用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1495|主題: 870000

請給意見 : 小兒五年級, 究竟我應該繼續幫佢對功課...

大宅

國民生產總值:3787

還是唔對...好掙扎...

對功課真的令大家關係變差, 雖然通常鬧完冇事...但我鬧他時大家都唔開心....

唔對, 又擔心佢唔識..對又怕佢太依賴...

有時講極都唔記得....太炆...我就會頭痛...

唉...究竟是否要放手...

有冇媽咪可以分享下...

"我對功課的原意係想小朋友可以當天將他唔明唔識既野, 我可以當天解釋. 我從不講答案給他聽, 只是在錯既地方打個X, 叫佢自己改, 如唔明先問我…."

大宅

國民生產總值:1632

好媽媽勳章

Vinvin 發表於 16-10-20 00:29

對功課真的令大家關係變差, 雖然通常鬧完冇事...但我鬧他時大家都唔開心....

看看他是否好差,好多嘢錯,如是就會同佢對下,費時花太多時間改正。如果大部分都啱,就放手。功課可以放鬆少少,不要太緊張。
反而,測驗,考試我就一定不會在五丶年級放手,始終要呈分,升哪間中學實在影響太大。

珍珠宮

國民生產總值:31161

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:請給意見 : 小兒五年級, 究竟我應該繼續幫佢對功課...

唔對,錯左唔識改正先教。

翡翠宮

國民生產總值:87396

引用:還是唔對...好掙扎...對功課真的令大家關係

原帖由 Vinvin 於 16-10-20 發表

五年級太遲了,要應付升中,比我唔會搏而家先黎唔對由得佢唔識。但唔會用鬧,晒大家時間,針對做錯既地方,教少少要佢改過,盡量唔會直接講答案,要佢有思考過程下次先唔會再錯!

大宅

Choby 發表於 16-10-20 00:36
看看他是否好差,好多嘢錯,如是就會同佢對下,費時花太多時間改正。如果大部分都啱,就放手。功課可以放 ...
其實大部份都OK..係數差D....教到好炆.

wcpcelia    發表於 16-10-20 09:23

子爵府

國民生產總值:11014

回覆:請給意見 : 小兒五年級, 究竟我應該繼續幫佢對功課...

從來唔對
其實點解要對

大宅

木土土 發表於 16-10-20 00:43
五年級太遲了,要應付升中,比我唔會搏而家先黎唔對由得佢唔識。但唔會用鬧,晒大家時間,針對做錯既地方, ...

謝謝....

實我之所以係每日都對功課, 就係想佢每日唔識既都當日教左佢, 唔使累積...當然我唔會講答案, 都係引導和解釋...但有时真係教到好火..控制唔到所以鬧左....

但他實在太依賴, 覺得佢認為對功課是媽咪既責任.

別墅

國民生產總值:808

其實功課唔應該對
你對左老師會唔知佢既弱項喺邊度
小朋友又會依賴

男爵府

國民生產總值:5357

畀面勳章 2015xmas

睇下你囝囝平時多唔多錯漏,平時功課多唔多,如果多錯漏的話,淨係做改正會花好多時間,可能又少左溫書時間。我女 p.5,多功課,我女老師反而想家長跟緊d功課, 有錯唔明立即修正,如果到測考先糾正,又會花好長時間去教。因為就快呈分,大家都想有好成績,好多同學升左p.5後都開始去補習。

伯爵府

國民生產總值:16721

回覆樓主:

三年級已經冇對,如功課唔識做,佢會開聲,會教佢。

funfun759    發表於 16-10-20 11:44
lojo11    發表於 16-10-20 08:15
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

國民生產總值:26251

畀面勳章 BK Milk勳章

麻薯 發表於 16-10-20 00:52
其實功課唔應該對
你對左老師會唔知佢既弱項喺邊度
小朋友又會依賴

Exactly

子爵府

國民生產總值:11332

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Vinvin 的帖子

1年級時就一定逐樣對. 中文驚佢寫得唔正確. 英文又怕佢睇漏串漏. 數學睇佢有冇唔記得進位借位.

2.3年級有時間就對吓. 尤其臨近測考怕佢唔明又唔問. 到考先嚟講解怕血壓標升.

4年班開始冇對功課喇. 1來佢話自己識. 2來太嘥時間喇. 文章又長. 數又唔可以心算到. 唔通條條同佢計過咩. 況且有啲數用計數機都唔得.

今年我女都喺5年級喇. 佢唔明點做就會問. 錯咪返嚟改正. 如太多錯嘅真喺要了解究竟喺唔明. 定大意. 定喺是旦寫?

大宅

Haz-mama 發表於 16-10-20 00:52
睇下你囝囝平時多唔多錯漏,平時功課多唔多,如果多錯漏的話,淨係做改正會花好多時間,可能又少左溫書時間 ...
每日最少6樣...

其實每日佢做完加我對完已很夜, 基本上唔會再有時間可以温書....

正如今晚冇温....明天默加小測...但佢已好攰, 所以叫左佢瞓覺...

子爵府

國民生產總值:12968

Vinvin 發表於 16-10-20 00:29

唔對
每日放學抽最深嗰條叫佢做比你睇,如佢識即係嗰課佢已經明,唔識就教完先叫佢做功課
如識但功課返嚟係錯即係唔小心,唔小心更加唔好幫佢對,等佢要做改正,否則永遠都唔小心,考試衰緊

男爵府

國民生產總值:5357

畀面勳章 2015xmas

Vinvin 發表於 16-10-20 01:00
每日最少6樣...

其實每日佢做完加我對完已很夜, 基本上唔會再有時間可以温書....
你囝功課量多嗎(我指每份功課的頁數、內容)?我地平日都7-8樣, 每份功課2-4頁左右。
如果晚晚搞到11、12點,又真係好攰。你如果唔放心, 唯有抽一兩份同佢對,無可能全部對晒吧!之後慢慢放手,除非佢錯得太多,才叫佢修正, 再唔係,早d瞓早d起身做改正,做得幾多得幾多,做唔晒改正唯有放棄(由佢錯)…

男爵府

國民生產總值:7681

回覆樓主:

我女2年級,我都開始只睇佢有無做齊功課,錯左等佢改正!

珍珠宮

國民生產總值:48973

樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

日日都對應該會好燥,我覺得只要佢似有認真做就得,錯咪錯囉,有時俾親人好似緊咁糾正會煩過俾老師糾正,盞大家都唔開心

侯爵府

國民生產總值:20145

回覆樓主:

其實除咗一年班上學期之外, 我從未對過阿仔功課, 錯咗咪改正囉

其實我唔明點解要對功課

大宅

國民生產總值:4930

回覆樓主:

我二年班已經唔對,錯就錯,等老師知道現實情況。就算當年有私補,一星期來兩次都唔對功課。只幫默書及做補充及教作文。

男爵府

國民生產總值:9208

引用:還是唔對...好掙扎...對功課真的令大家關係

原帖由 Vinvin 於 16-10-20 發表

我小朋友小五,小四開始已經冇對功課,我只會對下做齊未,唔會對啱唔啱,錯左咪等老師改,佢會深刻d, 知道自己錯咩

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎