基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

和先生等候了6年小孩子,終於今年利用IUI成功懷孕了。整個過程,我們完全體會到生命是掌握在主的手中。若沒有主的應允,我們連一條頭髮也不會掉落。
以前,我們想有孩子是因為身邊的朋友和家人都相繼懷孕了,心裡開始著急,這全是人有我有的心態。然而,主一直改變我和丈夫的心態,我們知道孩子是神托付給我們掌管的產業,在教養孩童上,不是父母想孩子怎樣怎樣,反倒是問主想我們怎樣教導這個孩子,怎樣帶孩子認識主耶穌,讓孩子成為一個敬虔的後代。

在懷上了的這幾星期,身體開始變化,現在更是嘔吐不斷,每喝一口水,每吃一口食物,都需要恩典。把生活和懷孕的辛苦交給主,主有足夠的恩典。

然而,女人若常存信心、愛心,又聖潔自守,就必在生產上得救。(提前2:15)

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

願主保守你和腹中的胎兒。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

回覆樓主:

感謝主,求神保守及祝福你。

別墅

恭喜AR! 求主保守你同肚裡面的BB,可以健健康康!

男爵府

畀面勳章

回覆:等了6年,終於懷上了

恭喜你! 願天父保佑你和bb健康平安

hohohohooooooo

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

恭喜妳,求主保守妳兩夫妻同BB健康!

禁止訪問

公爵府

iamapapa 發表於 16-11-7 13:00
教會不是反對一切非自然懷孕咩?

邊間教會?

大宅

基督徒是不接受非自然懷孕的
願主給你健康快樂的童年

大宅

要做IUI先得到嘅有點有遺自然定律喎,真的是神恩賜嗎?

公爵府

回覆樓主:

我以前上婚前輔導,聽過幾位牧者/ 輔導員 講, 贊唔贊成人工受孕,主要唔係呢個手術係唔係違反自然, 重點係: 1,精子卵子結合,係唔係夫婦二人本身( 唔涉及第三者);2, 一般唔贊成, 係因為當有多胎出現嘅時候需要減胎,如果冇減胎就冇墮胎無消滅生命 。 其中一位笑笑口同我講, 如果講係咪違反自然,咁剖腹生子係咪已經違反自然, 用另一個途徑將 bb離開母體?

我又諗 ,上帝要我哋生養眾多,但係如果我哋避孕,減少生命(後代)嘅出現,咁係咪違反咗自然?

純粹好奇討論,並無爭拗, 利申我冇做過 人工受孕。

大宅

mymarigold 發表於 16-11-12 08:53
我以前上婚前輔導,聽過幾位牧者/ 輔導員 講, 贊唔贊成人工受孕,主要唔係呢個手術係唔係違反自然, 重點 ...
其實妳咁講好誤導人,好似搵其他野去修飾一個基督徒唔應該做既事。純粹討論絕無想争吵什麼
願主給你健康快樂的童年

公爵府

麥仔 發表於 16-11-12 20:54
其實妳咁講好誤導人,好似搵其他野去修飾一個基督徒唔應該做既事。純粹討論絕無想争吵什麼 ...

令到大家覺得有誤導成份,我喺度同大家道歉,真係唔好意思,對唔住各位,我都係返教會同姊妹/教牧同工慢慢討論。

大宅

回覆樓主:

怎麽也好,天助自助者,祝福你啦

大宅

回覆 iamapapa 的帖子

我間教會唔係喎。我哋做之前,都同好多弟兄姊妹傳道人交通過,佢哋O既睇法都係一種治療,咁身體有病,難道你唔去睇醫生咩?

大宅

回覆 麥仔 的帖子

當你做過IUI,你就會明白,就算係用IUI 或IVF 去輔助生育,當中有好多事情不是你能掌握。若非天父許可,你放咗粒受精卵,佢都可以唔著床。就算著咗床,佢都可以唔成長,甚至無心跳。
難道你有病,你發燒你感冒甚至生癌症,你只靠祈禱可以唔駛睇醫生?不育,係一種病。

我同丈夫做之前,我哋都同傳道人、教會執事、弟兄姊妹交通過,當中不少係醫生、醫學教授。

大宅

回覆 親親小寶 的帖子

當你做過IUI,你就會明白,就算係用IUI 或IVF 去輔助生育,當中有好多事情不是你能掌握。若非天父許可,你放咗粒受精卵,佢都可以唔著床。就算著咗床,佢都可以唔成長,甚至無心跳。
難道你有病,你發燒你感冒甚至生癌症,你只靠祈禱可以唔駛睇醫生?不育,係一種病。

我同丈夫做之前,我哋都同傳道人、教會執事、弟兄姊妹交通過,當中不少係醫生、醫學教授。

大宅

回覆 mymarigold 的帖子

首先,我係做IUI,IUI只係打針助排卵,然後醫生用特別O既針筒把我丈夫的精子放進我子宮內,減少精子由陰道游入去的風險。That's the whole process of IUI。
再者,當你做過IUI,你就會明白,就算係用IUI 或IVF 去輔助生育,當中有好多事情不是你能掌握。若非天父許可,你放咗粒受精卵,佢都可以唔著床。就算著咗床,佢都可以唔成長,甚至無心跳。

我們未到IVF(即試管嬰兒)的情況。就算IVF,你都可以選擇全部放曬或分次放受精卵。放了入子宮,到底有多少粒可以成功著床,有多少粒著床後可以成功成長,這不是人可以控制的事。若發生多胎的,你仍有選擇可以保留所有BB。

老實說,IUI 或IVF 並不是人手完全可以控制,只是協助生育的頭階段,因為有不少人在這方面是有難處的,或是心理或是生理。

我還是那一句,生命不是我們所掌握,若非有主的許可,天上的麻雀,一隻也不可以掉落。如果不是主的賜予,任你做多少次輔助生育,花多少錢看名醫,你也不會擁有孩子。

首頁

尾頁

跳至