自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

barbasso 發表於 16-10-25 05:47
謝謝提醒但幾年後我仔都未夠10歲。現在才2歲

2 歲好玩呀
行下跌下周圍爬,多野講雖然講野唔叻,肚腩仔仲係圓 Dom Dom 未散baby fat

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:你移民, 我回流

22m都ok,未讀書問題不大,有時冇計,唔想做太空人,又唔想以後老公怨你唔俾佢回流,所以冇計架。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

Dwmn 發表於 16-10-25 05:22
係呀,比expat 嘅offer 大不如前了。
我老爺佢各大石油公司都跟過唒,但自從雷曼執咗個年起,差唔多axed ...

之前又housing, education, insurance, 又幫你交埋税現在乜都cut

複式洋房

rose-mag 發表於 16-10-25 05:54
22m都ok,未讀書問題不大,有時冇計,唔想做太空人,又唔想以後老公怨你唔俾佢回流,所以冇計架。

...

係。。就係唔想c6做太空人佢又成日想見到個仔所以我都支持佢嘅決定。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

barbasso 發表於 16-10-25 05:52
我都有同c6講。洗費喺HK仲貴過呢度。去 HK supermarket 買外國貨又貴。唯一平係唔洗揸車。其他 ...

咁4倍又真係幾吸引喎假設而家係$5萬,4倍有$20萬,香港稅率又低,返得過喎,橫掂都係打算留幾年,好好enjoy香港生活啦

複式洋房

Dwmn 發表於 16-10-25 05:53
2 歲好玩呀
行下跌下周圍爬,多野講雖然講野唔叻,肚腩仔仲係圓 Dom Dom 未散baby fat :yummy ...

好玩但開始曳又唔肯瞓呢
已經唔爬啦成日走嚟走去又"溥"咀。不過真係好好玩又搅笑。不停講野又中文又英文。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:barbasso+發表於+16-10-25+05:52+我

原帖由 我愛Corina 於 16-10-25 發表
咁4倍又真係幾吸引喎假設而家係$5萬,4倍有$20萬,香港稅率又低,返得過喎,橫掂都係打算留幾年, ...
4倍咁多,是但拎一倍黎交租雜費開支

都淨儲2倍錢

剩返1倍當洗費

好好洗啦

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

但公司同份工要夠穩陣先得

男爵府

我移民去外國十幾年,幾年前為了小朋友可以學好中文同家人多啲時間見面,決定回流返香港!小朋友已上小學,一點都沒有後悔!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LedTV 發表於 16-10-25 06:14
4倍咁多,是但拎一倍黎交租雜費開支

都淨儲2倍錢

無錯,如果而家有4倍收入我都返呀。

子爵府

回覆:你移民, 我回流

樓主,唔好憂心,香港掘完金再返過去,小朋友學好中文都系一件好事,話唔定香港太方便會吸引你留低!

侯爵府

學好中文先走咁細路出路闊好多啊

水晶宮

sako 發表於 16-10-25 04:44
講呢啲?你回流有乜所謂?反正都揸外國護照,有乜E郁隨時走得,只係返嚟搵錢咋嘛,搵夠咪走囉,你驚乜嘢? ...

即係呢,移民唔係辭職揸個喼就走得咁易,回流亦唔係拍下羅友就坐飛機返黎咁簡單。如果有小朋友跟住,就更加多嘢要考慮同安排,唔係有咩e yuk 就可以走黎走去咁囉

伯爵府

barbasso 發表於 16-10-25 05:52
我都有同c6講。洗費喺HK仲貴過呢度。去 HK supermarket 買外國貨又貴。唯一平係唔洗揸車。其他 ...

4倍就唔好抱怨咁多喇。
本身個份用係衣食行同教育,第二份用來住同買外國食物乜都夠啦。淨儲2份窩,無得傾啦。

我當年回流(無小朋友)係減左人工返。我當時依然覺得省多左錢。但當然,我無要求日日都去City Super買送或者出入一定坐的士咁囉。

其實最貴真係淨係住,因為你講食物,就算主要西餐其實都唔會需要餐餐Citysuper,唔會話真係貴好多;你老公有個咁好既offer,應該俾多d支持距呀!

公爵府

香港稅低咁多,樓主用交稅慳到嘅點都夠你住啦!只不過住嘅質素冇咁好啫,我相信識理財的話,點都有著數

子爵府

講呢啲?你回流有乜所謂?反正都揸外國護照,有乜E郁隨時走得,只係返嚟搵錢咋嘛,搵夠咪走囉,你驚乜嘢? ...

香港起碼沒有地震;没有食大麻,同性婚姻合法化。出入境自由。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

有護照已經去邊都得啦

象牙宮

barbasso 發表於 16-10-25 03:25
正當好多人準備離開香港,我卻回流。其實都唔好想但無耐c6有更好嘅offer... 我真係唔想. ...

謀生 為了生活。 除非不做。

它並非移民哦。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

barbasso 發表於 16-10-25 05:47
謝謝提醒但幾年後我仔都未夠10歲。現在才2歲

原來咁細!咁我覺得而家回流返香港,揾多幾年錢幾好! 佢讀中學,一定返UK. 我有朋友都係咁安排,小朋友比起全程外國大多左強項(例如廣東話,普通話,較熟識自己國家等)

首頁
12345...6

尾頁

跳至