懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

7/11剛順產,BB是用吸盤吸出來的,所以傷口剪得比較大,至今傷口依然超痛,坐唔到 企又累,坐唔到 導致抱唔到BB,好無助。想知道有無其他媽咪同我一樣,都係吸出黎,產後感覺是如何?
還有,惡露依然鮮紅色,不知是否正常。成件事,如果唔係傷口痛,做起事來都方便好多,依家訓係度先舒服D,湊唔到B覺得自己好無用。成日責怪自己搞到成日都喊

大宅

baby_ayt 發表於 16-11-13 00:48
7/11剛順產,BB是用吸盤吸出來的,所以傷口剪得比較大,至今傷口依然超痛,坐唔到 企又累,坐唔到 導致抱唔 ...

我果時都痛左好耐,但無你甘誇張,起碼可以湊到呀囡同做家務。試下如果傷口在左邊,坐果陣就將重心放在右邊pat pat。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能你咁樣真係會比較痛,等唔痛既時候再做就Ok喇

民房

baby_ayt 發表於 16-11-13 00:48
7/11剛順產,BB是用吸盤吸出來的,所以傷口剪得比較大,至今傷口依然超痛,坐唔到 企又累,坐唔到 導致抱唔 ...

完全明白你嘅情况,我同你一樣bb都係吸出嚟,返到屋企傷口一日比一日痛,最後發現原來係爆咗線,要返醫院拆完再縫返,搞到訓咗半個月床,啱啱生完加埋傷口心情係會低落啲架,過幾日好返就冇事啦,最緊要有人幫手湊b,建議你快啲去睇醫生,加油,好快冇事架(emoji)(emoji)

回覆 baby_ayt 的帖子

您好 baby_ayt,係坐月期間媽媽要面對心理/生理上轉變,加上荷爾蒙影響,傷口痛楚,情緒起伏較大都好正常,媽媽唔好將湊BB責任放晒係自己身上,屋企有人幫手就可以專心休息等身體復原,上黎搵JM幫手減壓好好呀! 惡露顏色會由初時深紅/暗紅 慢慢變到鮮紅、淡紅,如果量冇增加/唔多、無大血塊都唔駛擔心,媽媽今日會陰傷口有無好D? 一般會陰傷口大概需要D時間先徹底溶線,現階段媽媽要繼續保持敏感部位清潔乾爽,如果傷口持續有紅、腫、脹、痛或者有懷疑都建議睇睇醫生呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-11-18 13:31
回覆 baby_ayt 的帖子

您好 baby_ayt,係坐月期間媽媽要面對心理/生理上轉變,加上荷爾蒙影響,傷口痛楚, ...

多謝你a傷口今日已經好好多 谷奶亦都好似谷完啦。係企得耐時會陰旁邊肌肉有d怨痛..希望過多一兩個禮拜就好返啦
baby_ayt 發表於 16-11-18 13:56
多謝你a傷口今日已經好好多 谷奶亦都好似谷完啦。係企得耐時會陰旁邊肌肉有d怨痛..希望過多一兩個 ...
傷口好返就可以放心啦,產後身體機能未完全恢復,飲食可以以清淡/易消化和高營養既湯水為主,魚湯、雞湯、牛奶都係好好既選擇。支持您呀
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

baby_top 發表於 16-11-14 00:25
完全明白你嘅情况,我同你一樣bb都係吸出嚟,返到屋企傷口一日比一日痛,最後發現原來係爆咗線,要返醫院 ...

我同你一樣, b 吸出來,13日坐仲痛

大宅

有無睇醫生丫?最好睇下醫生,我上月尾生,而家傷口都爆左,都無話湊唔到bb喔,你睇下醫生好啦

男爵府

我3號生,都系吸,仲要剪左唔知2定3下,缝左(emoji)分鐘有多昨日摸到傷口好腫,坐低要就住,行動更不便!仲要成日感覺有大便谷住咁,但一去厠所坐低又唔舒服,好辛苦先隔日去一次大。小便要坐無影櫈彎腰先順畅.....(健康院姑娘話正常喎,叫我坐水泡)
今日去完健康院仲截唔到的士要行返屋企
唔知幾時先行動自如……

大宅

我上星期傷口都超痛!去左睇急症
我以為爆線!好彩冇事
醫生幫我洗傷口,痛到叫!
但洗完好似舒服d!
而家都係訓仲床先最舒服!

別墅

我係9號個日都係吸出來同埋要做手術連反傷口食要食止痛藥物先得好同同埋六惡露好似有塊廿係咪正常

首頁

尾頁

跳至