用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1958|主題: 868832

求救!iPhone

王國長老

國民生產總值:45510

好媽媽勳章 王國長老

各位有事請教!我仔部6plus 叉唔到電,條條線都唔得!但我用又叉到,佢就冇電,點算?
d缐都是跟機的,不是老翻,有冇人試過呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

國民生產總值:10522

麟媽媽 發表於 16-11-24 00:06
各位有事請教!我仔部6plus 叉唔到電,條條線都唔得!但我用又叉到,佢就冇電,點算?
d缐都是跟機的,不是 ...

試過,义極都义唔到電,攞去Apple Store check機,以為部機壞咗,點知原來條電線壞咗,插頭反而冇壞

由於在保養期,換個條俾我,我都冇諗過原來電缐都會壞

你試吓換唔同㮑頭,電線試吓

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Octoberchu 發表於 16-11-24 00:17
試過,义極都义唔到電,攞去Apple Store check機,以為部機壞咗,點知原來條電線壞咗,插頭反而冇壞

由於 ...

我已經試左3條缐都是原廠,我同老公部機又叉到,唯獨亞仔部機唔得,佢好苦惱話同外界失聯喎。

別墅

國民生產總值:931

你睇下個叉電位會唔會有啲塵之類既野,我c6之前都試過咁,拎去檢查完就話果個位有類似塵既野(c6電話成日放褲袋)

子爵府

國民生產總值:14444

係咪舊電問題,尋日好似有新聞講i6電池有問題可以拎去換

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

oioioioi 發表於 16-11-24 00:28

係咩?冇留意啊

伯爵府

國民生產總值:15852

麟媽媽 發表於 16-11-24 00:29
係咩?冇留意啊

試試接連電腦的USB插口會否可以充到電。

珍珠宮

國民生產總值:40497

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我試過,熄機再開就冇事,可一試

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

moonychan 發表於 16-11-24 00:54
我試過,熄機再開就冇事,可一試

試左,都係唔得

珍珠宮

國民生產總值:41215

引用:Quote:oioioioi+發表於+16-11-24+00:28+係

原帖由 麟媽媽 於 16-11-24 發表
係咩?冇留意啊
呢單

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

wcpcelia    發表於 16-11-24 09:24

男爵府

國民生產總值:6049

oioioioi 發表於 16-11-24 00:28

我都有睇新聞話ip6舊電有問題叉唔到電,可以拎返去換電!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

zoekayan 發表於 16-11-24 01:05
呢單

Thank you! 不過我仔部不是6S係6plus,應該唔係呢批

子爵府

國民生產總值:10928

可能係電話入面個差電接觸位出問題,我試過。最尾放低一星期整

別墅

國民生產總值:637

最好拎去APPLE到CHECK下~如果充電位氧化..你部手機塊版就玩完..

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

FREESKY 發表於 16-11-24 11:32
最好拎去APPLE到CHECK下~如果充電位氧化..你部手機塊版就玩完..

點解會氧化?我仔部電話用左幾個月咋

大宅

國民生產總值:4377

好媽媽勳章

可能多塵, 我老公之前部機又係咁, 拎去 Apple check 話入面好多塵, 之後清理左 而家無事了

翡翠宮

國民生產總值:87285

引用:Quote:FREESKY+發表於+16-11-24+11:32+最好

原帖由 麟媽媽 於 16-11-24 發表
快d用餘下既電在iCloud 做咗backup先,再上網預約genius bar維修,好少位book咋。

別墅

國民生產總值:523

拎番佢去蘋果專門台, 佢地既CS 會幫你(記得要預約), 我部6S買左無幾耐又係原裝線叉唔到電, 佢試過好多充電線都唔得,就換過部新機俾我, 依家咩事都無

別墅

國民生產總值:637

麟媽媽 發表於 16-11-24 11:35

空氣中存在有水份/係房間開冷氣都會影響..

或者之前濕過水落充電位置..盡快拎去APPLE到CHECK下吧~即場檢查..

舊機+3千幾換翻新機..

之前我仔整濕過部IPHONE..充電位置都有影響..但我最後無換新機..拎返屋企幾個鐘後又正常返..

或者你將手機放入米江內...吸濕先

水晶宮

國民生產總值:52661

2016夢想成真 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 2015xmas

可能個差電位有問題,試下熄機再開黎差得唔得
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎