用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 6|主題: 24233

唔想有產後憂鬱既話,唔好同99住

複式洋房

國民生產總值:205

睇到咁多位對99發表既post,我都忍唔住,好想同大家呻下!
我係有左BB,仲有幾日就生..自從搬左去同99住,日日同老公嗌交,喊啦!激到炸炸跳!嚴重影響感情!

-我99冇做野二十幾年,日日既生活就只係食飯,打機,睇劇,同訓覺!日日如是...得閒同啲3姑6婆飲茶吹水!

-成日擔心自己有乜病乜病,餐餐只係煮碟菜,就算我搬左黎住,佢都係煮一碟菜,三個人食,飯都冇碗!我心諗,就算我唔冼食,肚入邊個個都要食啦!結果我自己一條友去食飯(老公未放工)

-有次我99話煮公仔麵我食,我話唔冼啦!好彩無食到,有晚想煮野食就發現好多公仔麵已經過期左二年(2014)....佢日日係屋企都無野做,個麵過左期咁耐竟然會唔知!仲要一句話,唔關我事架!你問你62啦...

-成日讚自己個仔靚仔,日講夜講!又話我當初貪佢個仔靚仔..我心諗有冇咁膚淺呀?又話第時個孫要似我老公就好啦,鼻又高又靚仔..我話個BB係女仔黎架喎!咁咪成個男人咁,即刻黑面唔出聲!

-有日有公司送啲BB物資黎,我想打開黎點下齊唔齊,個肚又大我又唔夠力搬,99明知道我搬唔到個肚又太大唔方便,佢係完全無動於衷!坐係sofa望住你搬!坐係度不停又話你使乜咁早咁多野呀!
但佢係我62,老公面前呢,誇張到連鞋都沖過左幫我係鞋櫃拎埋!完全係雙面人咁款!

-最過份係,99竟然不問自取!睇我張稅單,仲同我老公講,我自己亂咁放!但又强調冇睇過內容!我一向都將信件放入房個file度既!點會冇啦啦係廳度?
而且好耐之前,99一早已經叫我同老公申請合併報稅,叫我拎張糧單俾佢睇,等佢幫我填!當時我已經拒絕左!
其實大家都有私隱,唔係嫁左俾你個仔!乜都要俾你知丫麻?識唔識尊重呢兩個字?我屋企人都唔會拆我啲信黎睇啦!

我老公問完佢後,我99已經有千萬個藉口去解釋...日日都好委屈咁...
對住佢,我簡直生不如死!

多謝各位聽我呻聽我發洩!

王國熱話
21個月大得20磅
5歲女乜都唔願食
驢奶???
終於肯食多左嘢啦

珊瑚宮

國民生產總值:122670

堅強D, 自己照顧自己。你有你的生活。當你一个人生活 。
自己買, 自己食/ 自己煮, 自己食... 不依賴仕何人。 。

99 同住而己。 為自己而活, 為自己生存。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

國民生產總值:2059

熱血勳章 2015xmas

lovepaob 發表於 16-10-20 04:52
睇到咁多位對99發表既post,我都忍唔住,好想同大家呻下!
我係有左BB,仲有幾日就生..自從搬左去同99住,日 ...

你有返工咁生完99湊?
又,係咪重男輕女你陀住個女所以咁對你?
未有B之前已婚但不同住?

別墅

國民生產總值:935

回覆樓主:

你99話你老公靚仔

我曾經講笑咁同老公講(99在場): 老公知唔知我點解睇中你? 係因為貪你靚仔。一定係哩個原因,唔貪你靚仔唔通貪你有錢, 你都無錢嘅!!!

333s    發表於 16-10-21 10:17

大宅

國民生產總值:2233

討厭一個人呢,佢做乜你都唔會覺得啱嘅,就算佢坐係到乜都唔做都會認為"得罪"你……佢連呼吸你都會覺得討厭。永遠都係相見好,同住難。為有自己照顧好自己同BB喇,佢係你99來嘅渣,唔係自己呀媽,點會咁樂意真心待你好呀,你唔係諗住佢會服伺你,照顧你飲食呀嘛?

333s    發表於 16-10-21 10:17

複式洋房

Summer_tsui 發表於 16-10-20 09:14
你99話你老公靚仔

我曾經講笑咁同老公講(99在場): 老公知唔知我點解睇中你? 係因為貪你靚仔。一定係哩個原 ...

有時我聽到煩,我99事無大小,都要話我老公靚仔!有時我同99 wtapps,佢問我地做緊乜啦!我send張相俾佢,即刻應我:咩好彩生左個靚仔

完全係九唔撘八!仲要不停問我係咪靚仔....真係煩到癡線!

複式洋房

venusbbb 發表於 16-10-20 06:12
你有返工咁生完99湊?
又,係咪重男輕女你陀住個女所以咁對你?
未有B之前已婚但不同住?

係結婚後先同99住既,前排係我度住緊!見B囡就出世,所以就搬左過去住!

真係相見好,同住難!
除左我同老公外,屋企完全冇人為新生命誕生而喜悅咁!可能真係因爲生女同我99本身都重男輕女(我老公同佢個妹)
徧錫我老公多!

呢個未出世,已經話:你唔係諗住生一個呀?
有時搞到都唔想答佢

別墅

國民生產總值:709

lovepaob 發表於 16-10-20 04:52
我係有左BB,仲有幾日就生..自從搬左去同99住,日 ...

家家有本難念的經

子爵府

國民生產總值:12771

你明明有能力....為什麼還要去送死 ? 很多谷住同99同住的心抱是因為能力不足.(例如 : C6一人搵食3人洗)你宜家慳返的租金都未夠去睇心理醫生呀 ? 快D搬啦 ?

美菲絲    發表於 16-10-20 14:04

洋房

國民生產總值:59

333s 發表於 16-10-20 05:18
堅強D, 自己照顧自己。你有你的生活。當你一个人生活 。
自己買, 自己食/ 自己煮, 自己食... 不依賴仕何 ...

複式洋房

國民生產總值:202

回覆樓主:

好難頂wo~呢個99

複式洋房

ABC2078 發表於 16-10-21 23:19
好難頂wo~呢個99

好多謝你明白我!
所以我日日都生不如死!真係無病都變有病!就黎思覺失調!

複式洋房

美之選468 發表於 16-10-20 13:52
你明明有能力....為什麼還要去送死 ? 很多谷住同99同住的心抱是因為能力不足.(例如 : C6一人搵食3人洗)你 ...

你個句慳翻都唔夠睇心理醫生好正!
我同老公都有睇緊啲單位,不過都要等小朋友出世先!希望盡快可以逃離99既地獄式折磨啦!

複式洋房

MaN7378 發表於 16-10-20 11:58
家家有本難念的經

無錯

大宅

國民生產總值:2540

搬啦!!我以前同99住還陀緊个B,佢都日日单单打打架拉!搬!!少见d

大宅

國民生產總值:2738

lovepaob 發表於 16-10-21 23:25
你個句慳翻都唔夠睇心理醫生好正!
我同老公都有睇緊啲單位,不過都要等小朋友出 ...

仲等?
我嗰陣都大住個肚7個月都照搬

子爵府

國民生產總值:12771

lovepaob 發表於 16-10-21 23:25
我同老公都有睇緊啲單位,不過都要等小朋友出世先!希望盡快可以逃離99既地獄式折磨啦!
你老公肯搬就太好啦! 話你聽啦...我姑仔的兒子與心抱都是低收入之人.但佢兩個都堅持婚後搬出去租樓(因為收入低.只可以租平區及極細小的住所)但佢地明知99屋企有兩間吉房都不肯入住.情願在外面捱貴租.....點解 ? 咪就系知道99衰LO ? 為左逃避99的摩掌.佢地兩個已經公開向99講明絕不生育(梗系啦.收入已經低.仲要用一半來支付租金及有關的費用.仲邊有錢生BB呀 ?) 你諗吓...佢地為左離開99的控制範圍.情願付出絕後的代價也在所不惜.因為佢地明白如果住99的免費屋 ? 就要付出睇精神科醫生的終生代價......可想而知自由是多麼的珍貴呀 ?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎