用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1056|主題: 870147

【寒流襲日】東京料明降11月雪 54年來首次!

水晶宮

國民生產總值:68172

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

日本受寒冷天氣影響,關東地區周四凌晨開始可能會下雪。東京都市中心若下雪,將會是54年首次在11月落雪;一旦出現積雪,則會是有紀錄以來第一次。

日本氣象廳指,周三晚起氣溫驟降,預料東京都市中心周四最高氣溫較往年這段期間的平均氣溫低11.7°C,跌至只有3°C;橫濱市、埼玉市及千葉市分別2°C、3°C及4°C,較往年平均氣溫低約10°C。氣象廳預料到周四早上,東京都市中心有可能出現3厘米左右積雪,呼籲民眾小心交通混亂及路面結冰。

北海道及青森縣已下雪,截止周三早上9時,北海道旭川市已有20厘米積雪,青森市則積雪達5厘米。

日本《朝日新聞》/日視新聞網

大宅

國民生產總值:2693

今早起身睇電視見到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:4780

都幾大雪,不過是雨雪!落到地就溶曬!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

Umelee 發表於 16-11-24 09:39
都幾大雪,不過是雨雪!落到地就溶曬!

嘩......都好大雪吓, 你第一手資料

大宅

國民生產總值:3837

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

公爵府

國民生產總值:27421

2015xmas

回覆樓主:

唔知點解,一講日本,就諗起花c9

大宅

國民生產總值:4780

mickeyeva 發表於 16-11-24 09:42
嘩......都好大雪吓, 你第一手資料

呢個trip非常難忘、先有七點三級地震,然後買到個黑金kelly, 再來十一月初雪

funfun759    發表於 16-11-24 15:24
joewalker    發表於 16-11-24 10:54

翡翠宮

國民生產總值:86881

動物勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 夏天玩到顛 育兒性格勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

彩鑽殿

國民生產總值:802846

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

國民生產總值:8142

2015xmas 畀面勳章

回覆樓主:

唔知大板會唔會有影響呢

珍珠宮

國民生產總值:32461

我女今朝飛廣島..早已知急凍得好快.

珍珠宮

國民生產總值:32461

維尼仔 發表於 16-11-24 10:28
唔知大板會唔會有影響呢

前年除夕在大阪京都, 在元旦日落大雪, 根據當地朋友FB所言..係幾罕見的.關西地區落雪機率話係低D喎.. 不過都要睇溫度的.

伯爵府

國民生產總值:17926

水晶宮

國民生產總值:73659

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

侯爵府

國民生產總值:23460

子爵府

國民生產總值:11506

回覆樓主:

上年東京冬天都有暴雪,上年北極寒風走咗出北極範圍,所以非常凍,希望今年唔會啦。

侯爵府

國民生產總值:24572

choc_choc 發表於 16-11-24 10:55
上年東京冬天都有暴雪,上年北極寒風走咗出北極範圍,所以非常凍,希望今年唔會啦。
...
今年1月中東京落雪 (只落一晚), 我就係果時身在東京了. 真係好少有.....

水晶宮

國民生產總值:55821

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

水晶宮

Umelee 發表於 16-11-24 10:04
呢個trip非常難忘、先有七點三級地震,然後買到個黑金kelly, 再來十一月初雪
...

剛剛過去暑假尾去北海道經歷3個颱風,好咗自由行可即改行程,都好難忘
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎