想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

siusanmum 發表於 18-4-19 17:51
想請教一下, 我4月份係仁安做過IUI, 失敗左, 但仲有2個月就39 yrs old, 所以都未必想再做IUI, 問過仁安, 如 ...
我選擇去台北的時候,並沒有考慮成功率,只是覺得在香港不成功而且費用貴,所以就去台北試試。但去到台北見翁醫師之後,我同老公都確定選擇去台北是正確的,因為翁醫師的做法跟香港的醫生很不一樣,他會因應我的情況嘗試用唔同的方案,而且翁好詳細咁同我地講解及傾清楚他的建議。感覺比起在香港放鬆而且人性化好多。

另一方面就係PGS,我最初去台北時,PGS在香港都還未普及,但台北有PGS這技術已經好多年,就算現在香港有PGS, 台北的PGS的收費應該比香港平(我沒有仔細比較過)。再加上翁那邊認同中西合璧,香港通常就叫你入療程就停中藥,這種對中醫開放的態度亦是我覺得很好的地方。

大宅

siusanmum 發表於 18-4-19 17:51
想請教一下, 我4月份係仁安做過IUI, 失敗左, 但仲有2個月就39 yrs old, 所以都未必想再做IUI, 問過仁安, 如 ...
我選擇去台北的時候,並沒有考慮成功率,只是覺得在香港不成功而且費用貴,所以就去台北試試。但去到台北見翁醫師之後,我同老公都確定選擇去台北是正確的,因為翁醫師的做法跟香港的醫生很不一樣,他會因應我的情況嘗試用唔同的方案,而且翁好詳細咁同我地講解及傾清楚他的建議。感覺比起在香港放鬆而且人性化好多。

另一方面就係PGS,我最初去台北時,PGS在香港都還未普及,但台北有PGS這技術已經好多年,就算現在香港有PGS, 台北的PGS的收費應該比香港平(我沒有仔細比較過)。再加上翁那邊認同中西合璧,香港通常就叫你入療程就停中藥,這種對中醫開放的態度亦是我覺得很好的地方。

別墅

estherchanym 發表於 18-4-19 17:27
Hello, 各位jm,
我4月30號會返去取卵做PGS, 因為我都叫高齡了,唔想浪費時間同埋d卵。
關於葯物問題,想分 ...

淨係冰種而無針藥hand carry的話,香港機場安檢過唔到,我上次試過。個職員話有針藥連冰種一齊先可以hand carry,淨係冰種要放行李喼先得。

大宅

estherchanym 發表於 18-4-19 17:27
Hello, 各位jm,
我4月30號會返去取卵做PGS, 因為我都叫高齡了,唔想浪費時間同埋d卵。
關於葯物問題,想分 ...

Plaquenil 出面有些藥房都有得買,不過可能要訂,價錢就一定貴過tw ..你可以去問下有配藥標誌的藥房..
下次到tw 回診時可以買多一些備用

別墅

回覆 icecocoa 的帖子

多謝你呀!星期五剛剛愛群姑娘打電話來,我順便問了她們,她們清楚解釋了並叫我停藥,所以我星期五晚上開始停藥。今星期四亦都回去看診取藥,與翁醫師商討改什麼時候再植入。不過現在又有麻疹的風險,都唔知要不要打預防針。大家都要小心一點!

改了植入期後心情都有點不安,只好完全交托給天主,衪一定會為我給予最好的安排!

別墅

icecocoa 發表於 18-4-21 14:28
我選擇去台北的時候,並沒有考慮成功率,只是覺得在香港不成功而且費用貴,所以就去台北試試。但去到台北見 ...
我也打算去翁醫師到會診, 今日也收愛群給我的email,有關IVF的收費, 真的比香港平好多

大宅

cindyhung716 發表於 18-4-23 13:03

多謝你呀!星期五剛剛愛群姑娘打電話來,我順便問了她們,她們清楚解釋了並叫我停藥 ...

打預防針嘅診所話,接種疫苗後三個月先可以懷孕。如果你真係想打,不如問吓愛群先。

大宅

cindyhung716 發表於 18-4-23 13:03

多謝你呀!星期五剛剛愛群姑娘打電話來,我順便問了她們,她們清楚解釋了並叫我停藥 ...
咁就好啦!放手交托,天父必保守!祝一切順利 : )

別墅

回覆樓主:

請問我尋日黎 M , 尋晚已經 e mail 去愛群搵翁 ec 約時間初診 , 佢地今日覆唔覆到我 ?因為我見多數係 d2 d3 就去 , 因為我同 c6 要請假同買機票等等 !

另外初診想問兩日一夜夠嗎

唔該大家 !!!

大宅

gn01662768 發表於 18-4-24 09:54
請問我尋日黎 M , 尋晚已經 e mail 去愛群搵翁 ec 約時間初診 , 佢地今日覆唔覆到我 ?因為我見多數係 d2 d3 ...
最好Day 1 打電話去愛群約時間, 電話即時回答比較快捷,然後就可以安排機票酒店。初診兩日一夜就夠了。

別墅

siusanmum 發表於 18-4-23 18:16
我也打算去翁醫師到會診, 今日也收愛群給我的email,有關IVF的收費, 真的比香港平好多

...

請問你收到愛群的價目表嗎?可埋share比我作參考?

別墅

回覆樓主

另外,點解你地day1打去約第二日都可以約到?我現在提早左成個月,計好曬時間email約佢,佢都話要提早一個月,而且,我現在約,也約不到理想時間,因為打算即日來回,無假,請問大概會睇幾耐左右?因佢比我個時間是16點,我已買了晚上8點的機票,來得切嗎?

洋房

明白晒,多謝你!

別墅

nenebb12 發表於 18-4-25 09:40
另外,點解你地day1打去約第二日都可以約到?我現在提早左成個月,計好曬時間email約佢,佢都話要提早一個 ...

你應該唔會趕到晚上8:00飛機 因現在診所較為多人 若你時間是下午4:00 你應該趕不及即日回港

別墅

leungbb2018 發表於 18-4-25 22:33
你應該唔會趕到晚上8:00飛機 因現在診所較為多人 若你時間是下午4:00 你應該趕不及即日回港
...

我都早左成個月book,都唔book到最早時間,你地點解可以day1 book day2 ge?

別墅

nenebb12 發表於 18-4-25 22:35
我都早左成個月book,都唔book到最早時間,你地點解可以day1 book day2 ge?

佢其實好多人即使我上次m 到 都book 到d3 下午1:30 睇 但最後5:30 才搭車出機場 所以你要預鬆時間

大宅

另外,點解你地day1打去約第二日都可以約到?我現在提早左成個月,計好曬時間email約佢,佢都話要提早一個 ...
你係米初診?I mean 你是不是第一次見翁醫師?可能越來越多人找翁醫師,所以新症就要預早約。

大宅

約左下午4pm見翁,8pm飛機一定趕唔切。如果真係唔可以留台北一晩,都最好安排再夜啲的飛機。

複式洋房

回覆樓主

大家好,我是高齡新手,已準備5月中去翁度抽卵和做PGS, 已努力爬哂文(71版) haha

因愛群未有提及抽卵後的程序,所以想先問下:

- 放胎前要食既藥,是否抽卵後買定哂返香港?還是等PGS合格後先飛多一次去台拎藥?

- 翁話我要打Leuplin, 一般係抽卵後打,還是放胎前飛去台打?

幸好有呢個平台同各位無私嘅分享,感恩!

大宅

請問有冇姐妹近來會去愛群可幫我交錢比佢地冷凍胚胎費用?謝謝.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊