用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美容扮靚 今日: 16|主題: 118536

塊面濕疹點算?

複式洋房

國民生產總值:262

BKXmas勳章

我塊面成日有濕疹,時紅時唔紅,有冇tips ? 邊隻精華、眼、面霜比較好!

王國熱話
我人生的遺憾
奉子成婚有乜問題?
子宮內膜息肉,好擔心
一人一個忘記前度既方法!

複式洋房

國民生產總值:202

BKXmas勳章

靓媽8號 發表於 16-11-24 00:51
我塊面成日有濕疹,時紅時唔紅,有冇tips ? 邊隻精華、眼、面霜比較好!

可以用下手工皂,紫草皂對舒緩濕疹幾好,我細佬有嚴重濕疹,痕到訓都訓唔到,聽佢講原來轉左用一間小鋪手造紫草皂,皮膚好左好多,我都有d濕疹,諗住試下

大宅

國民生產總值:3002

BKXmas勳章

我7月尾開始有濕疹,用physiogel + D Lab 隻serum ,皮膚穏定咗好多,水貨店介紹咗隻i-firm 嘅cream 俾我,話養份直達皮膚底層保水,對濕疹皮膚好好,不過我未開始用。以上全部都可以搽埋眼。

複式洋房

BKXmas勳章

myki 發表於 16-11-24 11:19
我7月尾開始有濕疹,用physiogel + D Lab 隻serum ,皮膚穏定咗好多,水貨店介紹咗隻i-firm 嘅cream 俾我, ...

我試過,幾天後又繼續番!希望你得

大宅

國民生產總值:3002

BKXmas勳章

靓媽8號 發表於 16-11-24 11:27
我試過,幾天後又繼續番!希望你得

你指用過I-firm 隻cream?

複式洋房

BKXmas勳章

myki 發表於 16-11-24 11:54
你指用過I-firm 隻cream?

係呀個質地都唔錯,不過濕疹就冇醫好

公爵府

國民生產總值:26333

BKXmas勳章

emmadexterchiu 發表於 16-11-24 10:14
可以用下手工皂,紫草皂對舒緩濕疹幾好,我細佬有嚴重濕疹,痕到訓都訓唔到,聽佢講原來轉左用一間小鋪手 ...

紫草根本唔係for濕疹用, 中醫有講叫慎用, 副作用可以好大, 自己上網search吓就知。

複式洋房

BKXmas勳章

朋友俾咗一支噴霧我用,因為有金銀菊,用咗兩星期塊面真係冇咁紅,又唔痕癢覺得幾好

伯爵府

國民生產總值:16659

雞年勳章 BKXmas勳章

我濕疹個陣 停晒所有用開既SKIN CARE
只用QV洗面,QV CREAM
係濕疹既位 會搽多D木瓜霜

濕疹位置 真係要多多多多多保濕呀!!!

複式洋房

BKXmas勳章

那支M噴霧用到現正,塊面冇紅冇痕,又firm 咗,同friend 一齊分享,好開心呀!

大宅

國民生產總值:1046

BKXmas勳章

靓媽8號 發表於 16-11-24 00:51

我用aqueous cream 洗面 ,如果一痕,就用aqueous cream 搽加按摩,按到唔痕唯止

子爵府

國民生產總值:13986

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實應該睇醫生攪掂番佢先,唔好胡亂用嘢住。

別墅

國民生產總值:671

BKXmas勳章

我面都有濕疹,前幾年工作壓力大唔開心,每個月都發,搽類固醇同食敏藥係最有效,但治標唔治本,而且皮膚色素深左,膚質粗糙唒,好傷心~
發緊時我一定用avene moisture cream mask/skin recovery cream/cicalfate cream,好溫和同止痕,但過一日就無唒,所以要日日搽/fu~
我試過中藥(無效),omega3+B雜(少少效),physiogel(初時有效),almond face oil/coconut oil(初時有效),curel (有敏感),仲有好多聲稱話比敏感skin但用完仲敏感左既brand....
然後我轉工了,跟住濕疹好左勁多!宜家過左一年,發左1-2次only~
所有我想話保持輕鬆愉快係最好嘅方法,加油!

大宅

國民生產總值:1046

BKXmas勳章

kyunghee 發表於 17-1-7 22:00
我面都有濕疹,前幾年工作壓力大唔開心,每個月都發,搽類固醇同食敏藥係最有效,但治標唔治本,而且皮膚色 ...

我之前跟你情況一樣,個面爛得好嚴重,保持脱皮情況。用什麼牌子也一樣唔掂。最終去睇皮膚科,医生比類固醇我搽止到痕,搽左皮膚深色,於是唔敢搽。每次痕轉用aqueous cream搽加按摩,如果太乾燥搽完加埋凡士林,個身長期袋住支cream,搽左3 個月,依家連深色左的皮膚也開始脱皮,回復原色的皮膚,而敏感的皮膚都改善左。

禁止訪問

國民生產總值:1049

BKXmas勳章

複式洋房

BKXmas勳章

waivyan123 發表於 17-1-8 11:15
你好,我用緊maione ,我只係早晚噴一噴,濕疹,水腫,敏感,暗瘡,黑眼圈!!肚紋大肚媽咪都可用,我在此分 ...

我也是用Maione 噴霧, 好番好多,但濕疹用法要小心。費事幫人買廣告,如果想知也可以Pm 我!

複式洋房

BKXmas勳章

大姑娘 發表於 17-1-7 21:30
其實應該睇醫生攪掂番佢先,唔好胡亂用嘢住。

我試過,用了很久類固醇都唔得,所以要找其他方法!

別墅

國民生產總值:671

BKXmas勳章

kwan_kwan3 發表於 17-1-8 09:29
我之前跟你情況一樣,個面爛得好嚴重,保持脱皮情況。用什麼牌子也一樣唔掂。最終去睇皮膚科,医生比類固 ...

謝謝分享!我用過aqueous cream,搽完舒服D,每次搽幾層先夠

我都用過vaseline同俄羅納英,但如果日頭用好似會痴塵……

不過啦,搽左之後敏感無變差已經好好,但我嗰case皮膚色素無點改善…

我用緊C10,好似有even tone左,希望可以再好D!

複式洋房

BKXmas勳章

kyunghee 發表於 17-1-8 12:32
謝謝分享!我用過aqueous cream,搽完舒服D,每次搽幾層先夠

我都用過vaseline同俄羅納英,但 ...

努力呀!真的很難才試得啱!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎