婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

Laiting_520 發表於 16-11-23 17:37
有頭髮都唔想做癩喱。有人好狗,氹掂奶奶之後係附近買左層樓,講明佢自己要供樓比唔到家用,叫我老公留係 ...

此情況有些難攪,將來是否仍要包佢哋一家三口的飯錢

大宅

Laiting_520 發表於 16-11-23 17:37
有頭髮都唔想做癩喱。有人好狗,氹掂奶奶之後係附近買左層樓,講明佢自己要供樓比唔到家用,叫我老公留係 ...

嗱,呢D咪正宗不孝囉,原來係為咗自己嘅利益,連啊娘都唔養之餘,仲要拎返轉頭,着數R盡,人渣都不如!!

大宅

siamsiam 發表於 16-11-23 12:56
可能大新抱心諗: 弟婦一家沒有最無恥只有更無恥
貪得無厭, 用盡 99
...

如果大新抱覺得細新抱無恥。。。咁大伯呢2公婆,用人渣去形容,真係貼切不過!!

美菲絲    發表於 16-11-24 01:34

大宅

回覆:siamsiam 的帖子

睇唔出佢有幾鍚樓主一家,你睇無左嗰七千蚊?咁佢仲幫樓主既話,我就信佢真鍚啦。

老人家都好醒既,知道边d會主動俾錢自己?边d要自己付出。

大宅

回覆:Laiting_520 的帖子

唔做野,返屋企等佢個仔養,然後服待佢老人家。

大宅

回覆:winifredwin 的帖子

所以最唔應該生仔既其實係佢奶奶。

美菲絲    發表於 16-11-24 01:35

禁止訪問

複式洋房

ANNAFRIEND 發表於 16-11-23 15:47
我明白樓主想表達甚麼,樓主係不值某d人零付出只收獲。比著我都唔alright。想晚晚o係度食,得,唔該比家用 ...

大伯大嫂餐餐靠痴又唔做野真係好厚面皮,俾大嫂大肚大晒食完唔使做,咁大伯都可以幫手啦,又唔係一餐半餐,俾左家用奶奶話知佢請邊個食飯,但痴完走人真係勁衰格!

大宅

回覆樓主:

既然係你眼中咁唔公平,咁樓主老公呢?點解唔出聲?

梗係叫老公出聲,好過自己出聲

公爵府

Laiting_520 發表於 16-11-23 00:38
Bingo 唔係香港人。嫁左黎香港就以為自己高人一等咩都唔洗做,懶到出汁。
...
b6真係十個有九個都係諗住, 嫁來香港唔使做喎, 我成日見一大堆b6聚埋一齊, 超乞人憎! 不過都係有白痴男人娶佢.

可能大伯和b6覺得你霸住同99住, 佢哋無得住, 又怕你霸咗間屋, 特登咁做迫你搬走. 所以你應該叫埋你c6, 試下同99講, 叫阿哥比飯錢家用, 無理由你哋要負擔佢哋個份. 或者一叫佢哋比飯錢, 佢哋就會縮, 以後唔來呢.

男爵府

sharonazzz03 發表於 16-11-23 17:32
某種人思維同常人唔同架,歪理合法化,依家香港地呢類人多得的是!!!
...

隔離公海掃埋一大咋

珍珠宮

Laiting_520 發表於 16-11-23 14:09
重申:我唔係怨奶奶,我個標題好明確咁指明係不滿大伯同大嫂。
家家有本難念的經。
明既理解既自然明我呻咩 ...

樓主算係咁啦,搵99幫手湊仔,有俾錢,放工又幫手做家務,但大嫂真係黎食餐飯就走,明知99幫手湊緊小朋友就要99幫佢坐月,我覺得自私左喎!

咁請問奶奶果個月真係幫手坐月,你小朋友點算?

珍珠宮

JanTS 發表於 16-11-23 17:28
咩叫男家骨肉啊?
而家人地迫佢大肚嗎?
個b係爸爸,阿媽冇份嗎?

大肚果陣就男家骨肉,生左出黎,一個月都唔知會唔會俾男家見到一次呀~做人均真d好

複式洋房

畀面勳章

Laiting_520 發表於 16-11-23 17:20
你地明白就太好啦,我上黎呻都係想搵啲共鳴。
樓主,我同你個CASE差唔多
呀嫂佢地又係成日上黎痴餐,仲要事前唔出聲,好多時都唔夠餸
食完坐起梳化唔執野,更唔好講洗碗,我大住肚都會幫手執頭執尾,奶奶就叫我唔洗執

係好激氣....但邊個對自己好,邊個有承擔,老人家心入面會有答案,只係佢地想一家人和和氣氣先唔出聲
而我就抱住唔想屋企人咁辛苦既心態去做家務,咁自己會好過D

別墅

回覆 Laiting_520 的帖子

我非常明白你係呻咩,我又係要返工,同6299住,小朋友比99湊,家用湊仔費照比,我係好錫我既6299,但我個極品係姑奶同佢2個女,唔使返工成日都唔湊女,要個99湊住2個細去接佢細女放學,佢就係到訓......晚晚成日來食飯都係拍拍囉油走人,我大肚我都係要幫手開飯買送煮送洗碗..........個姑奶次次返黎都等食,又唔出力又唔出錢,仲要問返99借,但啲錢係一把年紀62辛苦搵既錢(做地盤),但自己一身名牌,買貴嘢就有錢.........次次出街食都係我地出錢,佢就點埋哂啲貴格唔飽既嘢,食完又鬆人,仲有好多嘢都未講.....人地無試過係唔明白有咩問題......所以你唔使介意人地講咩.......

複式洋房

其實我老公每逢見到佢地都話佢地:你地又唔煮飯又上黎食呀?佢地回應係:都唔知煮乜餸好/今日去產檢煮唔切飯/大伯OT/今日買唔切餸⋯⋯一大堆藉口。第二日仍然自己走上黎,好似怨鬼纏身咁趕唔走。
而家已經搵定左一個姨姨係屋企附近幫我湊一個月先,無謂難為99佢啦。

禁止訪問

複式洋房

Nono1127 發表於 16-11-24 12:58
回覆 Laiting_520 的帖子

我非常明白你係呻咩,我又係要返工,同6299住,小朋友比99湊,家用湊仔費照比,我係好 ...

大家感受過就明白真係有幾嬲。佢地兩公婆同你姑奶都係一樣出街唔貴唔食,問奶奶拎完錢去買名牌。

男爵府

完全明白,我同你有類似情況,好激氣,企無辦法,無錢無say唯有當睇唔到死忍

大宅

回覆:純呻:無恥的大伯大嫂

不如講俾大家知妳俾幾錢家用
睇下有冇揾奶奶著數

首頁
23456...7

尾頁

跳至