親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問邊個雪場適合小朋友,多嘢玩,地方大

邊個場的 magic carpet 較好呢?

唔該囇

講下簡報, 行程由名古屋, 靜岡, 蓼科, 白馬, 加賀, 名古屋

年尾好多店鋪都關門, 呢次 31/12, 1/1 係栄搵食都有難度, 差D要食 7-11

好多館都在聖誕節後開始休息, 多加留意

白馬雪場, 我搵到間平租用具, 在白馬五龍, http://www.e-rental.info/gelande-hakuba/hakuba_happo/

只係白馬一小區地下有些雪, 其他地方都冇乜雪.

Nissan 名古屋, 加雪O太算抵, 大約1000YEN 一天.

1/1 去長島掃福袋, 比2年前多了一倍人. 由栄搭巴士去, 1900YEN 來回票, 落車先俾錢, 個賣飛 counter 新年關門.

珍珠宮

聖誕去了白馬, 感覺一般, 人就多啦, 但唔多夠雪, 白馬五龍好旺, 好多旅遊車, 好多外國人, 但只係開放部份雪道. 個 ski area, 冇 LIFT, 兒童區尚算不錯, 細細地, 免費滑雪兜等.

我見佢山上開始噴緊雪.

第2天, 去了比較大的栂池高原, 這裡比較大, 但居然冇雪到地下見到草, 真係第一次見. 我冇上山頂, 可能比較好.

佢的衫學者 AREA 幾大下, 又闊, 唔會突然好斜, 幾好. 初學者 AREA 只係3100 PASS, 小學以下仲免費添.

佢有 LIFT , 可惜唔夠雪, 又係冇開.

深山燒肉勁出名, 冇BOOK 到, 食白果.

可能佢近東京掛, 咁多人.

男爵府

你12月尾去係唔夠雪的,我上年等一次去12月27日去到6号都淨係得hakuba47開栂池高原開其他都冇開呀!所以今年我book左2月再去試下!希望夠雪啦!

珍珠宮

但人山人海, 有咩吸引?

男爵府

都係試下過場地先話到比你知!

公爵府

youhello507 發表於 17-1-2 21:41
聖誕去了白馬, 感覺一般, 人就多啦, 但唔多夠雪, 白馬五龍好旺, 好多旅遊車, 好多外國人, 但只係開放部份雪 ...
我聖誕期間喺二世古,雖然已經落左場五十年一遇嘅暴風雪,連機場航班都大混亂,依然感覺唔夠雪(對比往年),而且雪質令人失望,一樣人山人海,逼完滑雪場逼機場,去左 10 年二世古,今年最掃興,大家都有 d 意興闌珊,話明年不如試下歐洲,但聽講歐洲一樣冇乜雪

珍珠宮

回覆樓主:

歐洲我去過 chamonix ,雪道比日本窄,配套又麻麻地,又遠

我還是覺得日本較好,野食多樣化,又平

2年前去高山,雪都好好

公爵府

youhello507 發表於 17-1-3 14:49
歐洲我去過 chamonix ,雪道比日本窄,配套又麻麻地,又遠

幾年前去過義大利 Val Gardena,terrain 唔錯,地方好大,配套當然唔及日本,食得算好,不過雪質好難同日本比,滑雪朋友提議試下奧地利,不過仲未開始做功課,唔知情況點樣,但我思疑嘢食唔會太好

本來一路都去開北海道,配套一向滿意,但近年越來越逼,機票越來越貴,住屋越來越難訂,一年前就要開始搶機票搶住宿,滑雪場又越來越多打橫行的某國人,真係玩得越來越冇癮,所以想發掘一下其他可能性

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

聖誕去了白馬, 感覺一般, 人就多啦, 但唔多夠雪, 白馬五龍好旺, 好多旅遊車, 好多外國人, 但只係開放部份雪 ...

等我又分享下!12月29及30在野沢。出發前一直留意雪況,長野幾個場中,野沢雪量較多,所以最終決定野沢。29號陽光普照,滑到3點左右雪場開始見冰, 5點左右開始落雪,落足24小時無停過,積雪多75cm至155cm, 所以30號雪量還可!野沢雪道長而闊,但滑完再上吊椅要行一小段路甚至爬坡,很花氣力,應該唔會再去。

男爵府

mugtaitai 發表於 17-1-3 15:50
幾年前去過義大利 Val Gardena,terrain 唔錯,地方好大,配套當然唔及日本,食得算好,不過雪質好難同日本 ...

去過奧地利,我去嗰年吾夠雪,似滑冰。瑞士去過Davos ,成個鎮都可以滑,夠雪,雪道夠闊,我覺得同二世古差不多。

公爵府

bbeasy25 發表於 17-1-3 18:46
去過奧地利,我去嗰年吾夠雪,似滑冰。瑞士去過Davos ,成個鎮都可以滑,夠雪,雪道夠闊,我覺得同二世古 ...
謝謝資料。我去睇下

子爵府

你點去白馬?
大阪入?
之後點坐車?

子爵府

youhello507 發表於 17-1-3 14:49

今年 CNY 都會去白馬滑雪,請問有冇餐廳介紹? 雪埸有咩食? 多吾多強國人?
深山燒肉係邊?thx

珍珠宮

232 發表於 17-1-3 21:45
你點去白馬?
大阪入?
之後點坐車?

名古屋揸車上,地下冇乜雪,好多旅遊車,應該東京來的

珍珠宮

bbqueen 發表於 17-1-3 23:14
今年 CNY 都會去白馬滑雪,請問有冇餐廳介紹? 雪埸有咩食? 多吾多強國人?
深山燒肉係邊?thx
...

雪場食飽肚嘢囉,tabelog 好多介紹

左上角

唔多覺強國人

珍珠宮

mugtaitai 發表於 17-1-3 15:50
幾年前去過義大利 Val Gardena,terrain 唔錯,地方好大,配套當然唔及日本,食得算好,不過雪質好難同日本 ...

2世古太出名啦,年尾咁旺一定多人到爆

富良野我都幾 like 的

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾年前去過白馬, 東京坐長野新幹線到長野總站, 之後坐巴士入

子爵府

kitbebe 發表於 17-1-4 13:23
幾年前去過白馬, 東京坐長野新幹線到長野總站, 之後坐巴士入

坐幾耐?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

232 發表於 17-1-4 15:41
坐幾耐?

新幹缐兩小時,我去八方,巴士好似要四十分鐘咁上下。

公爵府

youhello507 發表於 17-1-4 13:13
2世古太出名啦,年尾咁旺一定多人到爆

富良野我都幾 like 的
富良野我都去過一次,相比二世古,配套差左少少,雪道亦冇咁多咁長,滑一兩日 ok,但如果留一個禮拜就有 d 為難了

首頁

尾頁

跳至