自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

我就係名校包尾哥批,不過比我揀依然讀名校
雖然我D同學未必個個專業人士,但整體質素唔會太差。同埋出黎搵野做,人地睇見我中學校名,都會有個stereotype覺得我比較乖,整體比較好,呢個係我覺得校名帶比我ge好處。

我有朋友讀普通學校考第一,亦識得一d人讀普通學校,聽佢地有時講返話以前中學好多野讀好辛苦,我一問之下,所謂多野讀,係要讀10頁A4紙咁多野,我都未講我以前係要讀100頁。唔知係咪因為咁,我學校D同學大部份忍耐力或者其他方面都比較好D,唔會少少野就話好辛苦。

男爵府

老實說:我恨,你唔恨係因為你未明。

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

Spirit , Networking , Social status ……

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我起碼三十年以前畢業於傳統名校,而家唔敢講,但當年全級考尾的都會有Full cert 即5科合格,而會考英文科不是跨口,我地合格率係100%,相信呢d就係傳統名校同地區學校嘅分別。

子爵府

木土土 發表於 16-10-24 18:25
其實上到高中,名校同普通學校,average 志氣相差好遠。名校人,就算成積差,都係「覺得」自己係要讀大學, ...

講得啱,同學朋友的態度直接影響自己嗰個,成個風氣好,好過家長講到口爛

男爵府

babyhowie 發表於 16-10-24 16:22
到底,名校畢業係米全部又叻又揾得多$?

有冇人以前讀名校出身?

除左學歷仲有networking, 村校以後最多嫁陳師奶個仔娶婆菜䢖個女。名校以後有機會嫁陳大狀個仔黃醫生個女。

公爵府

bbkkc 發表於 16-10-24 17:49
回覆 babyhowie 的帖子

好現實, 我搵補習老師, 都睇下佢讀咩學校啦

又係喎,不過入得名校,也要自問自己是否有足夠資源比小朋友跟他的同伴及家庭,可以融入一起成長,即是若他的同學同家人可以冬天約埋去滑雪,自問可否也可奉陪呢?竹門對竹門是很切實的問題,否則自卑又怎會快樂,除非他的成績或是體藝也是很強

wclaw1220    發表於 16-10-25 19:26

子爵府

我讀傳統名校(中小學),成績正常,唔係最好唔係最差,現在份工唔係醫生律師但都幾好
我見當年成績差嘅都可以讀到本地city u或poly u,佢地現在份工都唔差架,唔係manager就係director
成績好果班全部都係專業人士,醫生律師會計師工程師banker乜都有,多數有外國留學。醫生律師通常父母都係醫生律師。
名校入U率100%,我都明點解家長咁想仔女入到,但要預左名校父母或學生普遍都勢利啲

子爵府

回覆:個個恨入名校

唔需要神化名校,並非個個富家子弟,也有不少中産。即使是神津計分或抽獎入,不要忘記世襲生佔了一半,那是舊生的子女,都會悉心栽培,另外一半抽奬入的,也不敢怠慢,家長只會投入資源去栽培。叩門入的更不用說,學校會揀高質素的學生。所以神津,並不是想像中質素參差什麼人都有。

子爵府

babyhowie 發表於 16-10-24 16:22
到底,名校畢業係米全部又叻又揾得多$?

有冇人以前讀名校出身?

不如咁講,讀名校,起碼小朋友的朋友圈唔會太複雜,尤其係女仔。我覺得好重要。
小一二其實大家都差唔多,但五六年班自己會約同學仔玩時,就係有分別的時候了。

申利/ 我女讀女校

男爵府

回覆樓主:

我名校岀身,依家咪又係C9一個

大宅

我以前教琴,教好多名校學生(因為當時上門教,主要去東半山到西半山,和九龍塘)

當時時1995年,至今都20年了

好多都是由幼稚園學到中學畢業

1. 教過大約3-5個港島某名男校小朋友,本身家庭是中產(例如公務員),其中有三個,後期精神狀況都出現問題。

第一個他爸爸都是神經緊張類型,後來這個小朋友,有思覺失調。當時佢上堂彈琴時,要考2/3級,好大力彈,好緊張,一路說:我要彈得好。他眼神也比較不集中,。有時上完堂就即刻入房溫習,但他是好大聲念出來、串字⋯ 我都唔知點形容⋯ 就像好大壓力的人,精神上已負荷不到,但仍要強迫自己去做,甚至要自己做得好好⋯

後來,好不幸,這個小朋友精神出現問題,轉校了⋯ 之後他也沒再學琴,我也不清楚他的情況了

當年,他媽媽起初也對他有些要求,後期當這小朋友出現問題後,她媽媽也好無奈。

水晶宮

名校的資源和校長的思維、什至教學模式也好D!真的見識過,
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

我恨隔離座屋村幼稚園咋,
希望成功。

大宅

2. 另一個,都是這間學校的,本來這小男孩好活潑的,成績好像都不錯。不過,後來上中學後,變成唔出聲。不是沉默寡言那種,而是問他什麼,或說起任何話題,都唔點答,或只是笑一下就算。就算他同你說話,都是好細聲的
原因我唔清楚同學校有沒有關係⋯

3. 有一個,也是這學校的,基本上他不算我的學生,因為只是他妹妹跟我學琴,而這個小朋友就只是每當學校考音樂時,他媽媽才要求我替他補習音樂科。
這個小朋友在初中開始,就開始有點胡言亂語:例如在補習時,會用窗簾繩縛住自己的頸,然後又跟我說佛、道教、各其他宗教對死亡的理解⋯

4.另外有兩個,都是這名校的,沒什麼大問題。不過聽其中一個媽媽說,這名小如要直升上名中,成績不可低過全級某名次。而如果你成績不達標,好像是會被公告於全校(大概是早會時嗌咪)

可能只是巧合,但我對這名小印象真的不好⋯

侯爵府

回覆樓主:

有得讀咪讀囉
無得讀咪讀其他啦
有乜所謂

大宅

也教過幾位九龍名女校的女孩子。

A算聰明,琴彈得不錯,不過有些傲慢,也可說是有主見。會考23分,雖然可直升中六,但她好討厭學校,說學校的老師好衰,結果中六自己選了另一間不錯的學校讀預科。後來進了大學,不過最後一年有一科不合格,不能畢業,要讀多一年,只讀一科。現在教書

B也是這名女校,人不算太聰明,但好勤力。大學讀教院,現在教幼稚園

C也是這名女校,成績我不清楚,但彈琴麻麻地,因為練得小。我印象最深刻是,她中四時,一路練琴,工人一路餵他食飯(因為雙手要用來彈琴)

侯爵府

cnyeung 發表於 16-10-24 22:56
也教過幾位九龍名女校的女孩子。

A算聰明,琴彈得不錯,不過有些傲慢,也可說是有主見。會考23分,雖然可 ...

A 和 B都麻麻咋喎
名校入教院?
教院入得成績都唔荒好

首頁
34567...15

尾頁

跳至