婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

上星期六(2016-10-15)我剛做了傳統開刀手術切除子宮肌瘤,現在是手術後的第9天。除了行得慢(傷口痛)和較易疲倦外,食得訓得。我記下這一次經歷,並在此分享,希望有同樣問題的JM有一點參考。

子宮肌瘤其實很常見
我30歲時第一次驗身已發現有子宮肌瘤,之後的檢查中也一直與我同在。醫生沒有太刻意的說些甚麼,我當然也沒有特別去追蹤注意。事實上,子宮肌瘤其實非常普遍,只是如果對健康沒有影響,那就只需要定時觀察就可以。

哪為什麼我又要去劏開自己呢?
離上一次做超聲波檢查已有兩年多。最近幾個月我每次M到都一定痛到爆炸,而且一直痛很多天,連走路也會痛,所以9月頭我終於的起心肝去檢查。
起初懷疑是子宮內膜異位,超聲波結果是子宮有3粒肌瘤,最大的一顆像乒乓波。另外發現有些少貧血,懷疑是最大的一粒子宮肌瘤作怪,因為它長在子宮腔內,令我的子宮內膜面積增加,M量多就貧血了。(這一刻我才驚覺之前幾個月的確M量多了!)
幫我做檢查的婦科醫生建議我做腹腔鏡手術切除肌瘤,我當然有問:「唔做得唔得呀?」,醫生說有幾種情況下會建議病人不用做手術,一是肌瘤會自己縮小,事實上停經後肌瘤一般會縮小,但我離那年紀還有一點距離;二是肌瘤對身體沒有不良影響,但因為我已經開始貧血,所以就不可以只觀察。
但很多子宮肌瘤並無任何症狀,有些發現時已長得很大。所以不要以為無事無幹不用照不用檢查啊!

說好的腹腔鏡手術呢?
驚魂稍定後,我決定多徵詢幾個醫生的意見,竟然得到的建議都不盡相同,唯一相同的是大家都叫我盡快做手術:

1. 宮腔鏡手術
由於影響我的肌瘤在子宮腔內,一位老醫生就建議我做宮腔鏡手術,只切除影響我的那粒乒乓波,其他就由得佢。宮腔鏡手術是將儀器由陰道進入子宮腔內,再將肌瘤一片片切走,既不需要切開子宮,亦不需要開肚,是「真正」的微創手術。
但宮腔鏡手術有其限制,就是只能處理3-4cm左右的肌瘤,老醫生介紹給我的醫生(他自己不做這種手術)說我的情況肯定是做不了宮腔鏡。

2. 腹腔鏡手術
這是第1 個醫生(也就是替我做婦科檢查的醫生)給我的建議。在肚皮上開幾個細孔,再放進鏡頭和儀器切除子宮肌瘤。因為我的乒乓波在子宮腔內,雖然不開肚,但也要切開子宮。

3. 傳統開刀手術
傳統開刀手術就跟開刀生仔一樣,切開肚皮再劏開子宮。點睇都肯定最傷身,那為何卻是我最後的選擇呢?
老醫生介紹給我的醫生,也就是我的主診醫生說,我的肌瘤是多發性(即係有好多粒),有一些細小的並非超聲波可以發現。而且子宮肌瘤翻發機會大,只有睇清楚切乾淨,才可將復發的機會減至最低。醫生叫我不要只追求微創,既然做手術就要做好。所以我最後也選擇了傳統手術。
我其實在BK也search過JM們對這位醫生的「評價」,絕大部分是好評,甚至有JM說他是某私家醫院婦產科「鏡神」,微創手術做得很出色。鏡神卻叫我做傳統手術,所以我相信他的建議。

4. 其他治療
其實治療子宮肌瘤還有其他治療方式,例如藥物治療(假停經藥)、子宮動脈栓塞術甚至子宮切除手術。但這些治療多適合已沒有生育計劃的病人。

上面寫的是醫生針對我的情況給我的建議,在我理解下化成的文字。如果你有同樣的問題,還是要找婦科醫生去。
我在想,如果我早一點去做檢查,可能還可以用宮腔鏡去處理,而不用切開自己。不過有早知無乞衣,所以各位身體檢查還是要定時定候做,check到有甚麼還是要跟進觀察的。

至於手術的情況,我之後再補充。

子爵府

Thanks for sharing. Add oil !

男爵府

回覆樓主:

我都有子宫肌瘤,同你一樣因經血量過多而引至贫血。5個月前开始食避孕丸成功控制血量,但对痛經卻無幫助。

大宅

可唔可以介紹個醫生俾我, THANKS

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

謝謝樓主分享。 我跟你的情況好似,星期一開刀,剛回家休息。祝好好康復

子爵府

多謝樓主既用心詳細解釋, 我過幾日都會做微創 (8CM左右)
希望一切順順利利 其後JM有咩問題都可問我
經驗人士

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:子宮肌瘤手術分享

謝謝分享!祝早日完全康復!

大宅

回覆 LOVE074 的帖子

HI, 可唔可以介紹個醫生俾我,
我想搵呢度好多人話好既范醫生,
但佢唔收我新症

大宅

回覆 be33 的帖子

謝謝樓主分享祝早日康復
可以介紹醫生給我?

複式洋房

LOVE074 發表於 16-11-1 11:59
多謝樓主既用心詳細解釋, 我過幾日都會做微創 (8CM左右)
希望一切順順利利 其後JM有咩問題都可 ...

我還在考慮做吾做微創⋯⋯⋯
請問你係搵邊位醫生呢?

大宅

可否介紹醫生給我, 因我都有纖維瘤 (8.2cm)謝謝幫忙!

別墅

be33 發表於 16-10-24 02:17
上星期六(2016-10-15)我剛做了傳統開刀手術切除子宮肌瘤,現在是手術後的第9天。除了行得慢(傷口痛)和較易 ...

hello 樓主,

因為我有朱古力瘤及子宫肌瘤,麻烦你可否pm醫生資料給我嗎?thx

大宅

hello 樓主
可唔可以介紹個醫生俾我, THANKS

複式洋房

上星期六(2016-10-15)我剛做了傳統開刀手術切除子宮肌瘤,現在是手術後的第9天。除了行得慢(傷口痛)和較易 ...

麻煩你可否pm我你的主診醫生資料,謝謝!

子爵府

coby6211 發表於 16-11-3 16:09

HI, 可唔可以介紹個醫生俾我,
HELLO, 當然可以啦^^我醫生係盧兆輝醫生,佢無論診所做檢查/手術後巡房/手術後換膠布/手術後回診所覆診換膠布,講解等等,都係勁溫柔嫁,完全癲複左我禁多年睇婦科cool cool既印象,同埋個瘤最後我大到成10cm喇,都可以成功微創,真係好多謝盧醫生~佢會慢慢比好多意見你,同埋你問佢n條問題都會慢慢解答,完全唔趕時間,重點係手術完真係冇咩點痛過,最多係新傷口未適應自己又驚青怕整到佢~而家已經做完3星期,進度非常良好呀。短短一個月都冇我個瘤已經又大左2cm,真係刻不容緩!姊妹快快睇醫生,加油!

子爵府

Cherrieee 發表於 16-11-11 19:45
我還在考慮做吾做微創⋯⋯⋯
請問你係搵邊位醫生呢?
HELLO, 當然可以啦^^我醫生係盧兆輝醫生,佢無論診所做檢查/手術後巡房/手術後換膠布/手術後回診所覆診換膠布,講解等等,都係勁溫柔嫁,完全癲複左我禁多年睇婦科cool cool既印象,同埋個瘤最後我大到成10cm喇,都可以成功微創,真係好多謝盧醫生~佢會慢慢比好多意見你,同埋你問佢n條問題都會慢慢解答,完全唔趕時間,重點係手術完真係冇咩點痛過,最多係新傷口未適應自己又驚青怕整到佢~而家已經做完3星期,進度非常良好呀。短短一個月都冇我個瘤已經又大左2cm,真係刻不容緩!姊妹快快睇醫生,加油!

子爵府

horsemama 發表於 16-11-22 10:43

可否介紹醫生給我, 因我都有纖維瘤 (8.2cm)謝謝幫忙!

子爵府

補充返:術後覆診,醫生會播返成個手術既dvd你睇,講解返個瘤既位置/大小等等,你完全可以清晰知道自己昏迷期間發生過咩事,真係好好呀!

加上手術時醫生發現有小小子宮內膜異位,都幫我順手電走埋,冇額外收錢,好有醫德!真心多謝盧醫生

男爵府

LOVE074 發表於 16-11-24 14:22
補充返:術後覆診,醫生會播返成個手術既dvd你睇,講解返個瘤既位置/大小等等,你完全可以清晰知道自己昏 ...

請問全部收費大約幾多?

子爵府

多謝分享,可否推介一下婦科醫生給我?

首頁

尾頁

跳至