自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Does C6 want to save money or want to make you more comfortable ?

子爵府

減齡達人勳章

Winyi 發表於 16-10-25 16:48
其實好視乎你自己俾到幾多budget。

我自己就2胎都係政府生,一胎開刀、一胎順產,開刀個傷口埋得好好。順 ...

同你一樣,我政府生完之後,好似係醫生教班實習生幫我縫下面,仲要係幾個圍埋黎睇
當時又係生完好累,冇心情理佢地,本身可能縫5分鐘,但起馬搞左15分鐘左右,縫緊既時候已經冇哂痛覺

男爵府

有錢梗係C家啦,我揀左c家生,係浸會買單61000

男爵府

回覆樓主:

我上胎政府生,陣痛好痛時唔小心鍊住個嬸嬸隻手,佢冇怪我仲鼓勵我要頂住,啲姑娘好多都好好人,有問必樂意解答,痛到叫晒救命又唔會鬧你仲鼓勵你,聯針又快,所以今胎都會喺政府生

侯爵府

順產我會揀政府,始終都係靠自己,政府私家都曾經有人話出過意外,但大部分都係冇事嘅,政府350蚊就出得院,私家最少都5萬啦,我阿囡出世之後發燒住咗十日醫院,驗哂好多野,骨髓,種哂菌都係50蚊一日,如果私家又洗多幾萬,當然政府可能服務冇咁好,但咁平就算啦,生完政府只可以探病時間先可以探,私家就多d時間探,有好有唔好,政府就可以安靜d唔洗咁多人出出入入,雖然老公幫唔到手,但生完住多1日半左右都走啦,我覺得ok. 如果你預咗洗十幾萬生仔,而個d錢你又覺得洗咗都唔肉痛咁咪去私家,始終私家環境都好d,會舒服d, 我就選擇留返d錢用黎坐月好
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

我政府生,都ok好,開刀孖胎500蚊出院,大細仔都住左幾日保溫箱,便靚正

大宅

回覆樓主:

政府
我兩胎都喺政府
第一胎冇咩大陸人,好舒服,照顧周到,待產時(開左一度)安排左一個姑娘專門全程看守住我(約十幾個小時),直至生得都有幾個姑娘一齊幫手,加埋d實習生成10個人都有,不過怕尷尬既人就可能覺得唔係咁好,但我就ok, 因為全部都係女性。。。
但第二胎就超多大陸人,我開到4度半先俾亞姐同姑娘滾水淥腳推入產房,一路叫我頂住,唔好生住(心諗有得我控制架咩),一入產房轉床嗰下bb就出黎,好彩姑娘身手敏捷接得住,唔係又一單醫療事故,生左後才驚覺我隔離瞓住左另外一個其他產婦生既bb, 跟住就要留喺度一個小時觀察,正常喺產房既,但太多產婦,我被迫要瞓喺房外既走廊,仲吹正冷氣風,感覺真係同第一胎天淵之別,但都so far so good既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我政府生,好好喎

子爵府

回覆樓主:

假如你打算開刀就選私家,但如果打算順產緊係選政府啦,我當時順產選咗政府,其實差唔多,都係訓兩晚,寧願留返啲錢俾bb,和好好坐月,調理身體

男爵府

如果開刀就私家生;
如果住私家,就唔好住大房。因為私家隨時探病,咁多人出出入入咪一樣無得休息!

男爵府

一定私家
無論順產or 開刀
所有出名同有經驗的婦產科醫生都係私家

政府係做白老鼠

Money can buy quality , safety n service

大宅

有閒錢一定私家!又唔係生好多個,生仔已經辛苦,仲要受氣,講句嘢都戰戰兢兢我會好燥。剛響荃灣港安開完刀,姑娘好好!

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

大女私家,細女政府

珍珠宮

回覆樓主:

有錢緊係私家啦,我同2個親戚都係私家,幸福的經歷,生bb美好回憶,我媽咪一早已經教我,一定要私家生,佢唔捨得我地受苦,我老公都好贊成私家生,佢見到我開心精神覺得錢抵比。
我幾個朋友都是政府生,幾年後仲驚緊,慘痛經歷,生唔出都要你生,痛2日都未比你開刀,總之產婦生唔出,政府係唔會咁易比你開刀,痛到/生到你虛脫,生唔到就鉗/吸出嚟。我有1個朋友個bb吸出嚟後入icu, 2個媽咪生完1個月下面仲未好,要去私家醫。1個驚爆血管緊急成隊人推去生,不過都唔係開刀,係穿水催生咋。有1個生到下面爆左,唔記得縫左幾多針。

珍珠宮

第一胎一定揀私家生(我3個都係政府生,生仔真的要靠運氣)

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

政府

琥珀宮

引用:尋晚同c6係度研究係私家生定政府生好?佢就

原帖由 ckkc0910 於 16-10-25 發表
尋晚同c6係度研究係私家生定政府生好?
佢就話慳番d $$係政府生啦 訓得果幾晚
住私家要幾皮野 政府幾百蚊咋 ...
有閒錢當然私家好,但真係預有麻煩多野攪,要比得起worst 情況萬一失預算要廿萬。其實若假日或半夜緊急開刀,可能也差不多十萬

大宅

自己喺法國出世
第時都會去番法國生
唔會諗去政府生

大宅

回覆:私家醫院生定政府醫院生?

政府生,第一胎早產,医生姑娘都好好,B B出世時3大產科医生在場,另2個兒科医生準備,B B一出世即抱走急救,好在在政府,設施人手都足夠,B B最初由nicu,到再轉ICU,所有医生護士都十分好,同期眼見好多B B係由私家医院轉院入政府。好在在政府生,埋單B B住院42日x$50/日,大人$500仲要5日獨立房,如果私家生,可能要賣樓先夠比。第二胎都係政府生,姑娘对我地香港人好好,对大陸就差d,住咗2日1夜,$150出院,仲平過睇次普通病医生。

url] [/url]

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

pomanlife 發表於 16-10-25 10:05
咁大個女第一次瞓咁靚既海景房都因為生bb

政府順產都有獨立產房,到臨生時好多姑娘打氣,好震撼 ...

我同你個境一樣,睇到心曠神怡

首頁

尾頁

跳至