家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己没有储畜,公司又欠款超过30天,如果辞职老板也会拖款不付,想用勞公法10A条例-自动显散。

请问有人试过未,过程麻烦吗?应怎样开始办呢?

侯爵府

waterkittle 發表於 16-10-20 06:59
自己没有储畜,公司又欠款超过30天,如果辞职老板也会拖款不付,想用勞公法10A条例-自动显散。

请问有人试 ...
全公司得你一個無糧出?過咗7日唔出糧, 點解唔即時向勞工處投訴?
如果過程麻煩就唔攪?

別墅

其實可以打熱線1823問問先
p.s. 記得睇清楚公司有冇守則話曠工幾天當同事自動離職

伯爵府

回覆樓主:

我舊公司試過,欠薪超過30日當遣散,但係要入“品” 申請公司清盤,先可以申請破欠基金賠償,但入“品” 人要通過資產評估至可以申請法援,否則要自己俾錢攪!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

waterkittle 發表於 16-10-20 06:59

请问有人试 ...

最好無搅啦!隨時一年都攞唔返全数。
開心過每一天吧!

大宅

milkylok 發表於 16-10-20 13:05
我舊公司試過,欠薪超過30日當遣散,但係要入“品” 申請公司清盤,先可以申請破欠基金賠償,但入“品” 人 ...
其實僱傭條例10A-自動遣散,係應該由幾時開始計1個月架?

正常工資期係1-30日,佢習慣係拖到7號出糧,咁我應該由7號計到下個月既7號先成立‥定係1號開始計,30日唔出糧就成立? 
今天再大的事,明天就是故事

伯爵府

珍妮仔 發表於 17-4-28 14:12
其實僱傭條例10A-自動遣散,係應該由幾時開始計1個月架?

正常工資期係1-30日,佢習慣係拖到7號出糧 ...

1號開始計

首頁

尾頁

跳至