親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

youhello507 發表於 17-1-4 13:13
2世古太出名啦,年尾咁旺一定多人到爆

富良野我都幾 like 的

岩岩聖誕去左富良野,幾好。今年應該唔會再去北海道,點同點之間太遠,想試苖場有人去過嗎?聖誕果期會唔會唔夠雪?

大宅

BEBIBE 發表於 17-1-4 21:44
岩岩聖誕去左富良野,幾好。今年應該唔會再去北海道,點同點之間太遠,想試苖場有人去過嗎?聖誕果期會唔會 ...

我上年都去左富良野,ski in ski out都吾錯!而家諗緊黎緊二月去苗場定又北海道~

珍珠宮

岩岩聖誕去左富良野,幾好。今年應該唔會再去北海道,點同點之間太遠,想試苖場有人去過嗎?聖誕果期會唔會 ...

聖誕是否多人?夠雪?

果年我四月去,有時成個山都冇人,幾驚嚇下

珍珠宮

mugtaitai 發表於 17-1-4 16:29
富良野我都去過一次,相比二世古,配套差左少少,雪道亦冇咁多咁長,滑一兩日 ok,但如果留一個禮拜就有 d ...

ic, 通常我只滑 2~3天

珍珠宮

ahmama 發表於 17-1-3 17:16
等我又分享下!12月29及30在野沢。出發前一直留意雪況,長野幾個場中,野沢雪量較多,所以最終決定野沢。2 ...

之前都有睇過野沢,因我名古屋上,太遠,同埋住宿一早預約好,都冇得博轉

男爵府

mugtaitai 發表於 17-1-3 12:41
我聖誕期間喺二世古,雖然已經落左場五十年一遇嘅暴風雪,連機場航班都大混亂,依然感覺唔夠雪(對比往年) ...
We went to Kiroro for skiing during Christmas. There was enough snow and it's very powder, really nice!

男爵府

youhello507 發表於 17-1-5 09:49
聖誕是否多人?夠雪?

果年我四月去,有時成個山都冇人,幾驚嚇下
唔算多人, 不過WALK IN BOOK 英語教練比小朋友已經話FULL哂, 個RECEPTION仲話5月果時已經FULL BOOKED. 勁誇, 之後我行左去上少少果間LOCAL的就即時有人教到. 仲平好鬼多! 但係JAPANESE SPEAKER ONLY. 無咩所謂都係做動作姐我係北之峰果邊滑, 早上幾大雪下所以幾夠雪, 不過之後一路都無再落雪3-4點果時已經開始變冰.
另外去過KIRORO, 雪質一流! 不過住KIRORO勁貴........

公爵府

siuap 發表於 17-1-5 10:37
We went to Kiroro for skiing during Christmas. There was enough snow and it's very powder, really n ...

Yes we also spent a day in Kiroro during Christmas. Snow was actually better than Niseko. We keep going back to Niseko because we like the terrain and the whole surrounding. There are more varieties in terms of accommodations and entertainment. Kiroro and Rusutsu on the other hand, are more exclusive with one or 2 hotels serving the entire resort.

We might take a break from Niseko after nearly 10 years and go to Europe for skiing next Christmas. Will see how the plan goes

男爵府

youhello507 發表於 17-1-2 21:41
聖誕去了白馬, 感覺一般, 人就多啦, 但唔多夠雪, 白馬五龍好旺, 好多旅遊車, 好多外國人, 但只係開放部份雪 ...

唔夠雪是大圍, 上年聖誕節去栂池情況如你見一樣, 坐gondola 上山就完全不同。

今年聖誕節改去湯澤, 第一日係滑草 第二日差到唔開 Tim . 坐gondola 就靚到不得了

下年唔博, 去北海道

男爵府

windayau 發表於 17-1-2 22:41
你12月尾去係唔夠雪的,我上年等一次去12月27日去到6号都淨係得hakuba47開栂池高原開其他都冇開呀!所以今 ...

二月去一定夠。 上年和今年聖誕節去都唔得, 前年聖誕節去好夠雪

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

--得得B-- 發表於 17-1-5 19:08
唔夠雪是大圍, 上年聖誕節去栂池情況如你見一樣, 坐gondola 上山就完全不同。

今年聖誕節改去湯澤, ...

我起初都打算去湯沢,貪方便jr直到,後期睇睇下轉揸車改長野。

水晶宮

親戚聖誕去苗場,唔夠雪,見草!

男爵府

ahmama 發表於 17-1-5 20:43
我起初都打算去湯沢,貪方便jr直到,後期睇睇下轉揸車改長野。

上年我就係去白馬, 無雪。 今年就試湯澤, 見山腳酒店前有兩條開咁博吓,點知愈滑愈差, 第二日仲落雨, 摺埋

其實聖誕之後凍d,有雪落好好多。新年酒店開咗大部分滑雪道。 你遲過我去所以無咁差。

水晶宮

--得得B-- 發表於 17-1-5 21:23
上年我就係去白馬, 無雪。 今年就試湯澤, 見山腳酒店前有兩條開咁博吓,點知愈滑愈差, 第二日仲落雨, ...

我月中就上snow gnavi 睇各雪場雪量,今年苗場隔離的kagura雪量都厚,長野縣就以野沢較佳。

男爵府

ahmama 發表於 17-1-5 22:06
我月中就上snow gnavi 睇各雪場雪量,今年苗場隔離的kagura雪量都厚,長野縣就以野沢較佳。
...

Kagura 唔係ski in ski out . 我們唔鍾意。

子爵府

--得得B-- 發表於 17-1-5 22:20
Kagura 唔係ski in ski out . 我們唔鍾意。

請問你地係白馬滑雪,住邊間酒店?

今年 Xmas , 我有 friend 係湯澤,苗埸滑,facebook 見佢地D 相都見到草!另有 friend去琵琶湖,直情開吾到!又係落雨!

水晶宮

--得得B-- 發表於 17-1-5 22:20

咁我地就唔太堅持,最緊要雪量, 俾2張野沢你66

男爵府

bbqueen 發表於 17-1-5 22:35
請問你地係白馬滑雪,住邊間酒店?

今年 Xmas , 我有 friend 係湯澤,苗埸滑,facebook 見佢地D 相都見到 ...

白馬住過green plaza 和栂池高原

男爵府

ahmama 發表於 17-1-5 22:49
咁我地就唔太堅持,最緊要雪量, 俾2張野沢你66

我知呀聖誕後先落雪, ⋯⋯係聖誕前無雪落, 激死

其實坐gondola 上山都好好多

水晶宮

--得得B-- 發表於 17-1-5 23:09
我知呀聖誕後先落雪, ⋯⋯係聖誕前無雪落, 激死

其實坐gondola 上山都好好多

山頂都唔錯喎!可能我地好彩,27號入長野,離開輕井沢就連續幾日都有落雪!

首頁

尾頁

跳至