婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

咁睇99唔顺眼,不如请工人凑,唔好俾99凑

複式洋房

lovepaob 發表於 16-10-28 11:50
我都係呀!
遲啲坐完月翻工就要99湊b!
我99都係係我坐月不聞不問架啦!
我同你情況一樣 , 到你返工就知 ,一個你唔鍾意既人搶走你個b ,果種感覺好難受 , 99真係好黑人憎 !! 我坐身 果陣 生完攰到死 , 佢都唔黎幫手 . 唔黎幫我手 我街都出唔到.
有時做人應該寬容D 但唔知點解對住佢我做唔到.

複式洋房

wahiuma 發表於 16-10-28 12:26
咁睇99唔顺眼,不如请工人凑,唔好俾99凑
你估我唔想咩 老公唔鍾意 又唔想 可能搞到家變先請到工人 😥

水晶宮

你哋嘅經濟能力如何?可以嘅話自己湊返啦

別墅

回覆:vivi1988 的帖子

唔知點解做奶奶真係咁乞新抱憎。但係樓主唔洗擔心,仔女一定親媽媽係天性黎架!你放鬆吓啦

子爵府

我陀b既時候諗住生完俾99湊,點知生左好唔捨得,又唔想99成日錫仔仔,又唔想仔大左痴嫲嫲多啲,同老公傾完就決定自己湊,我媽媽好支持自己湊,成日話湊到仔仔大先出返去返工,生仔係要自己湊

複式洋房

vivi1988 發表於 16-10-28 14:13
我同你情況一樣 , 到你返工就知 ,一個你唔鍾意既人搶走你個b ,果種感覺好難受 , 99真係好黑人憎 !! 我坐身 ...

絕對認同!
我99係我有b對我已經好差,唔好話煲湯俾我飲!我係個度煮咁耐,大緊肚都係碌過一碟菜三個人食,仲要飯都無碗!我心諗我唔食,肚入面個個都要食架!結果我自己去街食(老公要翻工)

佢仲做左好多陰質事,多不勝數!

所以我俾個b佢湊,就好似害左個小朋友咁!佢緊張佢就話姐,6299係零緊張!62到宜家,bb出左世6日,翻到屋企都冇抱過過孫!99就抱過一次咁大把,就周圍同人講個孫同佢笑............

癡線!

別墅

lovepaob 發表於 16-10-28 16:50
絕對認同!
我99係我有b對我已經好差,唔好話煲湯俾我飲!我係個度煮咁耐,大緊肚都係碌過一碟菜三個人食 ...

別墅

vivi1988 發表於 16-10-27 17:56
剛放完產假返工 超唔捨得bb 最慘係俾99湊 (我本身已經唔鍾意佢 因為大肚果陣對我
不聞不問 一生左之後 就 ...

返到屋企即刻抱b,多d 親子時間同佢玩多d ! 我個女係奶奶湊,但佢最痴我,一見到我返去就要我抱!我開頭同你心情一樣,驚個女唔痴我,但而家係唔想佢甘痴我!

複式洋房

好多謝各位安慰我 心情已漸漸平伏
開頭真係好絶望 感到一返工就冇左個仔咁
我的工作要輪班 有時會差不多兩日唔可以陪bb
所以喊左好幾日 超級唔捨得
由當初經常去夜街 自由自在地生活的我
到初為人母 真係轉變左好多
我需要慢慢去適應

sunshine_paris    發表於 17-3-21 16:00

大宅

回覆樓主:

樓主, 請問你經濟狀況如何? 如應付到可考慮做ftm, 起碼你可以見證bb每日既成長, 最多頭幾年慳慳地, 但肯定係開心既

ps 我係ftm, 近期細b出左世, 依家一湊二, 好多人覺得ftm無收入會好艱難, 但起碼不用99湊, 因為新抱始終唔係99個親生女, 遇到湊b意見不合時, 新抱只能硬食, 所以一係自己湊, 一係找婆婆湊就最好, 如2者都唔得, 就請工人姐姐或排育嬰園!
到現在為止, 我大b都係好痴我, 即使爸爸陪佢玩玩具, 但睡覺一定要找媽媽

複式洋房

chanlouisa 發表於 16-10-29 10:07
樓主, 請問你經濟狀況如何? 如應付到可考慮做ftm, 起碼你可以見證bb每日既成長, 最多頭幾年慳慳地, 但肯定 ...
有時真係進退兩難 做ftm 乜都要靠老公 個個月問佢攞錢 好似乜都要靠人 在家變得冇地位
而且同奶奶一齊住 到時日對夜對都好煩 到時99實睇我唔順眼
婆婆住得遠 好難湊bb
所以經過今次 我唔會再生第二個 !!!
有邊個媽媽唔常做ftm .......

翡翠宮

vivi1988 發表於 16-10-28 14:15
你估我唔想咩 老公唔鍾意 又唔想 可能搞到家變先請到工人 😥

你要瞭解到C6嘅顧慮係咩,跟住用軟嘅方法氹佢請工人

用戶要求終止服務

經濟能力可以的話, 請工人湊

男爵府

lovepaob 發表於 16-10-28 16:50
絕對認同!
我99係我有b對我已經好差,唔好話煲湯俾我飲!我係個度煮咁耐,大緊肚都係碌過一碟菜三個人食 ...
jm, 我諗你可能誤會左, 我老爺同爸爸初時都唔敢抱BB, 一黎BB細佢地驚整親BB, 二黎唔知點解男人就係怕醜, 你知撩BB玩就會行為同個樣變得好低B, 我爸爸都好d, 可能我係佢個女la(唔怕係我面前變低B), 老爺就真係次次同BB都離老遠扮唔care, 但我行開左我知老爺會行埋去望BB, 我一返黎佢就又彈開.................... 當然我唔知你6299係乜人, 我都係提出一個可能啫, 如果將來先發現自己誤會左佢地憎左佢咁多年, 自己都會唔好受~

大宅

lovepaob 發表於 16-10-28 11:50
我都係呀!
遲啲坐完月翻工就要99湊b!
我99都係係我坐月不聞不問架啦!

我哋個99好似,陀BB個時從來沒有關心過,開刀出院回來即刻叫我幫BB沖涼,坐月整過唯一一次豬蹄姜比我食,但似乎佢點仔女更加需要豬腳姜。到現在BB大點啦,收工回來即刻霸住個BB,攬B出去曬,明顯要細唔要大,自己系多餘架!星期日亦系我最唔想呆在屋企,寧願樓下坐都不想上去…

複式洋房

andy32000 發表於 16-11-5 22:37
我哋個99好似,陀BB個時從來沒有關心過,開刀出院回來即刻叫我幫BB沖涼,坐月整過唯一一次豬蹄姜比我食, ...

無錯,個時我好似個啲明明失業扮翻工個啲,大肚臨dum都周圍去,坐下麥當當等時間過,都唔想對住99!
係宜家坐月無辦法,日日要對住個99!

大宅

lovepaob 發表於 16-11-5 23:11
無錯,個時我好似個啲明明失業扮翻工個啲,大肚臨dum都周圍去,坐下麥當當等時間過,都唔想對住99!
係宜 ...

為了個BB忍下吧!在房盡量關門,冇事少出廳,不見為妙。

別墅

vivi1988 發表於 16-10-27 17:56
剛放完產假返工 超唔捨得bb 最慘係俾99湊 (我本身已經唔鍾意佢 因為大肚果陣對我
不聞不問 一生左之後 就 ...

我同你情況一樣,雖然我唔洗同奶奶住,但過時過節上到去,我已經返左成日工無對過個仔,佢仲要成日抱住,我老公叫佢先放手,但一有機會就即係搶返,仲有最頂唔順响我手抱過去之前係咁磋對手又勁笑口西西咁,好似十年無抱過咁,諗起就勁討厭,我地買左樓無耐,所以我又唔可以唔做野,唉,真係好羨慕全職媽媽,有時我寧願俾工人湊好過,但我老公就一定唔肯請工人,佢成日覺得咁樣無問題,而加盡量少上去為妙,但上次上去見到阿仔好似痴佢多d, 真係勁想喊囉,我有次抱住阿仔咁啱佢扭計,我奶奶即刻變晒樣,好似覺得我整親佢孫咁平時我老公晏晝會返去食飯,會影阿仔相俾我睇,但張張都有我奶奶响隔離,我睇見都眼火爆,我成日盡量都修圖,cut鬼左我奶奶個樣,我老公又係十分尊敬我奶奶,想呻半句都唔得,原來咁多同病相憐既媽媽,可以俾我呻下....不過真係呻一次半次都發洩唔到我嘅氣憤

子爵府

拎返自己湊,咁會令你最安心,試下搵托兒所?

首頁

尾頁

跳至