表於 16-10-20 00:03
小五點書範圍多唔多架?

佢地仲有四字成語。背默

公爵府

carrieylaa 發表於 16-10-20 00:04

放開啲啦!成世流流長!小學唔得唔代表中學唔得,中學唔得,可能大學得呢!係咪? ...

成績都不是重點。係佢學習態度

大宅

國民生產總值:2691

jojoplanet 發表於 16-10-19 23:51

食完飯 ...

休息啦!身體健康要D

別墅

國民生產總值:728

回覆樓主:

夜啦…俾佢瞓啦,返咗成日學,做咗成晚功課,已經好攰,而家就算點溫都唔會溫到入腦㗎啦…

男爵府

國民生產總值:5224

咁夜,訓啦,唔入腦架

珍珠宮

國民生產總值:41395

回覆:好氣餒,仲默緊書

瞓啦,好可憐我諗媽媽都好心痛,加油

大宅

國民生產總值:1199

jojoplanet 發表於 16-10-19 23:59
我都唔知應該點!只知個心好沉.

我仔小學時我都試過好似妳咁,做完功課成11點先講第二朝要默書,那時我啲火直燒上頭,只好繼續溫到成點鐘,點知成績都好差,自此之後,我無再迫佢咁夜,由得佢算。成績唔好佢咁大個人會知衰。唔想無精神返學。

子爵府

未開竅啫,我仔都係咁,唯有等佢慢慢開!沒辦法

大宅

國民生產總值:4443

醒目開學勳章

我個仔小五都成績大跌、又成日發脾氣,想死
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎