用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1936|主題: 868831

想去英國讀書,但經濟、自理  

男爵府

國民生產總值:8787

動物勳章

(多謝各位回覆,讓我有多d料再同佢分析 )

經濟: 可以,但要慳住使(仲有兩個细的
自理:差、不修邊幅,提極唔改
(因囡仔,c6極不放心,怕唔識保護自己)
(背景:英國没有親友,未去過英國,幼稚園屋邨校,小學一般學校)

阿囡前世唔知係咪英國人,小一同學仔開party, 就同同學mama話遲 d返英國,我话佢隨口up啫 ,小學間中提及英國
小六已簽直升中學,
放榜前一晚,突然話要去敲門(此校有IB 课程),
我睇死唔收(佢成績麻麻),我話你自己搞,(佢真係自己打求位信,影印成績表),第一日敲門無派位纸無得in,第二日返原校拿派位纸,in完收左,要攞注册證前,我同班主任分別同佢分析,佢打消轉校

現中二,中學不停刨留英書,網(ek海外升學都有),借ib, GCSE, AL書……(在家亦會同我洗腦,當然我都同佢洗腦---DSE後再打算 )
見家長,老師話佢有曬升學information,仲好清楚,連英改學制都知,成績:英、通識、西史、數ok, 中文、中史 science 普通,
老師話佢想去外國讀書目標好明確,仲有行動,佢大把資料在手,邊間中学開乜科都知,打算修邊科

男爵府

國民生產總值:5605

引用:經濟: 可以,但要慳住使(仲有兩個细的自理:

原帖由 rosenok 於 16-11-24 發表
(因囡仔,c6極不放心,怕唔識保護自己) ...
我覺得睇你地經濟能力,如果負擔到就俾佢去啦,唔係怨你地一世

水晶宮

國民生產總值:55066

hashtag影視迷勳章

佢肯做咁多功夫都算好有決心, 如果經濟唔係問題咪大D 比佢去, 我有D 朋友比佢地去讀兩年中學, 考完GCSE 再用果D 分返香港入大學.

自理問題, 去到就自不然自己會識打理, 唔洗擔心

水晶宮

國民生產總值:62197

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

計劃幾時去?
你仔平日對英文好有興趣?

男爵府

國民生產總值:6613

可能你或你老公喺供務員自細已話佢知道可以去英國讀書

伯爵府

國民生產總值:19390

最緊要經濟計得掂數.
你仲有兩個細既, 有無打算送埋佢地出國讀書?
到時佢兩個都有呢個要求, 你會唔會都應付到.

珍珠宮

國民生產總值:30251

回覆:想去英國讀書,但經濟、自理

如果小朋友意志堅決想去英國讀書,作為父母,最理想幫忙陪佢搵資料,又或者親身過去了解!

始終讀書是子女事,父母好難迫!

大宅

國民生產總值:3793

唔駛賒唔駛借的大前提下,阿女又有刮哂料唔係隨口up, 我就會比佢去英國讀。

男爵府

動物勳章

WChan 發表於 16-11-24 10:56
佢肯做咁多功夫都算好有決心, 如果經濟唔係問題咪大D 比佢去, 我有D 朋友比佢地去讀兩年中學, 考完GCSE 再 ...

非聯招也是她目標之一
只係人地入神科,佢入文科(佢话如成績得,最好在英讀大學,阿媽無錢先返港,有$再去讀master

男爵府

動物勳章

QUEEN314 發表於 16-11-24 11:00
可能你或你老公喺供務員自細已話佢知道可以去英國讀書

唔係

珍珠宮

國民生產總值:32117

rean_chau 發表於 16-11-24 11:04
最緊要經濟計得掂數.
你仲有兩個細既, 有無打算送埋佢地出國讀書?
到時佢兩個都有呢個要求, 你會唔會都應 ...

係、雖然話佢好有心讀、但都要顧及其他兩個、如果經濟唔許可俾到三個去、要勸下佢現實d, 或者香港讀大個先過去。

大宅

國民生產總值:1232

rosenok 發表於 16-11-24 10:51

有冇scholarship 可以申請?
自己去考/申請,okay的話由得佢去。
人生總要出去見識吓!

男爵府

國民生產總值:8629

正如老師所講, 佢目標好明確又自動找資料, 我覺得如果一個人搵倒自己的興趣/目標, 咁佢係果方面一定會做得好好, 我知道佢咁契而不捨, 我一定會支持佢

水晶宮

國民生產總值:55066

hashtag影視迷勳章

rosenok 發表於 16-11-24 11:07
非聯招也是她目標之一
只係人地入神科,佢入文科(佢话如成績得,最好在英讀大學,阿媽無錢先返港 ...
如果仲有細佬妹, 我覺得就真係唔可以只諗自己, 能夠出去見識兩年已經好唔錯, 真係想留既, 努力考獎學金, 考到咪可以留低.

況且真係有能力既人, 唔一定要係英國讀大學, 係香港讀都一樣可以有成就.

珍珠宮

國民生產總值:40497

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

咁主動自己搵晒料, 我估自理已經唔係問題啦.
比信心佢~

男爵府

動物勳章

CALVEN 發表於 16-11-24 10:58
計劃幾時去?
你仔平日對英文好有興趣?

佢話升中三去最好,可讀一年先選科,
中四去,一去到要選科,易出事
中五去,要應付考試,有壓力

老師話佢仲清楚過agent,而家考dse會合格,但未必有星

子爵府

國民生產總值:12496

如果經濟ok咪比佢去囉,但2個細既遲d又話想去,你地會點?

男爵府

動物勳章

Minnacat 發表於 16-11-24 11:17
如果經濟ok咪比佢去囉,但2個細既遲d又話想去,你地會點?

破產

子爵府

國民生產總值:12070

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

rosenok 發表於 16-11-24 11:16

佢話升中三去最好,可讀一年先選科,

我會比佢去。

現在英鎊跌緊,入定D貨,就算最終唔係去,留D錢去旅行都好。現在只有幾千蚊港紙英鎊。

我個女現在小四,佢都話要去英國讀書,重要係劍橋牛津,我話甘你要努力啦。

我個個想讀地理,History,返到香港搵唔到食,哈哈

男爵府

國民生產總值:8540

最緊要係佢有心讀

佢咁想不如試下比佢讀下先
同佢講明如成績唔ok要返黎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎