想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

sue0088 發表於 16-11-5 22:17
靜脈曲張,去邊度CHECK呀?有咩徵狀?

睇泌尿科

複式洋房

sue0088 發表於 16-11-5 22:17
靜脈曲張,去邊度CHECK呀?有咩徵狀?

精索靜脈曲張其中一個徵狀是其中一邊陰囊比較大,醫生話通常是左邊

大宅

上星期走左一轉即日來回台灣比翁醫師抽血同照超音波,本身day 2在香港照7粒,去翁醫師話得5粒,有2粒未大到,仲加左藥,又要食vitamin d, plaquenil同bokey, 降prolactin藥,食一星期食到下星期抽卵前一日,抽血連超音波連藥都係HK$500左右,平過香港好多,但要加機票錢,不過超疲倦

食左一日藥,覺得有d頭痛同作嘔,都唔知係咪plaquenil同bokey有副作用

究竟係咪去親比翁醫師ivf都難逃食plaquenil同bokey,我見bk好多人都要食

大宅

回覆 chiling009 的帖子

要搵捐精><所以暫時只凍卵
等自己心態READY先受精植入

大宅

回覆 sykmj 的帖子

我都有食因為我有甲狀腺蛋白抗體超標 >1000
食左免疫系統藥有出風疹

大宅

sykmj 發表於 16-11-7 09:39
上星期走左一轉即日來回台灣比翁醫師抽血同照超音波,本身day 2在香港照7粒,去翁醫師話得5粒, ...
您好呀!

我上個月去見翁初診回來佢冇開plaquenil同bokey比我, 反而開左兩隻 胰島素同葡萄糖胺, 我都唔知有咩作用, 不過要食足一個月.

大宅

熊寶寶bb 發表於 16-11-7 14:36
您好呀!

我上個月去見翁初診回來佢冇開plaquenil同bokey比我, 反而開左兩隻 胰島素同葡萄糖胺, 我都唔知有 ...

我初診也沒有開,仲以為自己不用吃,我day7(因為day8假期)過去台灣抽血照超音波果陣先開比我的

大宅

sykmj 發表於 16-11-7 14:58
我初診也沒有開,仲以為自己不用吃,我day7(因為day8假期)過去台灣抽血照超音波果陣先開比我的
...
E....你本身呢個月是抽卵嗎?
咁即係可能到時我都要食, 你驗血指數如何?

大宅

熊寶寶bb 發表於 16-11-7 15:02
E....你本身呢個月是抽卵嗎?
咁即係可能到時我都要食, 你驗血指數如何?

我今個星期抽卵喇,我記得d指數大部份都pass, 係igg有d問題,protein s明明係within range但又話我低,同埋我之前割過朱古力瘤,所以要食d同免疫和血栓的藥

另外我一心以為放雪胎點知又叫我放day3胎,所以我呢次預抽卵連放胎加放完休息2日,一共預去10日,好似有d多

大宅

sykmj 發表於 16-11-7 15:19
我今個星期抽卵喇,我記得d指數大部份都pass, 係igg有d問題,protein s明明係within range但又話我低,同 ...

未抽卵就知要放DAY3胎? 但翁醫師有冇話點解要放DAY 3? 其實你可不可以要求放雪胎架? 又可以養到DAY 5胎囊, 增加多少少成功率, 雖然DAY3都有好多成功個案^^, 我呢個WEEK 來M 就開針了. 我自已Prefer 放雪胎, 不過到時可能都要睇翁醫師比咩建議!

祝你抽卵有好成績, 加油!!

大宅

我都唔知點解可以咁早講埋,係見完醫師之後姑娘講解果陣同我講的,仲話放3個,我話咁多,佢仲話通常放3個最多2個,我話我生2個夠了,可能到時再睇下胚胎質素再算,或者到時變卦放雪胎都話唔埋,我都希望一切順利,多謝你,我都祝你開針順利

男爵府

虎到金來勳章

CS51 發表於 16-11-7 11:44
回覆 chiling009 的帖子

要搵捐精>

pm左你

大宅

sykmj 發表於 16-11-7 17:33
我都唔知點解可以咁早講埋,係見完醫師之後姑娘講解果陣同我講的,仲話放3個,我話咁多,佢仲話通常放3個最 ...
謝謝你
咁我DAY12回診, 會唔會發生你咁情況呢???好疑惑tim....因為如果到時都係臨時建議話放雪胎, 咁我預請假日數會多好多日喎, 同公司請假要講定請幾多日架嗎, 突然耍留多幾日, 會唔會咁ga??

你放3粒, 咁多?? 咁你一定好多卵. heehee, 祝你中2粒!!如你所願, 一次搞掂!!

大宅

請問開左針既jm們, 你地打針時間set 左係日頭定係夜晚?

我想參考下,

別墅

熊寶寶bb 發表於 16-11-8 11:49
謝謝你
咁我DAY12回診, 會唔會發生你咁情況呢???好疑惑tim....因為如果到時都係臨時建議話放雪胎, ...

如果臨時要請多幾日都唔知點算,我本身都難請假
熊寶寶,你會去邊抽血同照呀?我想只請半日假,搵間一個上午可攪掂曬既照同抽血啊

大宅

熊寶寶bb 發表於 16-11-8 11:49
謝謝你
咁我DAY12回診, 會唔會發生你咁情況呢???好疑惑tim....因為如果到時都係臨時建議話放雪胎, ...

姑娘同我講係放day3鮮胎,所以我先預成十日,我覺得反而系臨時話放雪胎先唔洗十日,抽完卵就走得

我得5粒卵咋,一d都唔多

同埋人人不同,你或者day8 send抽血照超音波數據時email問埋你放鮮胎定雪胎

大宅

熊寶寶bb 發表於 16-11-8 11:51
請問開左針既jm們, 你地打針時間set 左係日頭定係夜晚?

我想參考下,

我早上打

大宅

neckmum 發表於 16-11-8 12:17
如果臨時要請多幾日都唔知點算,我本身都難請假
熊寶寶,你會去邊抽血同照呀?我想只請半日假, ...

如果雅蘭gallxx約到早上超聲波就可以一個早上兼同一地方搞掂2樣

別墅

sykmj 發表於 16-11-8 12:35
如果雅蘭gallxx約到早上超聲波就可以一個早上兼同一地方搞掂2樣

但照超聲波林雅麗醫生唔係1點先開嗎?

大宅

neckmum 發表於 16-11-8 12:53
但照超聲波林雅麗醫生唔係1點先開嗎?

雅蘭gallxx同林雅麗是2個不同地方,林醫生無錯是開一點,雅蘭gallxx除了抽血仲有照聲波的,所以你試下可否早上在雅蘭gallxx約曬2様

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊