在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB7月出世,早產超輕磅7星仔
Ftm左兩個月,有時阿仔扭起計上黎玩足大半日,飯都唔得閒食
好彩個c6唔會嫌我冇做家務

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 16-11-25 04:47
BB6個月,自己1手1腳湊,之前睇好多好多野,成日上bk爬文,基本上湊b百科同0-6個月既文爬晒咁濟,所以湊b無 ...

下星期我就開始體驗呢種生活

我鍾意出街,但唔係約朋友食飯個種,鍾意自己出街食下行下,產假時都成日帶仔出街,希望佢乖乖。咁我可以繼續多帶佢去街

民房

我做左ftm一年兩個月,由坐月到而家一直自己湊bb,無四大長老幫手,一開始無諗過自己會唔會搞唔掂,因為煮到埋黎,我唔信會搞唔掂,我成日聽啲全職媽媽話好辛苦無哂時間,辛苦就一定架喇,但時間呢就要自己安排,有好多媽媽一定會係特定時間完成某一樣野,例如餵食,訓覺,玩,沖涼之類,但我睇阿仔訓到幾點就幾點開始任務,有時全職媽媽迫到自己太緊,甘樣無論湊住幾多個,幾多歲新手老手都一定勁辛苦,放過別人等於放過自己,我覺得最辛苦既時候係,初生,5個月,8個月既時候,因為呢幾個月數,bb進入另一階段其他都無咩特別辛苦,同真係唔駛怕,一個打一冇問題的,有問題都係自己成日怕呢樣, 驚果樣,無事的,媽媽們加油(emoji)

男爵府

eightnine89 發表於 16-11-10 17:32
因為唔鍾意個工人,同埋試過覺得都係習慣唔到個外人,同老公商討左之後決定做FTM。
我同老公都好期待我唔洗 ...

你年輕就ㄧ定唔慣, 工人始終有佢存在的價值。
例如: 放工後的飯局, 因為無人睇小朋友而推。 又或者要早D食完趕去接番。
冇朋友冇娛樂冇自己錢!

大宅

我仔出年讀K1,我打算辭左份工湊,會唔會好傻?佢返9點放4點,仲未計返風落雨,感冒發燒,學校假期佢唔洗返學嘅。所以話要返工的話真系唔掂,要交比人湊返學放學又唔放心,寧愿自己part time 再親自接送。講真,咁樣個經濟就好大啦!

大宅

回覆樓主:

其實你地個個都好勁,我上年年中決定辭職做ftm, 因小朋友升小一啦,擔心好多嘢跟唔到,加上之前份工太忙,完全無時間比屋企,結果開咗學順咗就搵工,但返咗新工無耐發現自己又有咗,仲要未穩要休息,所以迫住又辭咗
但,我仍然有工人姐姐幫手,所以我無你地咁叻,我成日覺得自己喺屋企有d多餘,好似同姐姐搶嘢做咁

大宅

我辭左職,好快可以做FTM, 份工做得唔開心,老闆苛索無道,啲同事個個好羨慕我,屋企人好支持我。其實之前都做左年幾FTM, 可以帶仔周圍去玩,好充實,當其他人返緊工,你可以帶埋阿仔去食tea係好自由旣事,放心,會習慣的。而且你並不孤獨,香港有好多FTM, 其實外國女人好多結左婚就湊仔,香港係好奇怪

複式洋房

我都考慮做FTM但又擔心之後搵唔返份工!
但成日溜溜長對住孩子有點悶,想做佢野又唔識教!
上司唔準上網,唔準睇書,唔準同同事吹水,離開個位又話搵唔到我!講真我覺得佢想搞走我囉!唉.......邊有日日都咁多野做吖!

複式洋房

hontari 發表於 16-11-11 13:33
ftm五個月
好好彩,身邊人都支持我做ftm,無咩聽過冷言冷語,惟一唔好係bb問責制,bb一有咩唔妥就 ...

我地係頂唔順個工人所以坐完月返左兩星期工就無做... 今日係做ftm既第二日... 已經覺得好悶... 囡囡三個月大... 唔係食就訓... 玩得一陣間... 而且埋身食奶... 兩個至三個鐘就要食奶... 出街都要預返時間...
其實真係要識自娛同埋唔怕每日不斷重複做同一樣既野... 我其實都好怕... 但更怕工人寵到我囡變港童... 所以決心做ftm...

大宅

今日last day, 明天起ftm,
但bb 2月先出世...
都好緊張

琥珀宮

coffeefamily 發表於 16-12-30 13:16
今日last day, 明天起ftm,
但bb 2月先出世...
都好緊張

努力啊

複式洋房

我有兩個女,已經搵定兼職鋪緊路,第時靠晒份兼職架啦!
做女人唔易做人媽咪更難呀!

大宅

Joycefa 發表於 17-1-17 21:00
我有兩個女,已經搵定兼職鋪緊路,第時靠晒份兼職架啦!
做女人唔易做人媽咪更難呀! ...

什麼類型的兼職,

大宅

junelai0119 發表於 16-12-29 13:12
我地係頂唔順個工人所以坐完月返左兩星期工就無做... 今日係做ftm既第二日... 已經覺得好悶... 囡囡三個月 ...

妳的心情同我一樣,我一月開始做全职媽咪。

大宅

eightnine89 發表於 16-11-10 17:32
因為唔鍾意個工人,同埋試過覺得都係習慣唔到個外人,同老公商討左之後決定做FTM。
我同老公都好期待我唔洗 ...
我應該會5月轉做FTM。我自己好期待,同你一樣聽到好多反對聲音。
我希望自己可以搞得惦。

男爵府

回覆樓主:

最大掙扎係要放棄一份收入(預左過幾年好難搵得返)同埋會唔慣一個人仲要下下慳住洗,煮飯做家務無休息。唔知會唔會顛左。
又冇得試下先因為辭左就好難搵得返。

複式洋房

我做ftm媽由我仔出細到依加已經有年半,黎緊可能要揾工(都係因為錢😪,不過我最吾放心係我仔飲食起居,因為我每次都會因應吾同時候準備佢需要營養,到目前為止都算好好湊,健康院姑娘都讚仔仔係超班bb,不過我真吾舍得同bb分開,如果俾我99湊,仔仔就跟我99住,所以好煩吾知點算,唉

子爵府

我也是剛做ftm, d同事又係話我㑹後悔,話仲辛苦之類!我覺得生活節奏慢左好吾慣,而家努力適應中

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wingyan008 發表於 17-2-3 00:54
我也是剛做ftm, d同事又係話我㑹後悔,話仲辛苦之類!我覺得生活節奏慢左好吾慣,而家努力適應中
...

我ftm左2個月,暫時都幾好,雖然有啲辛苦但值得,有覺得好似重新生活咁,加油

首頁

尾頁

跳至