自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

caterpillarbean 發表於 16-10-24 18:47
唔知咩叫名校,每年收超過幾百張自行收生表,叫唔叫做名校?定還是要超過幾千張先算?
...

同問?地區band 1中又算唔算呢?

男爵府

聽講我小朋友學校今年個個都入到大學。我諗呢個就係個個爭入名校的原因,入到名校基本上已大半隻腳入咗大學。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:點先叫名校?一定係直資,私立嗎?

原帖由 patpat234 於 16-10-24 發表
點先叫名校?

一定係直資,私立嗎?
一定唔止直資、私校。Maryknoll Convent,St Mary不是直資私立,但肯定是名校。

珍珠宮

引用:其實名校關係網絡會好d,認識嘅人將來有可能

原帖由 怪獸青BB 於 16-10-24 發表
其實名校關係網絡會好d,認識嘅人將來有可能系事業上幫到自己,嚟d系普通學校好難搵到,識人好過識字
...
同意
班師兄舊生非常熱心, 好樂意去幫助和提攜後輩, 就算畢業多年,一到校際比賽,成班舊生師兄會去現場打氣,士氣高昂!到F.6升大學選科, 一班成功人士師兄也會回校比意見, 我仔有幸將會在這大家庭畢業, 實在一個美好的回憶!
通常大肆批評的,都是聽阿邊個邊個講,而並非在讀人士/家長, 所以可信程度有待商榷

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

木土土 發表於 16-10-24 17:49
以統計數據睇,當然係名校有好前景機會大d。

未讀過又點知係名校會考第尾,村校會考第一。

朋友仔自己無心向學,在神男校讀完中五跳左出黎普通學校升讀中六,新加盟神男受到全校注目禮,喺唔衰得既情況下,的起心肝讀書,呢三分釘最終都大學畢業了!

水晶宮

好媽媽勳章

amypekkle 發表於 16-10-24 19:08
一定唔止直資、私校。Maryknoll Convent,St Mary不是直資私立,但肯定是名校。

...
咁津校唔係靠INTERVIEW收生,大抽獎都一樣有機會收到啲村校升讀嘅學生,父母學歷家底都唔一定好.
咁同非名校有幾大分別?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆樓主:

大把名校生唔係專業人仕,
又搵唔到錢,你唔知啫!

呢個世界“識人好過識字“~
唔代表你讀書叻就=搵到錢!

侯爵府

miffyumiffy 發表於 16-10-24 18:00
我識人名校成績麻麻, 中下, DSE 22分入中大; 同界識人BAND 2中學全級考1X名. DSE 15分

呢個事實係我女dse後更覺,我女小學地區一線1a成績,錯配派入band1c中學,講真呢六年我都對佢喺自己中學多次級一好滿意,但dse出成績後,我發覺雖然佢係全級最好成績嗰個,但係大學選科計收生成績時同我地所想入嘅係有一段距離,其實學校多年最叻嗰批都未能夠入讀我地希望讀嘅科目,呢點係遺憾嘅,有時我會諗,點解我女初中唔幫佢轉校呢,眼見成績差不多的都會跳船,自己當日係咪做少咗呢。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

公爵府

回覆樓主:

我以前係名校讀,認真唔係好似外人睇既咁 ,只係好多屋企都有條件 ,當年好多同學屋企見讀得唔對路都會送去外國讀 ,就算會考成績唔好都係送去外國讀

Jnam    發表於 16-10-26 13:51

大宅

囝囝在區校裏就讀時, Auntie Uncle 如果是警察, 多數是警員; 但入咗所謂名校後, 阿 Uncle 好多時會是警司

networking 就是不一樣

公爵府

babyhowie 發表於 16-10-24 16:22
到底,名校畢業係米全部又叻又揾得多$?

有冇人以前讀名校出身?

名校第尾同村校第一,呢個比較太極端。村校都有叻仔叻女,只係以百份比來比較。而且成就因素不只在學校,個人際遇都有關,而名校就好似一個基石咁羅,到面對競爭時優勢較大。

伯爵府

回覆樓主:

阿囡名小升吾到直中既同學,出到去其他中學,憑著三分釘成為全級既頭十名,自信返晒黎,越讀越起勁!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

名校讀得吾叻點都有爛船三分釘
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

我係所謂名校出身,唔覺得自己特別叻
但出嚟做嘢上司知道我名校出身就好似覺得我特別叻特別乖
係有好處的,呃到下啲無知婦孺

伯爵府

回覆:個個恨入名校

我c6村校仲有讀唔成書,佢請過幾個名校生,佢話D學生好唔掂。佢自己冇打算俾個仔入名校。

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

babyhowie 發表於 16-10-24 16:22
到底,名校畢業係米全部又叻又揾得多$?

有冇人以前讀名校出身?
我c6 港島神校畢業 當年考包尾 不過術科幫學校攞過獎

佢好反對仔仔入名校(雖然想入都入唔到),佢話太無人情味。但係有好處,因為嗰度個個人都讀書,你都唔會懶埋一份咁囉。同埋名校可以識多啲有錢人對將來事業有幫助

搵得多唔多錢?一家三口夠用。

男爵府

zone123 發表於 16-10-24 19:19
大把名校生唔係專業人仕,
又搵唔到錢,你唔知啫!

讀名校,啲舊同學又真係會多啲專業人士
識多啲叻人

侯爵府

除咗人脈同校風外,名校自有一套教學模式,同學都會以入讀大學為目標,學習氣氛濃厚

男爵府

回覆樓主:

名校係要父母用錢推砌出來比更好的路自己仔女。如果父母冇錢冇學歴,根本教唔到自己仔女,下下出去補習又係錢。除非天生智商高超級神童,仲要仲意讀書。

Jnam    發表於 16-10-26 13:54
wclaw1220    發表於 16-10-25 19:28

首頁
23456...15

尾頁

跳至