在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為唔鍾意個工人,同埋試過覺得都係習慣唔到個外人,同老公商討左之後決定做FTM。
我同老公都好期待我唔洗再返工,唔再要工人的日子來臨。

但公司D人好多都講到你會後悔,會無假放,會癲之類。

其實我都有哂心理準備會辛苦,要洗屎洗尿,老公係肯幫手的人,依家晚晚都係佢起身做餵奶,
產假時我自己一個帶BB去半日街我都好OK,仲成日出街。(有少少想避走唔想見到個工人)
我知自己都唔會困死自己同BB在家。

但係聽D人的冷言冷語都會慢慢令自己有D沮喪......

準備轉/剛做FTM可分享下你地的生活嗎?

別墅

我都係FTM牙 啱啱開始 自己小朋友一手一腳湊會好d既 ⋯睇住佢一日一日成長 會好滿足 我都吾想錯失同佢呢刻既時光 加油丫

大宅

回覆樓主:

ftm五個月
好好彩,身邊人都支持我做ftm,無咩聽過冷言冷語,惟一唔好係bb問責制,bb一有咩唔妥就係阿媽照顧不週架喇
我覺得做ftm要有極高的自娛能力同EQ,因為得你自己一個對住bb,比返工真係悶好多架,因為就算帶bb去街都唔可以日日去啦(真係打發唔到咁多時間
不過可以做ftm見證住bb成長,我覺得好值得

別墅

回覆樓主:

我賤印借財仔, 財仔打電話嚟追數, 我決定嚟緊一月炒佢, 之後自己湊, 呀仔五歲, 我有信心做得到

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KittenKitten 發表於 16-11-11 16:48
我賤印借財仔, 財仔打電話嚟追數, 我決定嚟緊一月炒佢, 之後自己湊, 呀仔五歲, 我有信心做得到
...
咁你印知唔知有財仔打黎?

我都打算過多個幾星期炒個賓。希望快快趣趣簽好哂野,順利地走唔好比麻煩我

別墅

eightnine89 發表於 16-11-11 17:10
咁你印知唔知有財仔打黎?

我都打算過多個幾星期炒個賓。希望快快趣趣簽好哂野,順利地走唔好比麻煩我

佢知呀, 扮晒野話死細佬囉, 大話王, 我老公已借左五個月人工俾佢, 我當佢預支佢長期服務金

大宅

我都岩岩辭左職做ftm,但都係比公司d同事係咁話會後悔受盡冷言冷語

伯爵府

Momoko303 發表於 16-11-13 14:16
我都岩岩辭左職做ftm,但都係比公司d同事係咁話會後悔受盡冷言冷語
...

其實係覺得因為我辭職影響到班同事一,佢地要教過個人,又未請到人,所以咪冷言冷語發洩

大宅

其實做ftm同在職媽媽好唔同,我二樣都做過,ftm果種辛苦係有壓力同埋真係無得休息,尤其小朋友識爬識行就要睇得更緊,加上無左工人,變左家務都要自己搞掂晒,但其實淨係睇住小朋友已經得返好少時間,所以最好同老公傾下幫手分擔家務,或者請家人幫下,等自己一星期有少少自己時間。
但另一方面,睇住小朋友成長真係好開心,你自己第一身睇到佢每一樣第一次會覺得好值得做ftm,因為由其他人同你講返小朋友今日學識xxx會有少少失落(我自己情況),而且ftm會令親子關係好好多,同埋小朋友可以由你親自教。
我就係做ftm又想返工,返左工又掛住個仔,不過我覺得頭幾年真係緊要,小朋友好多性格,價值觀都會係頭幾年建立,所以決定左就加油做個開心ftm,唔使理其他人!每個人唔同,最緊要你老公都支持你!加油!

複式洋房

回覆樓主:

我係新手媽媽,個仔三個月,放完產假番咗工兩個星期就辭職喇,但要番到下個月頭,都擔心唔知自己一個搞唔搞得掂

男爵府

準備做ftm,接受呢個挑戰(emoji)

男爵府

我放完產假,返左三個月工,99唔湊,自己湊返,在職媽同全職媽各有各辛苦。
在職媽返工時間都係自己。有食飯去廁所蛇王時間,返工亦可以接觸唔同既人,放工湊bb又因為分開左一日特別掛住,會比較有心機去湊,而且放工都係湊幾個鐘,錢銀上亦比較鬆動,唯一唔好係無得自己教小朋友,好睇幫你湊果個人點。
全職媽一日三餐洗碗、家務一個人做曬,唯一休息時間係bb訓左又做曬d家務可以抖下,其他時間都係教、陪小朋友玩、放電,如果另一半體諒有幫手會好d,如果一返黎好似大爺咁,覺得你係屋企嘆世界,仲嫌三嫌四,會好唔開心,如果有屋企人幫手湊下比你抖抖會好好多。
我會覺得頭兩三年大得快,變化多,自己湊到返學再返工會比較好,三歲定八十,係因為小朋友一開始性格形成好重要。

大宅

我都準備緊做ftm
好驚搞唔掂,放緊產假已經體會到全日忙到咩咁,連去廁所沖涼都要急急腳
又唔想錯過bb成長,唯有做埋過年辭職
希望可以陪到bb上幼稚園

別墅

eightnine89 發表於 16-11-10 17:32
因為唔鍾意個工人,同埋試過覺得都係習慣唔到個外人,同老公商討左之後決定做FTM。
我同老公都好期待我唔洗 ...
唔使理佢地講咩, 我覺得佢地妒忌你咁幸福可以做FTM啫, 做FTM對仔女黎講係最好, 自己湊最好最安心, 其實返工最主要係多份收入, 除左考慮經濟, 都要睇下你性格係咪鐘意經常留在屋企, 做了一年FTM我覺得辛苦都值得, 我仲要連尿布都洗埋添, 用尿布仲環保D, 我老公會幫我手, 父母一星期黎一次幫手

大宅

hontari 發表於 16-11-11 13:33
ftm五個月
好好彩,身邊人都支持我做ftm,無咩聽過冷言冷語,惟一唔好係bb問責制,bb一有咩唔妥就 ...

超級同意!總之bb一有咩事就入我地數!係我99眼中,我個仔從來都未正常過咖啦,一時話佢太瘦(事實當然吾算瘦,佢要的標準應該係癡肥!),一時話佢腳太細(吾通大腳八好好?!),一時話佢喉沙(我聼吾出邊忽沙咯~)總之系我99口中,衹要經我手的,佢個孫從來無完全正常過一日咖啦……

大宅

我都有打算做ftm, 第一胎咩都唔熟,bb又曳(成日扭抱成日㖪),12月放完產假,諗住做埋過年拎埋公司bonus走人,其實都好猶豫,經濟能力(勉強)、自己湊唔湊得掂、屋企人比既壓力(本身媽咪會幫手,但佢已經睇住家姐兩個小朋友),不過老公好支持,同埋大家都想睇住仔仔成長,我都覺頭幾年去訂立佢價值觀好重要又可以親眼睇到佢所有第一次!加油!

伯爵府

millllim 發表於 16-11-23 11:18
我都有打算做ftm, 第一胎咩都唔熟,bb又曳(成日扭抱成日㖪),12月放完產假,諗住做埋過年拎埋公司bonus走 ...

我過多幾日就last day la....大家加油

男爵府

回覆樓主:

我係新手ftm,阿囡2個半月,老公大部分時間駐澳門,基本上全日得自己一個,岩開始唔適應,好唔開心,而家慢慢習慣啦,大家加油啊!

伯爵府

love-momo 發表於 16-11-24 18:47
我係新手ftm,阿囡2個半月,老公大部分時間駐澳門,基本上全日得自己一個,岩開始唔適應,好唔開心,而家慢 ...

我仔快3個月咋,你囡係9月baby?

我下星期就正式FTM,有時間pm大家傾下計

男爵府

eightnine89 發表於 16-11-24 19:06
我仔快3個月咋,你囡係9月baby?

我下星期就正式FTM,有時間pm大家傾下計

係啊,9月bb,中秋出世
你可以pm我啊

首頁

尾頁

跳至