婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

123BBQ 發表於 16-11-21 17:08
月中發現第2期尾的乳癌,佢去了仁安做手術13萬幾,可保留乳房,但要化療轉返去威記排了8個星期打化療針.下星期 ...

What is the stage when breast cancer includes bleeding? My mom may have breast cancer. Waiting for report.

男爵府

回覆 meex2 的帖子

我不清楚呀!只知道朋友是自己摸到胸部有硬塊.

子爵府

回覆 天娜 的帖子

你指「平甩功」?

男爵府

Miranda_Ho 發表於 17-5-4 19:40
回覆 天娜 的帖子

你指「平甩功」?

Miranda_Ho    發表於 17-5-4 19:50

子爵府

平甩功標準示範

https://www.youtube.com/watch?v=_iQj_P896t8

大宅

雪兒coco 發表於 16-12-4 07:20
多謝甘多位的鼓勵!我心情已平伏好多
我上星期已找周醫生做手術!感恩一切順利~手術不會太傷,我恢復幾快 ...

不好意思、我已確診乳癌、想問手術費大約多少、我想有個參考、可以pm我嗎?我本身是屋企經濟支柱、現在已冇上班。

男爵府

miu1998 發表於 17-5-31 21:03
不好意思、我已確診乳癌、想問手術費大約多少、我想有個參考、可以pm我嗎?我本身是屋企經濟支柱、現在已 ...

你排左政府医院未?若經濟有問題可在政府医院做!

男爵府

回覆樓主:

我一月在浸會医院做手術,約十三萬埋單

大宅

天娜 發表於 17-5-31 21:24
你排左政府医院未?若經濟有問題可在政府医院做!

我因為size問題⋯⋯要先化療、標靶先、已經化療左三次在政府醫院、但完成化療後要做手術、所以考慮緊、

男爵府

miu1998 發表於 17-5-31 22:21
我因為size問題⋯⋯要先化療、標靶先、已經化療左三次在政府醫院、但完成化療後要做手術、所以考慮緊、
...
我星期日確診乳癌,價錢給你參考,荃灣港安,全切9萬,冇保險可住低收費病房,平1萬。另再做重建手術預double埋單。我星期一帶埋report去廣華,即曰見醫生,尋曰見埋整形科醫生,下星期照MRI,開始排期做手術。

大宅

bvbb 發表於 17-6-1 10:24
我星期日確診乳癌,價錢給你參考,荃灣港安,全切9萬,冇保險可住低收費病房,平1萬。另再做重建手術預doub ...

你會在廣華做嗎?打算全切/部分?(我就是要考慮)

男爵府

miu1998 發表於 17-6-1 12:21

全切或部分不是由医生决定?有得揀就一定係部份啦!

大宅

天娜 發表於 17-6-1 13:29
全切或部分不是由医生决定?有得揀就一定係部份啦!

係政府醫生叫我考慮全切/部分、但又怕部分在政府做手術、有d人話部分在政府做、係做唔清、所以現在周邊找資料。

男爵府

miu1998 發表於 17-6-1 14:44
係政府醫生叫我考慮全切/部分、但又怕部分在政府做手術、有d人話部分在政府做、係做唔清、所以現在周邊找 ...

聽過,之後做多次手術全割

男爵府

miu1998 發表於 17-6-1 12:21
在廣華做,留番d錢做治療和調理身體算。私家和廣華話全切,因為個瘤size 大同接近乳頭.
雖然現在排全切和即時重建,但同時等腫瘤科報告,睇吓是否適合先化療縮小個瘤,如成功則可部份切,失敗最後也是全切。這是博一博方案。
如廣華不能幫我同步重建,咁我會去私家做。我第一次見廣華就清晰地告訴佢地我的意願。最緊要搵到個方案是接受而又過到心理關口。

男爵府

miu1998 發表於 17-5-31 22:21
...
咁妳睇緊邊間醫院?

大宅

bvbb 發表於 17-6-2 00:46
咁妳睇緊邊間醫院?

將軍澳

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

濛查查 發表於 16-11-20 14:52
唔係,佢係外科專科醫生

请問乳房X光造影有影仔会不会有咩事?
開心過每一天吧!

別墅

BK Milk勳章

bvbb 發表於 17-6-1 10:24
我星期日確診乳癌,價錢給你參考,荃灣港安,全切9萬,冇保險可住低收費病房,平1萬。另再做重建手術預doub ...
你好呀,請問你係一開始就去港安檢驗嗎?我想問可唔可以係懷疑有乳癌就直接去港安睇醫生?還是要先去其他私家睇左先可以再book檢驗呀?我唔知應該點做?

男爵府

redboo 發表於 17-6-3 02:33
你好呀,請問你係一開始就去港安檢驗嗎?我想問可唔可以係懷疑有乳癌就直接去港安睇醫生?還是要先去其他私 ...
Hi, 我摸到有硬塊,去廣華睇急症後醫生寫紙排乳腺科。乳病中心即時俾咗期是一年後,in the mean time, 我book 港安照ultra sound 同X 光(如照咗有事就可以返醫院跟進), 1星期後廣華通知1個月後見醫生。睇報告醫生幫我抽幼針化驗,確診後第二天即刻call廣華,姑娘叫我即時帶報告同x光片俾佢地睇,同日見醫生。有懷疑就要快同時間競賽。

首頁

尾頁

跳至