自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

亞路 發表於 16-10-20 08:43
佢都仲係10歲人仔, 呢個歲數都係應該玩緊, 要記住唔係小朋友既問題, 係而家教育局既問題. 家長同小朋友都 ...

無錢去外國讀, 遊戲規則係點都要跟.

男爵府

carrieylaa 發表於 16-10-19 23:57
默書我冇所謂,佔成績表比例好少啫,反而瞓覺重要啲,如果聽日冇精神返學,更加得不償失啦 ...

係呀…健康緊要……佢衰過一次,下次默書應該會提早溫

珍珠宮

ccllmama 發表於 16-10-20 09:14
係呀…健康緊要……佢衰過一次,下次默書應該會提早溫

佢係錯而不改, 都唔係第一次係咁啦.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jojoplanet 發表於 16-10-20 09:06
佢記性好但問題係佢今日默昨晚先記得.
如果佢仲聽妳話, 試下俾個月曆佢, 叫佢一收到考試, 測驗, 默書日期, 立即寫上個月曆度, 咁妳咪可以間中提下佢. 佢可能要慢慢適應呢個模式, 但若果適應咗, 對佢好大幫助.

子爵府

jojoplanet 發表於 16-10-20 00:05
成績都不是重點。係佢學習態度

理解

男爵府

jojoplanet 發表於 16-10-20 09:07
無錢去外國讀, 遊戲規則係點都要跟.

所以你做佢第一首防線, 把好關盡量幫....記好, 佢都係制度下既受害者. 不要將佢同叻既小朋友比, 幫佢不斷戰勝自我就是成功. 哪怕一點點......

珍珠宮

newcomer550 發表於 16-10-20 09:20
如果佢仲聽妳話, 試下俾個月曆佢, 叫佢一收到考試, 測驗, 默書日期, 立即寫上個月曆度, 咁妳咪可以間中提下 ...

有教過佢架..我整埋個CHECKLIST叫佢每日睇一次有無未做但佢都無跟

珍珠宮

亞路 發表於 16-10-20 09:20
所以你做佢第一首防線, 把好關盡量幫....記好, 佢都係制度下既受害者. 不要將佢同叻既小朋友比, 幫佢不斷 ...
….我好疲累….教足四年都唔見得佢D野上手…仲要乜都提佢…

珍珠宮

新學年我也給默書成績問題困擾2個多星期, 攪到自己好唔開心

珍珠宮

CACACAROL 發表於 16-10-20 10:01
新學年我也給默書成績問題困擾2個多星期, 攪到自己好唔開心

今星期評估完, 11 月考試又打到黎……希望今次個仔會明白假期要做多點準備功夫, 因為平日只有時間應付功課

珍珠宮

jojoplanet 發表於 16-10-20 10:07
今星期評估完, 11 月考試又打到黎……希望今次個仔會明白假期要做多點準備功夫, 因為平日只有時間應付功課 ...
阿囡連中三元~中默不合格, 英默不合格, 數評不合格(小四), 我成2個星期唔開心, 對她又惡

子爵府

jojoplanet 發表於 16-10-20 10:07
今星期評估完, 11 月考試又打到黎……希望今次個仔會明白假期要做多點準備功夫, 因為平日只有時間應付功課 ...

如果佢自己唔在乎,其實你做乜都冇用。佢要明白讀書是為自己,唔係為父母。我係你,我会丢佢本書入垃圾筒,破釜沉舟,要試下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jojoplanet 發表於 16-10-20 09:58
唔好氣餒, 如果叫幾次就聽, 咁就唔係問題啦.
妳試吓獎吓佢, 所有事前MARK咗係日曆的事項, 都會有獎(可以累積每十個獎一獎), 等佢有D動力先.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

jojoplanet 發表於 16-10-20 00:05
成績都不是重點。係佢學習態度
我都明,一路我都係咁,同個女都係咁講

等下啦,今年D態度好左,但佢都總有懶懶閒既時候,你話佢時佢又立即覺得你鬧佢

尋日先重呻多次,我係想了解下佢唔係想鬧佢

加油呀,EQ同方法都好緊要

珍珠宮

longlokma 發表於 16-10-20 10:14
如果佢自己唔在乎,其實你做乜都冇用。佢要明白讀書是為自己,唔係為父母。我係你,我会丢佢本書入垃圾筒 ...

我都認為要放手任佢跌到落谷底,破釜沉舟,但我會用鼓勵方式代替踩佢嘅方法。

呢個方法我用過喺我大仔身上, work嘅! 佢一直都好感激我比佢自主之餘而無用踐踏佢自尊方式來"鼓勵"佢。

真嘅,我自己都唔like人咁對我,又點會用呢d方法對佢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

CACACAROL 發表於 16-10-20 10:10
阿囡連中三元~中默不合格, 英默不合格, 數評不合格(小四), 我成2個星期唔開心, 對她又惡
...

咁似我個件

一開波中英黙都唔合格,好彩數評OK

珍珠宮

sasa0208 發表於 16-10-20 10:32
咁似我個件

一開波中英黙都唔合格,好彩數評OK
甘你好D~

象牙宮

CACACAROL 發表於 16-10-20 10:35
甘你好D~

叫做有個位鼓勵下先

你都要加油

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

jojoplanet 發表於 16-10-20 08:20
佢地默書有生字、讀默。背默、四字詞語背默同四字詞語運用。

每次默書都係呢d架啦。
咁細佬洗唔洗默書,捉佢兩個一齊溫得唔得?

珍珠宮

CACACAROL 發表於 16-10-20 10:10
...

咁你呢一年要好好同佢打好個底, 否則小五大件事.

首頁

尾頁

跳至