自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我囡3年班,昨天聽學校講座完結時每位同學送了一個有公仔的名牌套,咁我女好鐘意,返到屋企都揸住!到今朝返學佢又揸喺手,班主任見到就話唔可以揸喺手即時收了,咁放學我囡就問班主任可唔可以要返,班主任話唔可以!咁我自己有D唸法,都想聽吓大家意見,批評說話都接受,只係想問吓大家!
大家認為我女是不是好唔啱?
老師沒有警告就即時收起並不發還是否合情理!
問心說我自己覺得這是我女的物品,老師可以收起但亦都希望發還

男爵府

bbhappy68 發表於 16-10-20 00:03
我囡3年班,昨天聽學校講座完結時每位同學送了一個有公仔的名牌套,咁我女好鐘意,返到屋企都揸住!到今朝返 ...

會吾會老師事前已經提醒過要收埋 ?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

單聽妳阿女講法, 唔肯定當時全面情況

如有懷疑或好想攞番, 妳可以禮貌地打電話向老師了解下

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

我囡3年班,昨天聽學校講座完結時每位同學送了一個有公仔的名牌套,咁我女好鐘意,返到屋企都揸住!到今朝返 ...

我仔成日都比老師沒收東西,有時我仔都唔知咩事就比老師收左,間尺,手表,擦膠等等,我覺得應該係佢上堂玩,老師覺得佢唔專心先會收,多數學期尾或1,2個月後,老師先會比返佢,試過開學到下學期尾先比返,原因係老師放野個袋成個唔見左(入面有我仔手錶)

我做法係唔會幫小朋友出頭,我仔想我問老師,我叫我仔自己問老師要點樣做先可以拎返隻錶,老師同佢講佢表現好就會比返佢

你試下叫女女一星期後問下老師,睇下呢幾日老師會唔會比返佢
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

waiiwaii0611 發表於 16-10-20 00:10
會吾會老師事前已經提醒過要收埋 ?

我都有問呀女,但佢話無警告過,只係一見佢揸在手就叫交出来即收了!講

子爵府

shop_baby 發表於 16-10-20 00:13
我仔成日都比老師沒收東西,有時我仔都唔知咩事就比老師收左,間尺,手表,擦膠等等,我覺得應該係佢上堂 ...

聽完你講內心舒服了小小,講真我有D唔開心,唉好似好傻咁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實你女都三年班應該知分串.....

好鐘意都只可以小息或午飯後小息拎出來睇....唔係可以除時拎出來....

班主任收得一定有原因,等你囡囡記著咩時間要做咩野,唔合適既物品唔應該拎出來

子爵府

藍尾巴 發表於 16-10-20 00:13
咁要睇校規,有d學校係講明與學習無關既野唔準帶返學,咁老師即收好正常。有d學校係講明收左既野要學期尾先 ...

咁又係既,呢D真係同學習無關,道理在老師到,唉可能我太上心

wcpcelia    發表於 16-10-20 09:37

子爵府

LL1999 發表於 16-10-20 00:11
單聽妳阿女講法, 唔肯定當時全面情況

如有懷疑或好想攞番, 妳可以禮貌地打電話向老師了解下

我都有唸過問吓老師,但好似怪獸家長,小小事就要咁

子爵府

julieko 發表於 16-10-20 00:23
其實你女都三年班應該知分串.....

好鐘意都只可以小息或午飯後小息拎出來睇....唔係可以除時拎出來....

你講得好啱,我要咁同呀囡講,適當時做適當野,佢係好鐘意個牌,就當比個教訓佢

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:有D野想大家解答,關於女兒學校的事

可以禮貌地幫個女求下情,當然要應承唔比個女再帶番學玩啦。我覺得大家都冇咩錯,好少事啫。細路仔中意果樣野梗係成日渣住玩,好正常,老師唔比沒收都好正常,少事少事。

子爵府

seaman1982 發表於 16-10-20 00:34
可以禮貌地幫個女求下情,當然要應承唔比個女再帶番學玩啦。我覺得大家都冇咩錯,好少事啫。細路仔中意果樣 ...

多謝你中肯意見,真係好小事,唔知自己做乜太上心..

子爵府

小學老師唔同幼稚園老師,我小朋友一向搭校車,有次老公放假一齊接放學,當時未夠鐘開門比家長入,我見佢手上拿住間尺放學排隊,有個老師竟然鬧我仔,話我仔仲咩唔收好文具仲咩拿住放學…我睇在眼裏,心痛仔比人鬧,放學問返佢,他說心急放學,所以冇把間尺,當時仔一年級,個老師問都唔問就鬧學生,勁冇愛心…

子爵府

嘉豬媽媽 發表於 16-10-20 00:41

小學老師唔同幼稚園老師,我小朋友一向搭校車,有次老公 ...

唉,有時就係心痛仔女又無符,道理在人地到,小學真係好多野無情請

子爵府

回覆樓主:

多謝晒大家比我意見,BK JM真好

珍珠宮

D老師通常都冇乜愛心,同nurse 一樣,可能佢地見得太多,麻木左,同埋,佢地要管二十幾三十人,邊得閒理你個女咁多,唯有叫佢下次吾好帶回學校

伯爵府

你囡同我囡一無一樣,喜歡的野就成日拎住,有時瞓都要拎埋上床,返學都會拎埋返學。
我只會提囡,帶返學唔好比老師同學睇到,唔好上堂拎出來玩,小學生唔知點解很喜歡告人的,一告比老師聽就有機會被收,所以帶唔帶,最終由佢自己決定,要教識她懂得承受後果。
講真丫,我們細個時都被老師收過野啦,老師郁下就收架啦,但作為家長好難為小朋友出頭拎回,除非件物品很有意思或什麼重要性。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

當係一個教訓,以後都唔好再做,我唔會同老師求情,費事老師覺得我係麻煩家長

珍珠宮

好媽媽勳章

老師做得無錯, 有時唔駛出warning就可以沒收, 亦相信遲早會歸還.

wcpcelia    發表於 16-10-20 16:30

首頁

尾頁

跳至