用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3089|主題: 870054

其實日本超市水果同普通街市水果...

大宅

國民生產總值:3944

其實日本超市水果同普通街市水果,價錢除左相差好遠,因為日本超市水果好多都賣外地水果,但其實同普通街市既水果是否營養價值一樣!因為我見一個apple ...相差$30-40元!

子爵府

國民生產總值:14666

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:其實日本超市水果同普通街市水果,價錢除左

原帖由 小肥肥888 於 16-10-20 發表
其實日本超市水果同普通街市水果,價錢除左相差好遠,因為日本超市水果好多都賣外地水果,但其實同普通街市 ...
營養我估差不多,但日本生果與街市賣的生果質素唔同,口感、甜度高好多。

當然,大前題下量力而為,銀包多水,買日本生果一d都唔過份,對自己好d,食好d。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

大宅

wawaliluk 發表於 16-10-20 08:18
營養我估差不多,但日本生果與街市賣的生果質素唔同,口感、甜度高好多。

當然,大前題下量力而為,銀包多 ...

有時見到個價錢分別好大但其實食水果都係希望有益

一之蘭太太    發表於 16-10-21 00:39
wcpcelia    發表於 16-10-20 09:45

琥珀宮

國民生產總值:182911

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:Quote:wawaliluk 發表於 16-10-20 08:18 營

原帖由 小肥肥888 於 16-10-20 發表
食水果口感都重要既

大宅

good_pig 發表於 16-10-20 08:25
食水果口感都重要既

Thx

侯爵府

國民生產總值:22915

小肥肥888 發表於 16-10-20 08:23

味道都係個重點

水晶宮

國民生產總值:67634

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 2015xmas

街市都有日本水果賣, 其實味道好重要, 食開日本的水果, 好難番轉頭

大宅

國民生產總值:4699

回覆樓主:

一食開日本生果就完全唔想食大6個d,

瑪瑙宮

國民生產總值:136712

good_pig 發表於 16-10-20 08:25
食水果口感都重要既

日本生果,連蕃茄都有甜度。

寶石宮

國民生產總值:300254

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

yes 食落去係會有唔同, 一分錢一分貨
不過去九龍城生果檔買香蕉, 火龍果, 橙同蘋果, 價錢貴但真係好食好多

公爵府

國民生產總值:28355

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

食過日本生果,真係返唔到轉頭

大宅

我就係因為呢兩年keep住買日本水果,一個月買水果都無左$3000.....所以就諗其實營養價值是否一樣我想經濟番d

子爵府

國民生產總值:11419

基本上每星期都去果欄買日本蘋果, 因為真係甜好多, 同埋好少爛. 試過有幾次喺街市買普通蛇果, 外表好靚, 但係4個裡有3個個芯係黑色唔食得 所以通常都係買日本水果

另外, 同其它國家相比, 鳥取梨同日本桃, 真係差好遠. 所以到暑假同近中秋都係大出血時間, 但覺得物有所值

大宅

ccli629 發表於 16-10-20 17:40
基本上每星期都去果欄買日本蘋果, 因為真係甜好多, 同埋好少爛. 試過有幾次喺街市買普通蛇果, 外表好靚, ...

果欄買日本apple大約幾錢?平時我一田買都要$30-40@1

子爵府

國民生產總值:12556

booooooger 發表於 16-10-20 13:58
一食開日本生果就完全唔想食大6個d,

男爵府

國民生產總值:8200

畀面勳章

食左日本王林蘋果就返唔到轉頭…

男爵府

國民生產總值:6534

Nutrition are different
Same goes to sweet potato, different color can have a big difference in nutrition that's why some people only eat selected color

大宅

國民生產總值:3882

我反而想知點解日本d生果會咁甜,有d甜到一個程度,好似沾咗沙糖一齊食咁。

子爵府

國民生產總值:10858

bebe1224 發表於 16-10-21 00:33
我反而想知點解日本d生果會咁甜,有d甜到一個程度,好似沾咗沙糖一齊食咁。
...

佢地会將較差既生果摘去。谷晒去優秀既果子度。

男爵府

國民生產總值:5149

熱血勳章

我一向喜歡吃貴價生果,但有次係cwb見到婆婆係街邊擺個檔仔賣生果,買左10蚊梳d記蕉,一試真係又香又甜,好有驚喜,之後見到超市有日版d記蕉,但無乜興趣試。平野未必無好野
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎