用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家庭理財 今日: 44|主題: 36244

请教勞公法10A条例

別墅

國民生產總值:897

自己没有储畜,公司又欠款超过30天,如果辞职老板也会拖款不付,想用勞公法10A条例-自动显散。

请问有人试过未,过程麻烦吗?应怎样开始办呢?

王國熱話

男爵府

國民生產總值:9524

waterkittle 發表於 16-10-20 06:59
自己没有储畜,公司又欠款超过30天,如果辞职老板也会拖款不付,想用勞公法10A条例-自动显散。

请问有人试 ...
全公司得你一個無糧出?過咗7日唔出糧, 點解唔即時向勞工處投訴?
如果過程麻煩就唔攪?

複式洋房

國民生產總值:119

其實可以打熱線1823問問先
p.s. 記得睇清楚公司有冇守則話曠工幾天當同事自動離職

子爵府

國民生產總值:13052

回覆樓主:

我舊公司試過,欠薪超過30日當遣散,但係要入“品” 申請公司清盤,先可以申請破欠基金賠償,但入“品” 人要通過資產評估至可以申請法援,否則要自己俾錢攪!

大宅

國民生產總值:3735

好媽媽勳章 BK Milk勳章

waterkittle 發表於 16-10-20 06:59

请问有人试 ...

最好無搅啦!隨時一年都攞唔返全数。
開心過每一天吧!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎