網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

christong7984 發表於 16-12-5 14:47
回覆 diablo3 的帖子

我剩係退一間嘅貨(禁退款每件貨都要禁)

唔該哂。。我有好多間好多件貨一定有排搞。。另外請問打電話去淘寶點搵到真人對話呀。。㩒極都冇呢個option

大宅

我上次係禁集運,之後禁1再禁0

複式洋房

回覆 tabbytabby 的帖子

用旺旺搵順豐客服傾,俾個期限佢,期限到都無法解決就直接申請退款和賠償。要用旺旺有咩事起上黎有哂紀錄,最後都唔得就搵國家郵政局介入(佢地負責管所有速遞公司)
至於買左既淘寶件你搵淘寶客服叫佢幫你再extend個收貨期。

大宅

mag_sl 發表於 16-12-8 13:36

用旺旺搵順豐客服傾,俾個期限佢,期限到都無法解決就直接申請退款和賠償。要用旺 ...

我打左去淘寶唔肯退貨款俾我。。只叫我等。。。仲話如果要退款即要退貨。要我俾番運費。。。我話係順豐keep住我啲貨唔俾我,仲要我退貨收我運費?佢地搵唔到我啲貨一世唔退我咪一世唔使退款?我勞氣呀我。。。

等我再試下你個辦法

複式洋房

你同順豐個客服係旺旺傾,你同佢講如果24小時後仲未搵得番D貨就去國家郵政局到投訴佢,傾完後係淘寶個網頁/APP直頭按定申請退款先,記得申報埋你全部既貨款要順豐賠,所有順豐集郵倉既簽收紀錄screenshot留底。

幾時邊日打過俾順豐,順豐客服既工號全部要mark 低。

複式洋房

申請左退款,佢有幾日時間覆的,如果佢拒絕你就襟要求淘寶客服介入個製。
如果都係唔掂就真係要填form 叫國家郵政局幫你 (但你要有大陸電話留俾郵政局同普通話OK)

大宅

好神地. 上星期收齊晒所有貨. 我有旺旺順豐. 客服話如果唔見左會賠返錢比我.
希望大家早日收齊貨

複式洋房

通常真係集運唔見件,有簽收紀錄既佢地都會賠,但唔知要拖你幾耐,所以過左一定期限就最好用左淘寶個保障消費者既機制先。如果唔係自動確收左你集運D貨,到時D貨黎到有問題又有排攪。如果係無簽收紀錄既,就要叫賣家退款,賣家會自動搵家快遞公司claim。

大宅

回覆 mag_sl 的帖子

可能雙11太多件, 順豐先咁亂. 不過相比起. 用開私集就好好多.

大宅

mag_sl 發表於 16-12-8 14:35

你同順豐個客服係旺旺傾,你同佢講如果24小時後仲未搵得番D貨就去國家郵政局到投訴佢 ...

唔該哂呀。。我冇打過俾順豐。。只有旺旺
但有打俾淘寶,佢就一味叫我等。。叫兩邊答我限期,順豐直情唔覆我旺旺,淘寶就話過兩日覆我

如果順豐怕國家郵政局,咁淘寶又怕邊個呀?

我佢唔俾貨我咪退款賠番貨錢我囉。。。一係俾貨我。。。但兩樣都做唔到

複式洋房

淘寶維權程序其實係OK的,其實你D貨唔見左幾耐?如果係你要投訴淘寶可以搵工商總局,不過你個case似係集運唔係淘寶既問題。你直接按淘寶個退款機制做野,對方唔賠再搵小二介入。
淘寶答你個個同處理維權case個d客服唔係同一個部門的。

大宅

mag_sl 發表於 16-12-8 18:02

淘寶維權程序其實係OK的,其實你D貨唔見左幾耐?如果係你要投訴淘寶可以搵工商總局, ...

明白。。我試下
冇錯,係順豐既問題,但順豐一味叫我等,唔再覆我,兩邊都話我啲野向佢地倉。。但一直唔發貨,冇計下就搵淘寶

因為我早兩日合併既貨反而到哂屋企。。上個月既反而仲未發貨

我申請淘寶介入個啲小店都好慘。。。其實我同小店都慘。。我仲可能要賠運費退貨番小店。。淘寶同順豐呢啲大公司呢啲風險都唔使負責,得啲買家同小店要負責。。理哂譜

複式洋房

如果你D貨大陸個程已簽收左其實就係集運既問題,除非話大陸貨運倉話無收過,否則一定係順豐賠的。
你同順豐用旺旺傾,叫佢講實幾時搵唔到就賠俾你,佢唔肯確實答你就國家郵政局見啦。

首頁

尾頁

跳至